Poliisit raiskaajina

Aika hurjalta tuntuu, että poliisit asemallaan porukalla raiskaavat naisen, päällikkö mukana. Ei siinä paljoa lakeja kunnioiteta, saati naista. Johtunee kastijärjestelmästä, joka tekee yhteiskunnasta kovin hierarkkisen luokkasellaisen. Alempiarvoista voi kohdella huonosti, kiristää lahjuksia, kuten tässäkin tapauksessa ja alemman kastin naiset ovat vaan pohjasakkaa ja häiriöksi. Ja maa väittää olevansa maapallon suurin demokratia.

Ilmankos kehitysmaista tulevat pakolaiset pelkäävät poliisia ja muita viranomaisia. Jos eivät pahoinpitele niin ainakin vaativat lahjuksia.

 

 

Arkkitehti graafikkona

Aikanaan, kun Mannerheimintielle rakennettiin uusi komea liiketalo, kun ensin sen tieltä purettiin kaunis vanha talo. Siinä Kalevankadun kulmassa. Siihen tuli aluksi (arkkitehdin) määräys, että firmojen logoja ei hyväksytä julkisivuun, vaan kaikki nimet piti olla valkoisella ja samaa tekstityyppiä. Ja tietysti tämä omahyväinen paskantärkeä tyyppi piirsi itse sen fontin, joka oli kamala. Se ei noudattanut mitään grafiikan perinteitä, vaan suorastaan halveksi niitä.

 

Muistan, kun alan ammattilaiset, graafikot, tekstaajat ja muut asiaa ymmärtävät nostivat kovan metakan, mutta eihän se auttanut. Erityisen hiilestynyt oli Stockan somistamon tekstaajien esimies ja Ateneumin kurssien tekstigrafiikan ope Loffe Eriksson, joka oli julkaissut tekstaajan oppikirjan. Olin hänen oppilaansa ja työkaveri, hän tosin paljon arvostettu konkari, vaikkei ollut minulle esimies. Meni useampi vuosi, ehkä vuosikymmen, ennen kuin määräys unohtui ja tuli tolkku asioihin. Saattoi olla vuokraus hankalaa, kun perinteisiä logoja ei seinään saanut.

 

naakat naapureina

 

Aamuisin pitävät naakat kaameaa meteliä, oikeastaan koko päivän. Aamulla se enemmän häiritsee, päivällä ja illalla jopa viihdyttää. Taitaa puissa olla pesiä tai joissakin piipuissa, koska nousi kamala rähinä, kun varis tuli kytikselle poikasia ja munia rosvoamaan. Usean kymmenen naakan parvi antoi varikselle hatkat melkoisella metelillä.

Naakoilla on siis juuri päättynyt toinen pesintä, kun ensimmäinen on varhain keväällä. Nämä isot poikaset pitävät meteliä puissa, ilmeisesti vielä ovat emojen tukea ruinaamassa ruokahuollossa. Naakkojen pesintä on onnistunut loistavasti ja syksyllä taas nähdään valtava nuorten naakkojen parvi lentelemässä kylän yllä. 

 

Pikkulinnuille kaivattaisiin pönttöjä pihapiirin koivuihin, mutta missäs teet, kun ei ole varastoa tms. Vihdin Luonnon pönttötalkootkin ovat maaliskuun loppupuolella ja minä palaan maisemiin vasta huhtikuun lopussa.

Kävin rannalla tarkistamassa miten on mustarastaan pesintä onnistunut. Pesä oli tyhjä, vain sinivihreän munankuoren kappaleita oli jäljellä. Naakka, varis tai muu pesärosvo oli tuhonnut yrityksen. Voi olla vaikka minkki. sillä pesä oli vain 60cm maasta, haljenneen puun runkohaarojen välissä.

 

Lepakoille lepopiiloja

 

Tilasin Hessulta pari lepakon pönttöä, joista toista tarvitsen mallikappaleena lepakkoretkillä. Toiselle etsin hyvän kodin. Kun pönttö tehdään vanerista, materiaaleille tulee hintaa 17€ ja tekijä haluaa hiukan vaivanpalkkaa ja bensakuluja, on myyntihinta 30-34€ ja se on monelle liikaa. Siinä olisi hyvä harrastus "puusepille", sillä vaivan palkaksi saa otukset syömään hyttyset pihalta. Pönttö vaan eteläseinälle korkealle ja vaneri pitää vielä maalata ulkopuolelta, ettei ime kosteutta. Ja sisätilan vanerit pitää naarmuttaa, että nahkasiipi saa kynnelleen pitoa. Siellä on hyvä levätä päivisin, että jaksaa öisin lennellä ötököitä syömässä.