Ääniä ja hotkimisia

Sammakot metelöivät taas tutusti. Näin maaliskuun alussa niillä on soidinmenot ja se alkaa kun kastelu taas alkoi 3 viikon tauon jälkeen. Ääni on niin kova että kuuluu sisälle yksilasisesta ikkunasta. On aika jännää että tässä kuivassa maassa sammakot yleensä pärjäävät ja saavat sukunsa jatkumaan.

Nälkäinen koira syö vaikka ruskeita papuja. Luulen että suomalainen kotikoira ei kylmää ja sakeaa hernekeittoa söisi, mutta täällä menee mikä vaan kun on aina nälkä. Testasin kurkunpaloja ja porkkanaraastetta makaronin höysteenä ja kaikki kelpasi. Nyt se on niin kaveria että vinkuu ja haukahtelee kun ohi kuljen.

Luxorissa näin korkealla kattojen yllä päivällä haukan päivystävän erään tolpan nokassa. Se katosi vaikka yritin pitää silmällä. Samassa paikassa, puutarharavintolassa Hamis/Hämis sattui kivasti, kun kaupunkiin tuli sähkökatko, niin iltataivaalla erottui pari pientä lepakkoa. Näytin ne paikan tarjoilijalle, joka sanoi ensi kertaa näkevänsä nahkasiipiä. Jutskasin muutaman englantia puhuvan naisen kanssa ja kerroin että nyt olisi mahdollisuus nähdä, mutta lepikset olikin heille tuttujuttu. Ovat nähneet myös Luxorissa hotelli St.Josephin lähellä. Britit yleisesti ovat lepakkoihmisiä. Katsoin joitakin vanhoja kommentteja ja sattui silmiin Johkin toive, ettei Simbadia saa hävittää. Se joutaisi kyllä mennä mutta siitä seuraava Mäkkärille päin eli juuri Hamis pitää säilyttää. 

Nämä sähkökatkot eivät haittaa temppeleitä ja matkailunähtävyyksiä. Joko niillä on oma verkko tai luultavimmin omat UPSit ja generaattorit. Eikä haittaa meitä, joilla on fikkarit ja itseään lataavat akkulamput. Nämä eivät pidä ääntä, vaikka ovatkin kaukaisesti luontoon kuuluva asia. Kaikki maapallon energia kun on lähtöisin auringosta. (aasin nn-silta)

Kämpässä on kuulunut tunnin ajan illalla terävää sirkutusta. Tutkin asiaa ja ääni tuli ikkunan takaa ja sirkutus katkesi kun osoitin sinne fikkarilla. Arvatenkin jonkinlainen kaskas siellä ääntelee. Ääni on kovempi kuin normaalit etelän ”sirkat”.

Nyt tykitti jo kovan kutsuäänen päiväsaikaan kämpän gekko. Onkohan jo kova puute? 

Kanavan yllä, noin metrin veden pinnasta lensi lepakko ja toinen, isompi pyöri puiden latvoissa.

Sateen ropina ja ukkosen jylinä ovat harvinaisia Luxorissa. Nyt on kahtena päivänä kuultu kumpaakin. Jos vettä tulee jonnekin rankasti, se sulattaa tulviessaan savitiilet ja talot romahtavat. Sitä sattui kuutisen vuotta sitten Assuanissa ja kymmeniä kuoli.