Pikku laina Hesarin jutusta, joka kertoi täkäläisen paavin hautajaisista. Suuri epävarmuus vallitsee, sillä tämä vanhus oli arvostettu hahmo ja seuraajasta ei ole tietoa vielä.

jukka.huusko@hs.fi

***Lopullisen valinnan tekee kolmen suosituimman paavikandidaatin joukosta lapsi, joka nostaa silmät sidottuna hatusta tulevan paavin nimilapun.

Noin 10 prosenttia Egyptin 85-miljoonaisesta väestöstä on kristittyjä, heistä valtaosa kopteja. Perimätiedon mukaan koptikirkon perusti apostoli Markus Aleksandriassa vuonna 42. ***

Eräs koptituttu kertoi jo vuosia sitten, että kun Muslimit valloittivat Egyptin noin vuoden 800 paikkeilla, he pakottivat köyhät egyptiläiset muslimeiksi. Varakkaammat koptit selvisivät maksamalla veroja. Vitsailimme tämän apteekkia pitävän koptin kanssa, että nyt sitten kaikki kristityt ovat varakkaita. Mutta eihän se niin ole vaan köyhyyttä on kaikissa väestöryhmissä.

Minulle on jäänyt elämään mielikuva, että nämä koptit edustavat sitä perinteistä egyptiläisyyttä, ainakin kevyt häivähdys siitä. Mutta eivät hekään välitä vanhoista kuvista, temppeleistä, haudoista ja muistomerkeistä, koska se on heidän uskolleen vierasta. Ja muslimit ovat pystyttäneet jopa moskeijan vanhan faaraoajoilta periytyvän temppelin sisään. Se siitä vanhan perinteen arvostuksesta. Samahan se lienee loppujen lopuksi kaikkialla. Mexicossa ja Guatemalassa vanhan kaupungit unohdettiin viidakon kätköihin, sama juttu Gambotsassa. Eikä kukaan tiedä missä todellisuudessa sijaitsi Troija. Sen jäännöksiä esitellään useammassa paikassa, mutta vahvimmin kunnissa on kiinni Turkissa kaivettu jättiraunio, joka oli syvällä maan sisällä. Missään kun näissä raunioissa ei ole nimikylttejä jäljellä.

Mahrus kertoi että vossikoista moni vetää marihuanaa röökinä. Nyt se sai vahvistusta, kun kuppilassa oli puolituttu kaveri, joka esitteli ”ruohoa” paketissa. Kertoi ostaneensa paketin 20LE. Sitä oli iso kourallinen peukalon kokoisia pötkylöitä. Kertoi että annos riittää 4-5 päivän ajaksi. Hein suhtautuu hollantilaiseen tyyliin rauhallisesti, koska sielläkin se on sallittua. Siis käytöstä ei rangaista ja sitä varten on kahviloita, joissa saa polttaa marisätkää, mutta ei tavallista röökiä! Olen siellä nähnyt ruskeata ainetta paloina, kuin toffekarkki tai vaalea suklaa. Se on kuulemma hashista. Sen makea haju tuntuu monessa paikassa, missä nuoriso touhuaa.

Tämä sama taxikuski-velikulta innostui puhumaan myös naisten kaupallisesta toiminnasta ja kehui miten helposti seuraa järjestyy. Kertoi tuttavastaan jonka luona eräs hänen kaverinsa käy päiväseltään, hinta vain kymppejä. Köyhyys teettää kaikenlaista. Eilinen kadulla tapaamani kauppias kertoi samaa ja tarjosi apuaan minullekin. Vanhuuttani valitellen jouduin kieltäytymään.

Heinin luo pöllähti nuori tyttö Farah, jonka hän on tuntenut jo vuosia. Äitinsä Leila oli mukana. Farah tuli vaihtamaan yhtä euroa, jonka hän oli ”ansainnut” Heinin avulla. Hän oli rakentanut Hollannissa ja monessa muussakin maassa tutun lasten leluleikin, kurkistuslaatikon. Se on 30x40cm pahvilaatikko, jossa on 15cm reunat ja kattona läpikuultava muovikassipala. Päädyssä on kurkistusreikä, josta sitten näkee kaiken sen jännittävän mitä rakentaja on sisään taiteillut. Tämä kurkistus maksaa euron. Se onkin tyylikäs tapa kerjätä, kun turisti saa ”elämyksen” rahallaan. Se onkin vanha perinne Euroopassa, meillä vähemmän tuttu.

TV näytti kumman jutun jenkeistä. Siellä on kokeiltu Viagraa johonkin lasten tautiin. Jutussa oli niin paljon vaikeita termejä, etten saanut selvää mihin vaivaan se pikkulapsille voi auttaa. Varmaan kuuluu perästä vielä.

Mali on seuraava maa missä tapellaan. Siellä jokin sotilasryhmä on ilmoittanut että perustuslaki on kumottu. Presidentti Tourea kammetaan vallasta. Pohjoisessa Malissa on pakolaisongelma ja tuaregiheimot ovat sotajalalla. Nälänhätä tietysti uhkaa ja tilanne on mahdollisimman sekava. Vaalit olisi ollut vuorossa ensi kuussa. Sotku on heijastusta Libyan kumouksesta, sillä Gaddafilla oli palkattua sotavoimaa näistä tuaregiheimoista. Nyt kavereilla on aseita ja vaatimuksia itsenäisemmästä asemasta. Mutta kun heimot ovat kovin hajallaan pitkin Saharaa, ei tule olemaan helppoa rajata mitään aluetta heille. Tuaregeja arvioidaan olevan 1 miljoona joka on 7% Malin väestöstä.