Egyninfoa

Maailma.net kertoo usein myös Egyptin asioista.

http://maailma.net/uutiset/aasia_ja_tyynenmeren_alue/lahiita/egypti

Lennokkitappaminen

Barak Obamakin on jo ryhtynyt miettimään, onko ihan paikallaan käyttää lentäviä pikkulaitteita ihmisten tappamiseen, josta aiheesta juuri äskettäin kirjoitin. Lennokkeja ei ehkä jatkossa käytetä ihan niin näkyvästi kuin tähän asti. Tai siis aika hissunkissun ne murhat on hoidettu, kun laite sinänsä vain hiukan surisee.

Mamuropleemit

Ruotsi kipuilee kovasti mamunuorten työttömyyden ja köyhyyden vuoksi. Ilmiö on ihan sama joka puolella palloa, sillä arabikevät räjähti ihan samasta syystä. Nuoret miehet turhautuvat toivottomuuteensa, mahdollisuuksien puutteeseen, rahattomuuteen ja sitä aina pahentaa virkavallan toimet järjestyksen ylläpidossa. Ilmeisesti länsimaat epäonnistuvat järjestään tässä maahanmuuttajien toisen sukupolven saamisessa osaksi yhteiskuntaa. Ensimmäinen polvi on yleensä hiljaa ja tyytyväinen oloihinsa, koska se on aina askel parempaan. Mutta toinen polvi jo vertaakin omaa tilannettaan paikallisväestöön ja se vertailu kertoo karusti, että mahdollisuudet eivät ole samat. Jo mamun nimi jarruttaa työnsaantia, muusta puhumattakaan.

Ongelma on paha ja sen kanssa on kipuiltu jo vuosia monessa maassa eikä sitä ole helppo ratkoa. Jälkiviisaus on helppo laji. Lienee kuitenkin helppoa osoittaa, että satsaamalla maahanmuuttajien kotoutukseen heti voitaisiin säästää rahaa, sillä tässä jälkivaiheessa kaikki korjaustoimet maksavat moninkertaisesti. Homman vaan tekee vaikeaksi kaiken taustalla olevat kulttuuriset erot. Jos mamuperheen äidit saataisiin paremmin mukaan, se helpottaisi suuresti. Mutta sepä ei ole helppoa muslimiperinteen vuoksi.

Aikanaan oli suomalaisten sopeuttaminen Ruotsiin vaikeaa mutta ei se koskaan johtanut mellakoihin ja seuraava sukupolvi voi jo helposti omaksua maan tavat koska kulttuuritausta on samanlainen. Kanada on panostanut ajoissa uuden nuorison kieli- ja ammattikoulutukseen ja muuhun kotoutukseen eikä siellä ole ongelmia ollut. Amerikka on ollut vuosisadat varsinainen  sulatusuuni, mutta kipunsa on sielläkin, nyt latinoväen kanssa.

Tästä tulikin sopiva silta pohtia taas huumejuttuja, sillä Evo Morales, Bolivian pressa ja tärkeän kokapensaan kasvattajien liiton ent. vetäjä, on saanut YK:n piirissä aikaan uuden päätöksen, jossa Bolivialle annettiin erivapaus kokan lehtien pureskeluun ikivanhan perinteen mukaan. Kai hiukan samanlainen juttu jos suomalaisilta olisi kielletty saunavastojen teko, koska koivunlehdissä on saunahuumaa antava vaikutus. Mutta jossakin jo arveltiin päätöksen ennakoivan mahdollisia muutoksia huumelakeihin ja kansainvälistä uudelleen pohdintaa huumeiden suhteen.