Kuntavaalit 2012

Kuntaliitokset ovat vaalien kuuma kysymys. Vihtiä tullaan väistämättä liittämään ainakin Karkkilaan, jonka talous on kuralla ja se on jo nyt valtion holhouksessa tai ainakin hoitolistalla. Suurempi kuvio olisi liitos Lohjaan, mutta sille on kova vastustus. Vihtiläiset haluavat laajasti pysyä itsenäisenä kuntana.

Ennakoin että yksi malli voi olla sellainen, jossa pääkaupunkiseutu erotetaan valtakunnan muusta mallista ja tänne leivotaan kolmitasoinen hallinto. Voisi siis olla kunnat (14) edelleen itsenäisinä, mutta niiden päälle tulee aluehallinto, jolle alistetaan liikenne, 2. asteen koulutus ja kaavoitus. (Tässäkin Karkkila ja Vihti yhteen). Uudenmaan Liitosta tulisi sitten maakuntahallinto ja sille omat vaaleilla valitut elimet ja budjetti. Tällä mallilla Kataisen hallitus pääsee ongelmasta, joka on aina edessä liitoksissa, kun Espoo ja Kauniainen vastustaa yhtä suurkuntaa.

Sitra on tehnyt oman selvityksensä ja ehdotuksen maan uudeksi järjestelmäksi sos-ter asioissa.

Olennaista on näkemys siitä, että kaikki rahat pitää terveydenhoitoon ja tulevan ikäkriisinkin osalta saada hoidetuksi yhtä reittiä ja ehdottaa siihen uutta toimijaa, hiukan Kelan tapaan. Nimiehdotus on KATIRA.

http://www.sitra.fi/julkaisut/Selvityksi%C3%A4-sarja/Selvityksi%C3%A4%2024.pdf Lue ainakin sivulta 8 alkaen idea pähkinänkuoressa.

Kuntaliitoksia paljon tärkeämpää onkin ratkaista terveydenhuollon tulevaisuus ja sen hoitamisen rakenne. Asiakkaan kannalta ei pitäisi olla eroa kuka hoidon maksaa, vaan hoitoketjun pitää olla yhtenäinen, perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon. Sitran mallin vahva piirre onkin se, että siinä ei voida spekuloida maksajalla. Muut mallit mahdollistavat (kuten Norjassa tapahtui) että kunnat voivat siirtää kalliimmat tapaukset ”ylöspäin” erikoishoidoin puolelle ja vähentää omia menojaan. Meillä tapahtuu samaa nyt siinä, että Kela maksaa esim sairaankuljetukset kokonaan ja siinä tarvitaan paperisotaa ja tiukkaa kontrollia, joka olisi turha jos olisi vain yksi maksajataho. Siinä on hyvä malli että KELA maksaa nytkin kaikki lääkkeet tai osan niistä ja se pelaa hyvin.

Sitran malliin kuuluu ajatus, että ”raha kulkee potilaan mukana” eli jokaisella on oma sairaanhoidon rahasto itsellä. Se mahdollistaa valinnan eli potilas päättä kuka hoitaa ja aina maksu tulee potilaan ”terveystililtä” KATIRALTA, eli siltä uudelta rahastolta. Siten eri tahot voivat tuottaa palveluja ja syntyy todellista kilpailua laadusta. Palveluja voivat tarjota kuntien terkkarit ja yksityiset tahot. Potilas päättää.

http://www.sitra.fi/kunta

Sitran konseptiin sisältyy myös muita uudistuksia, mm terveyskioskit, joita on kokeiltu Lahden seudulla. Mallissa on hyvää se, että KeTiRa ostaa palvelut ja määrää hintatason ja sillä on neuvotteluvoimaa, joita syrjäisillä ja pienillä kunnilla ei ole. Palkkioiden porrastuksilla ja tehokkuudesta palkitsemisella saadaan aikaan saman tason palvelut koko maahan. Idea on palkita ”lääkäritahoa” asiakkaan paremmasta terveydestä, ei paljoista toimenpiteistä. Mallia ja oppia on otettu monista maista.

Suomen Kuvalehdessä 30 oli hyvä juttu aiheesta. Netissä siitä osa http://suomenkuvalehti.fi/jutut/talous/kunta-suomi-selvitystilaan-katso-kotikuntasi-tilanne?ref=top

mutta se oli lyhennelmä. Siinä on hyvät kartat ja useita vanhempia juttuja.