USAn huumetilanne

Tv1 näytti pätkän Amerikkalainen huumesota. Se kertoo siitä, miten huumeiden vastainen sota on epäonnistunut. Lopulta kyse on aina ollut politiikasta ja siitä, että on haluttu sortaa jotakin väestöryhmää. Jutun asiantuntijat, juristit jne toteavat että tuomiot ovat ihan suhteettomia.

Mukava sattuma oli, että saman päivän uutisvirrassa oli brittipoliisin lausunto ”laillistakaa huumeet”. Lainaus US nettisivulta

34 vuotta poliisina toiminut Barton katsoo, että sekä laittomien että laillisten päihteiden käyttö ja päihdeongelmat ovat lisääntyneet hänen uransa aikana.

 

Jos huumeiden vastaisella sodalla tarkoitetaan sitä, että estetään jokaista kadunkulmaa muuttumasta oopiumiluolaksi tai laudanumin käytön hillitsemistä – kuten 1800-luvulla tehtiin – strategia on onnistunut. Mutta jos sillä tarkoitetaan huumeiden laittoman jakelun vähentämistä, se on epäonnistunut perinpohjin, Barton kirjoittaa.

 

Ehdotustaan Barton perustelee ennen kaikkea rikollisuuden vähentämisellä. Hän kertoo, että hänen poliisipiirissään toimii 43 eri jengiä, jotka kaikki saavat tuloja huumekaupasta. Useimmille jengeille huumekauppa on pääelinkeino.

 

Huumeita pitää säännöstellä. Niiden ei tietenkään pidä olla vapaasti saatavilla. Mielestäni kaikki riippuvuus mihin hyvänsä – oli se sitten alkoholi, uhkapelit taikka mikä tahansa muu – ei ole hyvästä, mutta puhdas kieltolaki on tulojen ojentamista rikollisille.

 

Uruguain parlamentti päätti hiljattain, että kannabis ei ole rikos.

Uruguayn parlamentin alahuone hyväksyi keskiviikkona 31.7. pidetyssä äänestyksessä äänin 50 - 46 kannabiksen laillistamiseen tähtäävän lakialoitteen.

Alahuoneessa käytiin lakialoitteesta kolmentoista tunnin aikana hyvinkin tunteikas keskustelu. Seuraavaksi lakialoite menee ylähuoneen käsittelyyn, missä sen odotetaan menevän läpi vielä selvemmin numeroin. Ylähuoneen hyväksynnän jälkeen Uruguaysta tulee maailman ensimmäinen kannabiksen laillistanut täysivaltainen valtio - viime vuonna kannabiksen laillistaneet Colorado ja Washington ovat USA:n osavaltioita.

Tämä on kopsattu teksti Turun Seudun Kannabisyhdistyksen sivuilta. Uusi tuttavuus googlen kautta

Minulle ensi tuntuma huumeisiin Suomessa tuli, kun firmani siivooja kertoi poikansa kuolleen yliannostukseen, taisi olla 1970- luvun loppua. Kaamea tunnelma ja raskas suru äidille. Silloin se jäi hänen ja mun väliseksi, mutta olin ehkä helpottamassa hänen taakkaansa. Olin kuitenkin liian nuori osatakseni todella olla avuksi siinä hänelle.

Olen kirjoittanut näistä aikaisemmin ja ne saattaa löytää blogista jos panee hakuun HUUMESOTA, mutta en ole varma pelittääkö hakutoiminto enää.