Syyria
Katastrofaalinen teurastus jatkuu Syyrian monessa kaupungissa, pahimpana Homsissa. Sieltä saadaan netin kautta jatkuvasti videopätkiä, jotka kertovat karua totuutta. Bashar Al Assadin joukot pmmittavat siviileitä, omaa kansaa. Aseina on järeää tykistöä, kranaatinheittimiä ja raketteja. Aljaz haastatteli juuri Syyrian entistä Ruotsin lähettilästä, joka vastaili Istambulista. Kysymykseen miksi opposition on niin hajanainen ja heikko, ei tullut oikein selvää vastausta. Yksi asia on että hallitus ylläpitää kulissia, jossa osana on ”oppositio”, joka todellisuudessa tukee hallitusta ja sen olemassaolo on sumutusta. Sen kanssa hallitus on muka valmis neuvottelemaan, mutta se ei tietenkään johda mihinkään. Nato ei puutu virallisesti, mutta varmaan tukee taustalla Turkkia, joka haluaa toimia. Sen kädet on sidottu ja puuttuminen on vaikeaa. YK ei saanut aikaan Assadia tuomitsevaa päätöstä eikä se olisi sinänsä ollut mikään varsinainen ratkaisu. Niin kauan kuin YK, EU ja Nato eivät käytä voimaa, tämä tulehduspesäke on olemassa. Kaikki haluavat kuitenkin välttää voiman käyttöä, joten nyt on sitten maailman mitassa jättimäinen pattitilanne siellä. Ja kansa kärsii ja kuolee, karmeaa katsella.


Malediiveillä nähtiin vallankaappaus, kun varapresidentti järjesti mellakoita ja onnistui painostamaan pressan ulos ja otti itse vallan. Tämä syösty pressa oli naamana tuttu, sillä hän vieraili Suomessakin ennen jotakin YK:n ilmastokokousta, olisiko ollut Kööpenhaminan alla. Hän on ollut kovin aktiivinen siinä saarivaltioiden ryhmässä, joka yrittää aikaansaada nopeampia toimia ilmastonmuutosta vastaan. Ymmärtää huolen hyvin, kun tietää että saarivaltion alue on keskimäärin metrin merenpinnan yläpuolella. Juuri luin että USAssa yliopiston tutkijat ovat todenneet, että valtamerien pinta nousee nyt 4 mm vuodessa ja jäätiköiden sulaminen on kiihtynyt. Se kun on vielä itseään ruokkiva kierre. Kun jäätiköt pienenevät, paljastuu sula meri, joka tummana imee itseensä auringon säteitä. Lämpenevä vesi sitten laajenee ja kehitys kiihtyy itsestään.

AlJazeera näyttää pitkää sarjaa maapallon vaarallisista työoloista. Siellä on kerrottu Intian laivanpurkutöistä, joissa käsipelillä puretaan valtamerilaivoja. Ympäristön- tai työsuojelusta ei ole mitään tietoa eikä kukaan välitä.

Oli jakso missä äijät louhivat toimivan tulivuoren rinteeltä kamalassa katkussa ainetta, joka oli tulivuoren tuote. Käsitin että se oli raaka-ainetta lannoitteelle, ilmeisesti fosforia. Äijät lastasivat koreihin  kymmenien kilojen lasteja ja kulkivat siinä hajussa ja savussa riukutaakka olalla kilometrikaupalla alas vuoren rinnettä. Punnituksen jälkeen saaliista sai palkkaa jonkin surkean kolikon. 

Olin video Ukrainan kummallisista kivihiilen louhintamenetelmistä, joissa ukot ryömien kulkevat hiilisuonia myöten matalissa tunneleissa henkeään kaupalla.

Oli jakso, jossa jossakin Afrikassa oli valtava teurastamo, tietysti ruhot käsiteltiin paljaalla maalla. Homma oli raskasta, likaista ja isot elikot raivoissaan saattoivat survoa apumiehiä.  Lampaan- ja vuohenlihaa ”savustettiin” karmealla menetelmällä. Tynnyriin tai kuoppiin oli sytytetty renkaita palamaan ja siinä karmeassa katkussa sitten ruhoja pyöritettiin. Ainakin villa paloi pois, liha tuli mustaksi ja imi itseensä kumikäryä. Ei kovin terveellistä käristäjälle eikä lihan syöjälle. 

Yhdessä osiossa seurattiin kun äijät savun keskellä etsivät magneetin avulla metalleja suuresta roskakasasta Guatemalassa. Roskavuoren läpi valui jonkinlainen joki,  jonka vesi tietysti oli tosi saastaista. Tosielämässä vesi aina lopulta joutuu mereen.  Kaikkialla roskakasat myös paloivat. Sen avulla saatiin palamattomasta jätteestä sitten metallit talteen tuhkasta.

Kaiken tämän sotkun ja hirveyden perään sitten tv näyttää urheilua, kaikkea sitä ”tärkeää” mitä meilläkin näytetään tuntitolkulla. Oli juttuja urheilukorruptiosta. Qatar järjesti uuden pyöräilykisan, jonne oli saanut pallon parhaat polkijat mukaan isoilla palkinnoilla. Kun katsoo täällä urheilulähetyksiä, tajuaa miten erilaisia lajeja maailmalla katsotaan. Kyllä täälläkin näytetään, kun isot miehet luistelevat kovaa mailat käsissä pienen  kumilätkän perässä ja välillä tapellaan. Toinen tosi suuri laji on kriketti, josta ei kyllä ymmärrä mitään. Samaan sarjaan niputan amerikkalaisen jalkapallon, jossa tarkoitus on vammauttaa vastustajaa. Mutta ylivoimasesti suosituin onkin lajien kuningas, jalkapallo. Siitä minäkin ymmärrän ja osaan nauttia. Se on maailman ylivoimaisesti laajin laji, joka antaa hupia, liikuntaa ja toiveita paremmasta kaikenvärisille pienille ja isoille pojille.

Ja kaiken lopuksi tulee taas kuvaa Syyrian verenvuodatuksesta. Diktatuurin kauheimpia ilmentymiä.