Olen kauan, vuosikausia pitänyt ideaa perustulosta, kansalaispalkasta, negatiivisesta verotuksesta tai miksi sitä kukakin haluaa sanoa, hyvänä ideana. Sen avulla voitaisiin säästyä kauhealta määrältä turhaa byrokratiaa, joka nyt menee siihen, että yhteiskunta yrittää olla reilu ja tasapuolinen. Nyt se reiluus ontuu usein esim. työttömän kohdalla. Prekariaatti, opiskelijat, osittain työkykyiset, taiteilijat ja vähävaraiset eläkeläiset saisivat juuri sen pienen mutta tarpeellisen lisävarmuuden, jota moni tarvitsee säällisen elämän ylläpitoon. Nyt kuluu kunnissa valtava määrä energiaa ja työtä siihen, että voidaan sääntöjen mukaan pilkulleen jakaa lain takaamat tuet tarvitsijoille. Jos tätä turhaa ja ikävää hommaa tekevät ”sossutädit” voitaisiin sijoittaa järkeviin töihin, voisimme porukalla paremmin. Vilkaise tätä linkkiä ja allekirjoita kansalaisaloite:

http://jukkapeltokoski.puheenvuoro.uusisuomi.fi/131530-allekirjoita-kansalaisaloite-perustulosta

Monessa maassa oppineisuutta kunnioitetaan ihan erityisesti ja hassulla tavalla. Romaaneista olen oppinut että ainakin Italiassa tuntematonta arvokkaan näköistä helposti sanotaan tohtoriksi ja saman olen havainnut täällä. Vesasta tuli tohtori heti kättelyssä, kun hän jossakin yhteydessä johti demotilaisuutta, jossa avustajina oli oppimattomia duunareita. Nyt minäkin sain sen arvonimen yhdellä työmaalla, jonne poikkesin antamaan näkemykseni huoneiden koosta ja talon pohjakaavasta. Kuulin vain kun savea laastiksi kantava niin sanoi ja sehän kuulosti hyvältä.

Juttelimme juuri siitä naapuritalosta Hassanin talon pihalla, koska siihen taloon on mahdotonta saada ikkunoita järkeviin paikkoihin. Täällä on normi, että naapurin muurin läpi ei voi puhkoa ikkunaa eikä se tietenkään sopisikaan. Sitä muuria ei saa käsitellä eikä käyttää. Silti on luvallista rakentaa täyteen koko se tila jota voi rajoittaa kolmelta sivulta naapuritalot. Lopputulos on aika ikävä sillä ikkunat saa vain yhdelle sivulle, usein pimeälle kujalle. Voi olla että se on pakottanut rakentamaan atriumpihoja, joilla ongelma vähenee, kun synnytetään tila johon katon kautta saadaan aurinkoa tai ainakin valoa. Tässäkin naapurin tapauksessa se on ainoa keino saada luonnonvaloa huoneisiin. Mutta sen oli rakentaja jo itse ratkonut, mutta pyysi uskonvahvistusta ratkaisulleen, kun sattui sopivasti Hassanin tuttu ”dottore” tulemaan paikalle.

Olimme pihalla jotta Vesa voi paikata yhden pikku ongelman talon julkisivussa nyt jo kulttimainetta keränneellä Elastopilla. Se kun toimii myös tehokkaasti rakennusliimana, vaikka on toki kallista siihen jos muuta voi käyttää. Perjantaipäivä on muuten rauhallinen ja siksi voi käyttää aikaa  raksalla hiukan rauhallisemmissa tunnelmissa. Maalareiden työn jälki on huonoa ja varoitin siitä etukäteen. Vaadin suojateippien käyttöä ja esittelin heille Hannun sitä varten tuoman rajaintyökalun, jonka annoin lainaksi. Mutta eihän se onnistunut, sen käyttäminen! Vanhat tavat istuvat lujassa,  kuten kai kaikkialla. Nyt on listojen reunat sutattu laiskuuden vuoksi kun ei ole käytetty teippiä ja sisäkulmat samoin, kun ne olisi voinut vetää rajaimella.

Päivi kertoi 31.1 Ilmapalloindeksin eli HABI oli 9, joista yksi pallo laskettiin alas eikä lähtenytkään lennolle. Saattoivat pakata turistit toiseen palloon ja säästää kaasua josta on ollut pulaa. Järki voittaa vaikka kilpailu onkin raakaa. Mitäs hullua tuhlata kaasua pariin turistiin kun voi jakaa tuoton naapuripallon kanssa.

Vihdoin näin pienen terävän kiekaisun päästävän linnun ja arvasin oikein, pikku pöllöhän se on, Athene noctua. Jotenkin vain ihmettelen miksi se pitää ääntä? Eikös saalistajan pitäisi olla hiljaa? Onko mokoma sama kuin meidän varpuspöllö? En osaa noita tiedenimiä enkä muutoinkaan ole hyvä tunnistamaan. Täytynee taas opetella netistä.

http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/varpuspollo kertoi että ei ole varpuspöllö, vaan luultavasti laji joka asustaa vain tällä suunnalla.

Hannu kutsui letuille, joiden päälle lupaili tavallista ja mustaa hunajaa sekä mansikkahilloa. Hän on uhannut ottaa tavaksi paistaa ison kasan lettuja isoille ja pienille herkkusuille joka perjantai ja letuille olisi avoimena suiden lisäksi ovet. Hän oli tiistaina ostanut torilta lihavan ankan ja valmistanut sen mutta ankkavainaan tarinana kerron myöhemmin, koska se voi olla K12. Tässä maassa ei ankan viime hetket olisi lapsilta kielletty, mutta lukijat kun ovat vieraantuneet elämän todellisuudesta ja ostavat vain kynittyjä tai  pakasteita eivät ehkä kestä elämän raakuutta.

Puhelin ja paikallinen numero ovat niin tärkeä juttu, että veljekset heti antoivat Vesalle käyttöön kortin johon oli ladattu aikaa ja kun Annukalla oli joutava känny saatiin homma heti pelaamaan. Tämä yhteiskunta ei enää pelaisi jos kännykkäverkko tuhoutuisi, niin paljon sitä tarvitaan. Kaikki puhuvat kännyyn huomattavasti enemmän kuin meillä ja ihan kaikissa tilanteissa. Kun meillä ei enää voi mennä kylään naapuriin sopimatta ennalta, se voidaan täällä tehdä mutta soitetaan sitten portilta. Ne kun pidetään visusti lukossa. Niinpä kokeneet matkailijat ottavat mukaan vanhan kännyn ja ostavat kortin täältä. Vähänkin isomman porukan kannattaa se aina tehdä keskinäiseen yhteyden pitoon sillä Suomen kautta puhelujen kierto tulee äkkiä hintoihinsa. Sillä ”missä te ootte, tulkaa tänne!” puheluita tulee herkästi kymmeniä kännykansalle lomaviikoilla.

Kävin Hannun letuilla ja tullessa juttelin kahvilanpidosta Sarin kanssa. Kirjanpito on yksinkertaista, ei tarvita kaksinkertaista, kun kukaan ei pyydä alvia eikä telliä. Jäimme ihmettelemään yhdessä mistä valtio saa rahaa maksaa infran? Sosiaalitukia tai KELAA ei toki tunneta mutta silti valtio ylläpitää armeijaa, teitä, tullia, virastoja, lentokenttiä, rautatietä jne ja se kaikki rahoitetaan käytännössä neljällä tavalla. Suezin kanavan maksuilla, puuvillan viennillä, raakaöljyllä ja turismilla. Öljyala on +/-0 sillä bensa tuodaan ja nyt turismi sakkaa pahasti. Armeijan hallussa on kaamean suuri osuus kaikesta mitä yhteiskunnassa tehdään, tehtaita, laitoksia, hotelleja, jopa tienrakennusta. Ja kaikesta menee voitto kenraalien taskuun, sillä se koko pulju on salainen tietysti. Lisäksi armeijan bisneksistä ei makseja veroja. Tämä yhteiskunta on laho ja se näkyy ulkosuhteissa, kuten valuuttakurssissa. Kurssi on laskenut viime viikkoina huimaa vauhtia. Kun tulin lokakuussa sai eurolla reilut 7 puntaa, nyt yli yhdeksän. Kohta valuuttamuunninta ei tarvita, 1 euro on 10LE.