Annukka:

Olen kerran vuosia sitten käynyt Amarnassa pikkuporukassa Abu El Nagan kanssa. Halusin sinne vaikka se onkin vaikeasti tavoitettavissa. Se on Mika Waltarin Sinuhessa nimellä Taivaankorkeuden kaupunki. Omissa teksteissäni kutsun sitä Auringon kaupungiksi. Historia kertoo, että Ekhnaton oltuaan vallassa 4 vuotta Thebassa (Luxorissa) päätti rakennuttaa uuden pääkaupungin. Hän löysi aivan maan keskipisteestä vuoresta merkin, jonne rakentaa. Se oli vuoren v:n muotoinen laakso, josta aurinko nousi aamulla.

Se on AKHET hieroglyfin kuva. Kaupunki on Aton jumalan kaupunki ja nimeksi tuli AKHETATON. Aton oli uusi, yksi ja ainoa jumala, auringonkehrä. *)  Thebasta lähdön syy oli se,että Ammonin papit villitsivät kansan Ekhatonin uskonpuhdistusta vastaan.  Historia tuntee tämän  Amarnakautena, joka päättyi Ekhnatonin vallata luopumiseen ja kaupunki tuhottiin. Se oli hyvin nopeasti rakennettu ja tuhottu paikka. Vielä nyt siellä oli mahdolliuus käydä haudoissa ja mm. suuren Atonin temppelin  vaatimattomilla raunioilla.

Ekhaton rakensi perheellen haudan,jonne haudattiin ainakin  hänen tyttärensä. Isossa haudassa käydessä  aavisti kuinka isä oli siellä surrut tytärtään. Hänen oma todellinen hautapaikkansa  on tuntematon. Ekhnatonin tuoma uutuushan  oli mm.  perheen sisäisen rakkauden ilmaisu julkisesti. Waltarin kuvaus on todella elävä ja osuva tuosta ajasta kaikin puolin.

* * * Lisäys 17.12 muistiinpanoista.

Tulo lauttarantaan oli monella tavalla kiinnostava. Autolautta kuljettaa kaikenlaiset kulkijat ja kulkupelit yli virran. Turistipoliisi kirjaa vihkoon turistin kansallisuuden, miksiköhän? Meidän kanssa lauttaan tunki kuormuri tiililastissa ja sitä oli siirreltävä, sillä lautta ei ollut taspainossa, kun auto ajoi toiselle reunalle. Kapteeni halusi esitellä itsensä ja korostaa omaa merkitystään.

Faarao Ekhnaton, myös muoto Akenaton, oli poikkeuksellinen mies. Hän muutti koko jumalsysteemin ja halusi että koko Egypti palvoo vain yhtä jumalaa, aurinkoa. Sille ei tarvinnut pystyttää temppeleitä eikä palvoa erityismenoin. Auringon säteet lankeavat kaikille. Siksi tietysti papisto vihasi uutta faaraota ja uutta uskoa, sillä se vei heiltä leivän ja mukavan toimeentulon. Onkin arveltu että papisto jotenkin tappoi "väärän faaraon".

PAK halusi meditoida Ekhnatonin haudassa ja soimme hänelle pikku hetken hiljaisuutta. Oppaamme Nasser Ali kertoi haudan kuvista, jossa oli mukana faarao E ja hänen kaunis vaimonsa Nefertiti. Tämä kaunis pysti löytyi täältä AHMESIN talon raunion läheltä ja on nyt museossa Saksassa. Tämä faarao muutti suhteen taiteisiin ja hänen kaudellaan kuvaamisen tavat muuttuivat. Pois jäi kaavamainen tapa esittää ihmisiä, jumalia ja faaraota. Käyttöön tuli aika realistinen tapa kuvata ihmisiä ja elämää. Mutta sekin idea kai hävitettiin sillä vapaampi taide alkaa esiintyä vasta Edfun temppelissä noin Cleopatran aikoihin. Vanha tapa näissä faaraoiden riidoissa ja eri sukujen taistelussa vallasta aiheutti sen, että edellinen tai muutoin huonoon valoon saatettu faarao tuhottiin kansan muistista hävittämällä häntä esittävät kuvat ja patsaat.

"Neffi ja Ekku" saivat 4 tytärtä Thebassa ja 2 Amarnassa. Ekku oli vallassa ilmeisesti 17 vuotta ja Amarnan pystytys vei 4 vuotta. Mutta sen tuhoamiseen ei kai tarvittu kuin muutama viikko?

Alueella on myös poliittisen vaikuttajan ja hetken faaraona olleen Nefertitin isän Ejen hauta ja sinne piti myös haudata vaimonsa Teje. Esiintyvät kirjoituksissa myös muodossa Ai ja Te. Siinä haudassa oli jännä ilmiö jonka vartiomies osoitti, painovoimainen viilennys. Jostakin kallion sisältä puhalsi jatkuvasti viileää ilmaa hautaan pienistä reiístä `kalliossa. Paikalla oli asemiehiä jotka saattoivat turisteja, samoin Amarnan muinaisen temppelin raunioissa. Paikallisopas vinkkasi antamaan pojille hiukan pakzisia ja annoin sotureille vitoset. Sen ympärillä on ollut faaraon palatsi, ylhäisöjen talot ja puutarhat. kaikenlaisia varastoja, kauppoja, sotilasmajoitusta ym on ollut sekä kauempana ylhäisöhautoja vuorten juurella.

Paluu lautalla toispuol jokke, autot lautalle sivusta sisään. Rannassa oli 4 eri tasoa laiturissa, veden korkeuden mukaan, noin metrin eroilla. Niitä nyt tuskin enää tarvitaan, kun Niilin ei anneta tulvia. Lauttarannassa oli lauma lapsia myymässä punottuja pikku koreja ja PAK osti pari vitosella. Minä jaoin 6 kynää ja niistä tuli tietysti tappelu, kun lapsia ryntäsi paikalle lisää. Poliisi sitten laumaa hätisti pois että päästiin ajamaan lautalle.

Ajettaessa Minyaan päin takaisin poikettiin Semiramis-hotelliin katsastamaan paikka mahdollisia PAKin myöhempiä tarpeita varten. Pikkukylän nimi on Malau ja matkaa Amarnaan on sieltä 12 km. Vaatimattoman hotellin hinnatkin oli vaatimattomat, 7-8LE/yö. Kylässä oli muutama vossikka ja mopotakseja, Thaimaasta tuttuja TukTukeja. Siitä sitten "kotiinpäin" ajellessa Niilin vartta, tultiin hiljaiselle alueelle, jossa oli paljon sokeriruokoa, kilometrikaupalla. Poliisi-autokuskimme halusi pysähtyä ja ajoi yhtäkkiä johonkin isoon pihaan. Selitti että mennään katsomaan "mustaa hunajaa". Sisään tehtaan oloiseen ja siellähän oli isoja sammioita lattian tasolla ja niissä tummaa nestettä. Maistiasia annettiin ja tottakai, siirappiahan se. Kuski Saddam Hussein otti auton takakontista 6-8L astian ja osti mustaa hunajaa. Mutta hänellä ei ollut rahaa vaan pitkän selityksen jälkeen ymmärsin että hän vippasi ostokseen rahaa tulevaa keikkapalkkiota vastaan. 20LE maksoi reilu kannullinen sokerilientä.

Nämä sokeritehtaan kaverit asuvat tehtaalla, jossa heillä oli petit. Näyttivät, että ruokojen latvat poltetaan tuotannon vesien kuumennukseen, eli on kai jotensakin ekologista, paitsi hirveä savu kaikkialla. Pojat ruinasivat kuvauspalkkiota, mutta olin kovana ja annoin pussillisen hedelmiä ja pomolle kynän. Olipa aika ankeaa elämää pojilla ja ilmeisen kurjalla palkalla. Poliisin prosessin ohi ostama neste saattoi olla 8-10 äijän  porukan päivän ansio?

*)  Nipen kommentti: Ekhnaton oli mielestäni ensimmäinen julkivihreä, joka ymmärsi että kaikki riippuu auringosta.