Poliikan pohdintaa

Katselin AJ:n ohjelmaa Empire vajaa tunti sitten, kun jenkeissä vaikuttava asiantuntija, Columbian Yliopiston proffa Rashid Khalidi (se kapeakasvoinen partamies) ja joka sanoi olevansa ei-egyptiläinen. Hän on kovan luokan arabimaailman asiantuntija joka ammatikseen seuraa tapahtumia täällä, mutta vaikuttaa USA:ssa. Ilahduin sillä hän esitti saman näkemyksen jonka kirjoitin aamulla.

Se näkemys on, että Egytissä ei päästä todellisen muutoksen alkuun ennen kuin turvallisuuskoneisto hajoitetaan ja johto vaihdetaan. Koko asia kulminoituu vararoistoon, joka on vuosia ollut Muban oikea käsi ja johtanut salaista poliisia. Nyt hän johtaa politiikan tekoa ja muutosta, jonka pitäisi neuvottelujen ja perustuslakikomitean työn tuloksena saattaa perustavat muutokset käyntiin.

Mutta sehän ei käynnisty niin kauan kuin tämä Suleiman on johdossa, sillä eihän korppi korpin jne. Ei hän ole ensimmäisenä rankaisemassa miehiä, jotka lähetti kaduille viime torstaina pahoinpitelemään ja tappamaan. Ja kun tekijät ovat salaisen poliisin porukkaa, ei heitä kukaan tuomiolle saa jos johtoa ei vaihdeta. Ja mitä kauemmin se kestää, sitä helpompi on lakaista jäljet näkymättömiin.

Kun tilanne on sekava ja poliittiseti vaikea, varsinkin jenkeille, jotka pitelevät tapahtumien avaimia, ei kukaan oikein tiedä mihin ollaan menossa. Eivät nämä ammatti-asiantuntijatkaan, eivät muiden maiden johtajat, vielä vähemmän EU-maiden päättäjät. Varsinkin kun porukkaan sisältyy kaikenmaailman silvioita.

Tässä kolmen viisaan jenkin keskustelussa - lehdenjulkaisija, proffa ja ent.suurlähettiläs - tuli esiin että vaihtoehtoja on 3, Mubarakin porukka jatkaa, Muslimiveljeskunta ja "katu" eli nämä protestoivat nuoret. Totesivat että "Musliveljet" eivät ole vaara, koska niillä on vain 25-30% kannatus ja ovat nytkin olleet mukana kapinassa, mutta ilmoittavat että eivät halua uuteen hallitukseen, eivät kahmi valtaa. On ollut vain Muban pelottelua, että se porukka olisi vaara kehitykselle. Ja länsi on niellyt syötin.

Siksi minäkin voin ennustaa:

Muba joutuu vielä sivuun, aika nopeasti eli helmikuussa. Suleiman johtaa hommaa jonkin aikaa, mutta tiukasti USAn vahtimana. Parin kuukauden sisällä on saatu aikaan uusi perustuslaki, joka sallii useiden puolueiden toiminnan ja estää (jarruttaa) diktatuurin perustamista. Vaalit pidetään toukokuussa. Uudistuksiin päästään käsiksi kesällä ja sitten pannaan syytteeseen näitä vuosikausia kansaa sortaneita roistoja. Mutta vain pikkunilkkejä, suurimmat kelmit ja korruption johto luistavat. Mutta mitään ei voida todistaa ja suurimmat konnat muuttavat ulkomaille kavalletut rahat mukanaan. Jospa Obamalla olisi kanttia panna pääpukarit kansainväliseen oikeuteen!? Kansanmurha esimerkiksi sopisi syytteeksi ja todisteitakin olisi.

Silti epäilen ja pelkään kansan puolesta.