Kurssi oli 10 turkin liiraa on 4,44€.

Illansuussa syömään ja kävelylle. Raaka ilma, hiukan sadetta. Siksi suoraan vastapäiseen ravintolaan ÖZLERin paikkaan. Ateria viinilasillisella maksoi 38 TL eli 16,88 euroa.

Tilasin 4 pientä juustokäärylettä, vähän kuin kiinalaiset kevätrullat ja seabass-kalan. Automaattisesti pöytään tuodaan vettä ja leipää. Leipä sisältyy hintaan, vedestä lasku.

Vertailin hiukan hintoja ja taso on tällaista: Keitot 4, salaatit 7, kanat 15, liharuuat 22-28 TL.

Ravintolasalia kiertää ylhäällä kipsifriisi, kultakuvioin. Alas laskettuun kattoon nousee ylöspäin valaistuihin kattokupuihin keskelle on asennettu ”kruunu”lamppuineen. (hurraa, Berlusconista päästiin eroon! kertoo tv) Seinällä oli 3 puolikaaren muotoista syvennystä, kipsikoristein ja seinämaalauksin. On kilpikonnanhoitaja, sotureita kameleiden selässä kivääreineen ja viinituvassa ukkoja paukuilla tai teellä. Riippuu varmaan katsojan silmästä. Pöydissä oranssinkeltaiset liinat, koristenauhat jne, kalustuksena YENI RAKI maustekamat ja paperipidin. Tuolit käsityötä, pehmustettuina paksulla tyynyllä.

Sisällä oli 2 turistiparia, toinen ehkä ranskalainen ja toinen kai paikallinen. Mutta miehellä lippis päässä ja aurinkolasit lipalla, vaimolla musta liina-asu, liinan päällä kuitenkin aurinkolasit. Kai niillä osoitettiin turistin status, vaikka keli ei asuja tukenut. Myöhemmin tuli italialainen pari joka olisi halunnut yläkertaan vetoa väistääkseen, mutta ihan vängällä heidät taivuteltiin jäämään ikkunan lähelle, jotta toimivat houkutuslintuina. Vanha jekku joka paikassa.

Lähdin tihkusta huolimatta pikku kävelylle, josta tulikin aiottua pidempi, sillä vanhan kaupungin asemakaava ei sallinut lyhyttä lenkkiä vaan pakotti aika pitkälle. Tiesin koko ajan mihin pitäisi mennä mutta kadut eivät osuneet siihen suuntaan. Pimeitä kujia joilla naiset olisivat hermostuneet. Mutta kun sielläkin oli pankkiautomaatteja, oli varmaa että ollaan vielä turismia lähellä. Lähtiessä kysyinkin onko tärkeätä pitää passi mukana kadulla, kuten usein muualla. Ei sitä kysytä, sanoi info. Ja vakuutti että turisti on ihan turvassa kaduilla yksin ja pimeässä.

Näin kävelyllä yhden kerjäävän mummon ja pari mustaa miestä trokaamassa afrikan rihkamaa, luvattomasti kai. Kaduilla hoidettiin puhtaanapitoa vaikka oli sunnuntai. Samoin kaikenlaisia kioskeja ja pöytäkauppiasta oli värjöttämässä kylmässä. Luultavasti vain sateenvarjokauppias onnistui turistien kanssa. Täällä on tietysti McDonals ja Burger King, niistä ei kai eroon pääse missään, eikä pizzapaikoistakaan. Vanha vihtiläinen sanonta onkin että ”missäs paska jos ei rattailla”.