Savinen joulupäivä

Menin katsomaan tiilisen säiliön, jätevesitankin upotushommaa. Pönttö oli eilisen päivän työllä saatu uppoamaan metrin verran. On raskas savotta, mutta nuorilla miehillä onkin hyvä liksa, saavat 100LE päivä ja kaivomies pohjalla enemmän. Ulkopuolen kaveri pääsee helpommalla, sillä hän pitää höskän suorassa, hoitaa vesiletkua ja pumppua ja vitsailee muille. Hän onkin iältään vanhin ja kai pomon apuna ja nokkamiehenä.

Tähän pitäisi tulla kuvia.

Kaivoon lasketaan pohjamies samalla vinssillä, millä kura kelataan ylös. Mutaämpäri täytenä painaa ainakin 40-45 kg ja niitä nousee päivässä satakunta. Vinssipojat käyttävät näppärinä ja notkeina jalkoja ja koko kroppaa apuna. Kuraa vedetään ämpäriin aluksi kuin nosturin kauhaan, sillä alhaalta kuuluu huuto ja vinssi nouseen hiukan välillä. Ylös saatu sitkeä savi pitää osittain käsin kaapia pois astiasta ja kurakasa pitää edelleen käsin heitellä alas. Se lienee niin kätevintä, sillä hommaan ei ole kehitetty työkalua. (Meillä kotona varmaan joku alkaisi suunnitella välinettä!) Siinä kyllä saa kaveri näppeihinsä ja jalkoihinsa savihoitoa. Se muuten saattaakin olla terveellistä, sillä juuri tämän kaverin jalkaan tuli eilen avohaava, joka tänään näytti jo paremmalta. Eikä siihen mitään hoitoa annettu eilenkään, jos ei kotona. Mutta mikään teippi tai laastari ei siinä menossa olisi kestänytkään.

Menin paikalle ennen kymmentä (joulupäivänä) ja Hassan haki kavereille purtavaksi falafeli”taskuja” ja pelkkää leipää ja kaverit pitivät taukoa. Siihen piti ämpärin tyhjentäjän siivota kätensä ja se sujui hiekalla, jolla hän ”pesi” saven pois ja niillä käsillä kelpasi leipään tarttua. Oli varmaan ihan todellakin hygienistä, sillä savi on tuhansia vuosia vanhaa kuten hiekkakin ja siksi melko puhdasta, puhtaampaa kuin nykyoloissa maanpinta.

Pihalla oli vanha matto taukopaikkana ja lounas”pöytänä”. Pohjamies istui vesipiipulliselle kuraisissa vaatteissaan. En yhtään ihmettele että paleltaa kun ei voi/halua pitää enempää vaatteita kuin kuraisen alusasun. Kaverit vitsailivat koko ajan mun kustannuksella ja nokkamies kyseli tytärtä itselleen vaimoksi. Yksi kavereista ymmärsi jonkin sanan e-kieltä ja tulkkasi toisille ja tavan mukaan eleet ja käsimerkit oli käytössä. Savisin kaveri harrastaa fudista itse pelaamalla.

Kun vesseleiden työ oli aika hyvin organisoitua ja rutiinin omaista, voipi päätellä että näitä jättimäisiä tiilitynnyreitä on upotettu paljon. Käytetyt lankut ja muu puutavara oli kauan palvellutta, köysi ja kelapukki kulunut. Hassan ei osannut arvioida kuinka paljon niitä on tehty, täytyy kysyä porukan pomolta. Homma näyttää niin raskaalta ja kroppaa syövältä, ettei sitä monia vuosia jaksa, vaikka hyvä liksa houkuttaakin. Hän kertoi että näitä upotuksia tehdään näin kuivalla kaudella, joka tuntuu hassulta käsitteeltä tässä rutikuivassa paikassa. Mutta sillä tarkoitetaan sitä, että kanavien vesitaso lasketaan ja ne melkein kuivuvat, täynnä roskia jotka näkyy silloin paremmin. Autonrenkaat ja kodinkoneiden raadot jotka on sinne tuupattu piiloon. Systeemi on tietysti sidoksissa viljelyn tarpeisiin ja sen pitää olla siksi yhtenäinen. Kun kanavat ovat alempana, laskee pohjavesikin hiukan ja upotushomma on helpompaa.