ISIS

 

Minä tiedän ainakin kolme merkitystä termille ISIS. Uusin on tullut tutuksi viime päivinä, eikä se muistuta ollenkaan kahta aikaisempaa.

 

Irakissa on menossa kaamea sisällissota, johon on ilmestynyt uusi tekijä, ääri-islamistinen Al Qaidan yksikkö, joka on ottanut nimekseen Isis. Arvaan, että alkutavu tulee sanasta islam. On todella käsittämätöntä, että kaksi saman uskonnon haaraa voivat tappaa toisiaan. Ehkä uskonnolla ei olekaan varsinaista roolia, vaan se on vain verhona muille tavoitteille, jotka ovat länsimaiselle katsojalle piilossa?

 

Toinen merkitys sanalle on ikivanha jumaluus ISIS, joka on jatkuvasti ristisanatehtävissä. (vaihtoehtona on Aasa) Egyptiläisen uskonrakennelman eräs pääjumala, jolle on omistettu mm useita temppeleitä. Turismille uusin on hiljattain avattu lähelle Luxorin west bankia. Jäi viime kaudella käymättä, mutta ensi syksynä varmasti käyn, koska on vain fillarimatkan päässä. Tervetuloa mukaan kaikki kynnelle kykenevät.

 

Nimeä ISIS käytetään sumeilematta eri tuotteiden niminä, sillä nykyegyptissä otetaan irti kaikki mahdollinen hyöty tunnetuista nimistä, jumalista ja käsitteistä. Orgaaninen farmi eli luomutila Sekem on kasvanut ja laajentunut, palkittu ja tunnettu. Sen eräs päätuotemerkki on ISIS. Sillä nimellä myydään meilläkin joitakin tuotteita, ainakin teetä.

 

Useille suomalaisille lienee tuttu hotelli Isis Pyramisa, jossa itse olen majoittunut monta kertaa. Nyt hotelli kärsii turistipulasta, kuten koko Luxor.

 

Ostin juuri lennon Luxoriin 22.10, samalle kuin Päde. Hintaero oli aika huima, sillä maksoin noin satasen enemmän kuin hän joka tilasi lipun talvella. Ehkä lentobensa on noussut? Tai lentoemojen palkat? Tuskin ainakaan turkkilaisten, vaikka suomalaiset vaativat tasonsa säilyttämistä. Ilmankos Finnair on lirissä kustannuspaineissaan ja joutuu sitten irtisanomaan suomalaisia lentoemoja ja ottamaan halvempia tilalle. Jos edes pysyy hengissä tämän vuoden.