Konnajoukko munii ja rosvot ryöstää...

 

Konnajoukko tuottaa miljoonia munia

Otsikko on Hesarista ja juttu kertoo bastardikilpikonnista. Miten jokin eläin voisi olla äpärä? (bastardi = äpärä) Osoitus ihmisen tavasta inhimillistää eläimiä, vaikka eihän äpärästä puhuminen ole ollenkaan inhimillistä. Kilpikonnilla on aina tuntematon tai tuttu koiras, joka munat hedelmöittää. Eläinkunnassa ei ole niin väliä parimuodostuksen muodoilla. Siellä ei päde ihmisen ajattelu.

Katso ensin Yle/areenasta luontodokkaria 46 minuuttia alusta.

http://areena.yle.fi/tv/1900867, vain 5 pv jäljellä.

 

Luin juuri pitkän jutun Stubbin hallituksen muodostamisen kiemuroista ja varsinkin hallitusohjelman sorvaamisesta ja sen vaiheista. Siitä sain aasinsillan juttuuni, sillä jotakin kovin samaa oli näissä tapahtumaketjuissa, ainakin otsikoissa.

 

Konnajoukko munii ja tuhoaa miljoonia.

 

Vaikka eivät kaikki konnia olisikaan, on tulos aika heikko. Kritisoin jo aikaisemmin ideaa jatkaa koulua ylimääräisellä luokalla, sillä se ei tuo parannusta syrjäytymiseen. Kyse on useimmin koulupudokkaista ja huonosti sopeutuvista, erilaisista nuorista. Syrjäytymiseen johtaa nuorisotyöttömyys, jonka syyt ovat globalisaatiossa, automaatiossa ja muualla yhteyskunnan murroksessa.

 

Siihen ei apua saada pakottamalla nuoret jatkamaan vastenmielistä koulussa istumista. Keinot pitää löytää etsivän nuorisotyön menetelmistä joihin pakot eivät kuulu. Nuorille pitää etsiä kunkin taipumuksia vastaavia hommia ja siihen soveltuvaa kurssitusta. Usein se tarkoittaa käsillä tekemistä, vailla koulunormeja.

 

Tästä on ihan omakohtaista kokemusta suvun nuorista. Jollekin nykyinen digiaika sopii hyvin, toisille ei. Ja suuri ongelma siinä ylimääräisessä koulussa tulisi olemaan sukupolvitaitojen ero. Eihän viisi-kuusikymppinen ope osaa puoliakaan siitä mitä koulunuoret ja näissä digiasioissa hänen pitäisi olla nokkelampi kuin oppilaat. Niitä opettajia ei vaan löydy mistään, kun sen alan lisäkoulutus on kokonaan lyöty laimin.

 

Aiheesta nousikin kohu, kun vantaalainen nuori kirjoitti omasta kokemuksestaan nuorisotakuun byrokraattisesta soveltamisesta.

http://www.hs.fi/mielipide/Nuorisotakuu+ajoi+minut+sosiaalitoimiston+luukulle+ja+vei+osan+itsetunnostani/a1403673731667

Kun ei lakeja, sääntöjä ja ohjeita saa/voi tulkita järjellä, menee homma pieleen. Yhteiskunta on niin moninainen apparaatti, ettei sitä voi kovin hyvin lailla määrätä kehittymään. Lait ovat raameja ja kansakunnan toiminnan tukiranka, ei sen kehityksen orgaaninen verenkierto.

 

Kehitin tähän vertauksen, että valtio on kuin ihmisen tai muun eliön iho, rajaa jotakin organismia ja lait ovat valtion luusto. Kaikki siinä välissä, muut elimet, hermosto ja verenkierto kasvaa eliön kasvaessa orgaanisesti ja geenien ohjaamana. Vain mutaatiot tuottavat muutoksia joista luonnonvalinta karsii huonot versiot pois. Monien kokeilujen kautta on ihmiskunta päätynyt nykyisiin järjestelmiin, valtioihin mutta ne testit jatkuvat edelleen eri puolilla palloa. Yksi koe on menossa itärajan takana. Itseäni on aina kiinnostanut historia ja sen tarjoama oppi. Siksi olen viehättynyt Egyptistä, jossa historian palikat ovat esillä, mutta syyt ovat piilossa, tutkimuskohde.

 

Tämä hallitusohjelman ajattelu kumpuaa selvästi demarien perinteestä ratkoa isoja ongelmia valtiollisilla järjestelyillä. Asioita hoidetaan tekemällä uusia lakeja ja systeemeitä, pakottamalla ihmiset ja asiat vanhanaikaiseen muottiin. Se toimi vielä sodan jälkeen (Valmet) mutta viimeistään Sorsan runnoma Valco osoitti, ettei valtion tai kunnan pidä lähteä yrittäjäksi. Siksi on aivan kuolleena syntynyt ajatus tämä Remontti Oy, johon Stubbi ja Haglundi myöntyivät vastahakoisesti. Eihän se tule onnistumaan, sillä siihen eivät alan ammattimiehet ja yhtiöt lähde mukaan ja tumpeloiden käsissä firma olisi nurin vuodessa. Toivottavasti idea haudataan nopeasti.

 

Toki homekouluja pitää nopeaan tahtiin korjata, mutta siihen on jo tekijöitä ja osaajia. Tärkeintä on korjata tapa kilpailuttaa. Siinä munitaan kunnissa jatkuvasti ja tehdään yhteiskunnalle miljoonaluokan tappioita ylihintaisilla urakoilla. Virkamiehille koulutusta ja paremmat menetelmät urakkakilpailuihin, siinä lääke.

 

Nämä suuret rakennusfirmat elävät kuin korppikotkat bastardikilpikonnanmunilla etelämeren hiekkarannalla, kun niiden tekemisiä ei osata rajata ja vaatia hyvää työtä, takuita ja vastuuta. Yhteiskunta on kuin kömpelö ja hidas kilpikonna jota roistot rahastaa. Siksi voisi olla hyvä idea ottaa laajemmin käyttöön PPP-menetelmä,

(http://www.ncc.fi/fi/Rakentamispalvelut/Palvelut-julkisyhteisoille/)

jossa rakennusyhtiö suunnittelee, rakentaa ja huoltaa koulun, päiväkodin tms rakennuksen ja kunta vuokraa sitä kiinteällä vuokralla muutaman vuosikymmenen. Loppu on sopimustekniikkaa. Luin jostakin, että Antti Rinteen konsepti piti sisällään saman ajatuksen. Mutta ei siihen mitään valtion omistamaa yhtiötä tarvita, ellei sitten vain kiinteistöjen omistajaksi.