Nippeleitä

 

Risu-Ahmed antoi 100x150cm ruokapöydälle hinnaksi 150LE, jos sitä sitten ollenkaan tarvitaan. Nyt kun haimme Päivin talosta tänne kämppään molemmat palapelit, voikin olla että tämä iso pöytä varataan niille.

 

ATM-automaatti ei sitten toiminutkaan ja Mahmoud arveli että se olisi järkätty vain eläkkeiden nostajille avuksi. Suurin summa jota se näytti oli tonni, mutta ei sitten antanutkaan mitään.

 

Välipäivinä oli 10+ ryhmä nuoria liikkeellä fillareilla ja aamusella meitä jututti kolme ranskatarta, jotka asuvat läheisessä hotellissa. Ovat kuulemma jo vakiokävijöitä joka vuosi, mutta vain lyhyitä lomapätkiä. Vielä työikäisiä. Falafel-kuppilassa mua jututti vanhempi, shishaa polttava herra (mua nuorempi kai kuitenkin) ja toivoi että turistit tulisivat joukolla takaisin. Sanoin että pankaa kaikissa kaupoissa tuotteille kiinteät hinnat, niis saatte turistit takaisin. Oli kai tarpeettoman optimistinen lausunto?

 

Käytiin sitten kastelemassa Päivin puutarhan 2 viiniköynnöstä, joissa näkyi muutama keltainen lehti. Letku ruiski minut ihan märäksi ja pihalla sitten tajusin mihin Päde niitä pikaliittimiä olisi kaivannut. Luulen että niitä löytyy kyllä täältäkin, täytyy muistaa kysellä.

 

Pikkupoika 3v. kärtti tutultaan rakennusmieheltä rahaa Romu-Reiskan pihassa ja tämä antoi pienimmän mahdollisen kolikon ja napero sanoi että lisää. Tosi paksu isoäiti nauroi tyytyväisenä. Pihassa pojan isä nosteli sellaisia vasullisia jätemaata auton lavalle, että minä en nuorenakaan olisi siihen pystynyt. Työkaluna täkäläisillä on leveä kuokka, joka näyttää toimivan hyvin. On nopeampi osaavan käsissä kuin lapio vasua täyttäessä. Pikku lava-auton kuljettaja toi ensin hienoa hiekkaa betonia varten ja vei sitten paluukuormana roskaa ja täytemaata, kipaten sen vaan jonnekin maan tavan mukaan.

 

Kauhulla katsoin kun isä/eno/setä työnsi liikkeelle moottoripyörää, jonka sarvissa oli korkeintaa 10v. nappula. Kauheaa riskinottoa ja näistä sitten tulee noita typeriä, ylinopeutta torvet soiden paahtavia katujen mölyäjiä.

 

Näin yhden paikallisen mp-kuskin kypärä päässä, joka on suuri harvinaisuus.

Pikkujässikkä ajoi fillarillaan, jonka vanteet oli soikeana ja kumit pois kokonaan. Vanteisiin oli koloon tungettu rättiä pehmikkeeksi.

 

Sain kaksi julistetta, joissa ylistetään kenraali al Sisiä. A3 kokoisia julisteita liimattiin vastapäisen talon peltiporttiin. Henkilökulttiä rakennetaan ja se lienee helppoa. Propagandaosasto on tehtaillut eri aiheita, joissa kenun takana on leijona, haukka, yhdessä käytetään varmaankin luvatta uskonnollisia johtajia, koptipiispaa, (jota sanovat koptien paaviksi) ja muslimijohtajaa. Yhdessä julisteessa ovat rinnakkain fotoshopattuna kunnioitetut johtajat Nasser, Sadat ja tämä Sisi.

 

Alabasterikauppias tarjoaa 3mh taloaan ”edullisesti-vain mulle” 2500LE/kk kun hintana on netissä 500€/kk.

 

Eeva ajoi ohi kuppilasta, jossa istuin tölkillisellä. Tämä heppu huusi perään ”your friend is here!”. E uskalsi jättää pyöränsä lukitsematta, koska näin kun asuu kulmilla, on jokaisen tietty ja puolituttu ja he huolehtivat. Haudoillakin vakuutti opas että pyörät voi jättää turvallisesti aidan viereen, ”this is Egypt!” Kukaan ei koske tai varasta. Eve tottuneena turistina toi mukanaan kypärän ja lukon.

 

Eläkeikäinen harmaatukkainen eurooppalaisnainen moikkaili paikallisia kadulla kulkiessaan ja ilmeisesti osaa arabiaa, koska jutteli usean kauppiaan kanssa. Voi olla esim tutkija joka on vuosia ollut mukana kaivauksilla. Heitä täällä on työskennellyt satoja ja monet palaavat samalle kaivaukselle vuosi toisensa perään. Jatkuvuutta tarvitaan jotta tutkimus etenee. Suomalainen naisarkeologi sai jopa mainetta jonkin uuden havainnon kautta. Oli mullakin linkki siihen videoon täällä viime kaudella.

 

Pitkätukka, laiha hippityyppi ilmeisesti asustaa vastapäisessä talossa, koska maalaili pihapenkkiä kahvilan pihassa. Useissa paikoissa on huoneita vuokralle ja hipit saa halvalla maria.

 

Aamulla oli 5 palloa ilmassa, mutta ihan paikallaan ja melko alhaalla. Mahtoi turisteja potuttaa kun eivät nähneet kovin laajasti laaksoa. Muuten, jos menet Luxorissa palloretkelle, pue vahvasti vaatteita, ota pipo ja sormikkaat, siellä ylhäällä on tautisen kylmä.

 

Yllättäen törmäsimme suomalaiseen pikkupoikaan Paavon asunnon edustalla. Kiharapää, noin 12v. vaalea vesseli istui tummien ikätovereidensa kesken fudispelin tauolla ja ihan sattumalta selvisi että hän on Suomesta. Oli joululomalla kahden sisaruksensa kanssa tullut katsomaan äitiään, joka asuu Luxorissa. Oli jo oppinut joitakin arabian sanoja ja kehoitimme poikaa opiskelemaan kieltä vakavissaan. Olisi hyvää pääomaa joskus työelämässä.