pe 21.1.2011 paloja 5

Paita katosi ja löytyi, mutta jää muille? Pari viikkoa sitten ihmettelin minne on kadonnut hiekanvärinen pitkähihainen paitani. Katsoin alas takapihan tuuletuskuluun, mutta sillä en sitä nähnyt. Kaikenlaista roskaa ja rakennusjätettä siellä lojuu. Toissapäivänä katselin kuilun takana keskeräisenä olevaa rakennusta, josta on valmiina 2 kerrosta, mutta siellä ei asuta. Siellä katolla, noin 15m päässä tuuletusnaruistani paita lojui. Sitä ei heti erottanut värinsä vuoksi, sillä se todella on kuin täkäläinen katupöly, joka taas on sama väri kuin Sahara yleensäkin. Kävin katsomassa korttelin toisella puolella päästäkseni talon katolle. Ei onnistu, sillä alakerran sulkee rautaportti. Paita ilmeisesti lähti lentoon samalla kertaa, kun alakerran emäntä oli toisen paitani tuonut ovenkahvaan ja kertoi löytäneensä sen omien kuivatusnarujensa päältä kerrosta alempaa.

Juttelin aiheesta vuokraemännän kanssa, mutta hänellä ei ole tietoa kuka talon omistaa. Totesin että tulevat rakentajat saivat paidan, onneksi olkoon.

Sää

Viikon ennuste kertoo, että aste kerrallaan lämpenee, eilen 20, tänään 21 jne. Kertovat, että tämä vuodenvaihteen tienoo on ollut tavallista kylmempi. Siis pitkähihaisia paitoja, villapaita, puseroita kassiin, kun tulee tammikuuksi Luxoriin. Hiukan hankalaa pukeutumisessa on että päivän mittaa lämpötila nousee usein reilusti ja ip pitää päällimmäistä kerrosta riisua pois. Eilenkin alin paita kastui kävelyllä. Ja pyykkiä syntyy, onneksi minulla on pesukone.

Heinillä oli pieni kuvapätkä tästä harvinaisuudesta  SATEESTA. Katu oli tyhjä ihmisistä tällä kohtaa. Paavo kertoi olleensa ulkona kadulla sateen aikana ja ihmiset olivat riemuinneet ja loiskutellet vedessä. On se niin harvinainen tapaus, että lapsetkin viedään ulos katsomaan.

Nyt oli hiljainen päivä, muslimien pyhä. Ei liikkunut asiakkaita, mutta sairaan lujaa ajavat pojat moottoripyörillä kapeaa katua torvet soiden. Vauhtia keskellä kaupallista katua tollaiset 70-90 km/h. Täytyy ihmetellä suurta tyhmyyttä ja poliisi ei tee mitään. Kansanluonteeseen kun kuuluu vauhdikas meno ja kova meteli, joten sen kitkeminen lie vaikeaa.

Sain tehtyä käännöksen Heinin ruokalistasta ja panin sen tikulle, mutta otin silti läppärin reppuun, jos jokin olisi mennyt pieleen. Saatiin texti Heinin koneelle, jossa oli vain grafiikkaohjelma, ei tavallista tekstinkäsittelyä. Hän ei paljoa ilmeisesti kirjoittele. Sitä sitten korjailin, kun oli virhetulkintoja. Eikä ihme, on ruokamaailma niin oma juttunsa, mausteet, sanonnat, raaka-aineet eroaa aika tavalla meikäläisestä makaronilaatikko-linjasta. Piti pitkään miettiä, ennen kuin tuli mieleen pähkinävoi, jota meillä ei yleensä ole tarjolla, ainakaan kotona. Se on olennainen mauste indonesialaisessa keittiössä, josta Hein on poiminut osan resepteistään. Kun Hein saa tulostettua listan, on sitten suomalaisturistelle helppoa valita ja ymmärtää. Panin vielä listaan omat yhteystietoni, jos vaikka löytyisi pelikavereita. Lopuksi toimin koemaistajana Heinin uuden ruokalajin, tandoorin osalta.

Aika tulista oli ja siitä saimme aiheen pohdiskella maustamisen merkitystä. Myriam oli joskus selittänyt, että ne antavat ihmiselle energiaa ja tunnin päästä hyvän olon. Jouduin ottamaan sokeripalan suuhun tasoittaakseni liekkejä. Nyt parin tunnin päästä ei tunnu missään. Täytynee katsoa jos löydän netistä jonkin hyvän selityksen sille, että vuosisatoja on mausteita rahdattu kaukoidästä ja niistä maksettu paljonkin. Täytyy sille hyvät perustelut olla. Kai näitä asioita kokkikouluissa käsitellään, mutta kun on jäänyt väliin sellaiset.

Tällaista tietoa löysin, kiinnostavasta asiasta on kirjoitettu paljon, mutta näistä en löytänyt perusteluita nykykäytölle eli merkitystä terveydelle ja vaikutusta ihmisen ruuansulatukselle tms.

http://capsi.fi/maustetietoa/mausteiden-historiaa/

http://www.kolumbus.fi/elina.puranen/piparit/index.htm

http://www.santamaria.fi/jsp/company/c1e.jsp    sivuilta pieni kopiopätkä

Ensimmäiset merkit ihmisten mausteiden käytöstä ruokien maustamisessa ovat 6000 vuoden takaa. Muinaisesta Egyptistä on löytynyt papyruskääröjä, jotka on päivätty noin 2800 eKr. Niissä kerrotaan meiramista, mintusta ja kanelista.

Eli näissäkin asioissa ovat täkäläiset olleet aikaisin liikkeellä.