Kerettiläisiä ajatuksia

 

Jostakin tieteelle tuoksahtavasta lähteestä luin, että Luxorin temppelin ja Karnakin väliltä olisi löydetty 12 sfinksipatsasta, kun niitä alunperin on ollut 800-1200 sillä seremoniakadulla. Nyt sitä katua entistetään tai ainakin yritetään, jos Unesco rahoittaa. Jostakin sitten vaan ilmaantuu niitä leijonan vartalon ja ihmisen tai oinaan (entinen lammasrotu ja sen pässipää) pään muotoisia patsaita. Tässä väärennösten maassa se ei ole ihme. Mutta sen sallii myös YK:n organisaatio! Jonkinlainen kulttuurin väärennös on menossa. Pitäisi ainakin kertoa että ovat replikoita.

 

Muslimeja ei sinänsä ollenkaan kiinnosta koko muinainen kulttuuri, mutta kun se tuo turismia, sitä ollaan valmiita hyödyntämään. Luxorin alueen koko talous pyörii turismin ja ulkomaisella rahoituksella pyörivän antiikin kaivauksien varassa. Egypti tuskin osallistuu rahoitukseen ollenkaan, vaan kaikki tulee länsimaista.

 

Ihan kaikki egyptiläiset ovat valmiina rahastamaan ulkolaiset tuttavansa, joskin se tehdään eri tyyleillä. Katukauppiaat yrittävät huijata hinnoissa heti, mutta sitten nämä tyylikkäämmät osaavat tehdä sen hienommin. Kun kaikkialla on normina, että asiakkaan sisään tuonut saa 10% tai enemmän, näihin välivouhkiin törmää jatkuvasti. Englantia suht sujuvasti poika esiintyy kaupan omistajana tai vähintään omistajan serkkuna ja touhuaa kovasti saadakseen turistin ostamaan edes jotain. Kun turisti häipyy, saa poika komissionsa, jos on saanut jotain kaupaksi.

 

Sama toimii taxien kanssa. Nuori poika kehuu olevansa kuski, mutta sitten hänen ”enonsa” tai ”veljensä” onkin ratissa. Poika selittää ja osaa tehdä tuttavuutta seuraavia keikkoja pohjustamaan, kysyy kotimaan, perhesuhteet ja miten asut. Tämä kotimaan kysyminen on yleensä se aloitus, sitten kysytään nimeä, eikä se ole täällä epäkohteliasta. Lapset hyvin paljastavat rutiinin, ensin nimi, sitten kotimaa ja vasta sitten kysytään ”bonbon, pen, money” Nuorimmat usein menevät suoraan asiaan. Voikin olla että usean muksun eka enkkusana onkin ”mani”.

 

Diplomaatit ja korkeisiin virkoihin pyrkivät eivät yleensä hanki otsaansa mustelmaa saati rupea eikä sitä ole näillä mun tutuilla, suvun fiksuilla pojilla. Tuntuu siltä, että YK:n virkoihin valitut egyptiläiset olisivat olleetkin kopteja. Ainakin Butros on koptinimi.

Jos joskus aiot tulla tänne nauttimaan auringosta ja halvasta elämästä, älä silti ota mukaasi ennakkopelkoja, vaan hurttia rentoutta. Mikään ei pelaa, mutta kaikki järjestyy.

 

* * *

13.2.2014

Nyt on ehkä tapahtumassa Egyptin politiikassa käänne. Ainakin maailma kohahti, kun Kenttämarsalkka, Armeijan Komentaja, Puolustusministeri ja Tuleva Presidentti Abdel-Fattah el-Sisi teki ensimmäisen virallisen ulkomaanmatkansa Venäjälle. Juuri tulee kuvaa ukkojen pönötyksestä Moskovassa, Lavyrowin kanssa. Putin on antanut lausunnon, jossa hän toteaa että jos Sisi on asettumassa pressaehdokkaaksi, hän tukee tätä.

 

AJ kommentoi että aiheena saattaa olla laina ja toisaalta myös parin miljardin asekaupat arabimaihin. Siitä en ole aiemmin kuullut, mutta ainahan Venäjä aseita myy ja öljysheikeillä on dollareita. Toisaalta on ollut viilentyvää Egyn suhteissa jenkkilään. Nämä ovat olleet närkästyneitä Sisille vallankaappauksesta, josta tämä ei kai etukäteen sopinut USA:n kanssa, kuten tapana on. Toisaalta tämä saattaa olla vain Sisin peliä, jolla hän kiristää jenkeiltä lisää tai ainakin entisen 1,5 miljardia taalaa, jonka armeija on saanut maksuksi rauhansopimuksesta Israelin kanssa.

 

Jos muutos olisi pysyvämpää laatua, sillä olisi suuria vaikutuksia koko maailman sotilaalliseen tasapainoon ja tilanteeseen Lähi-Idässä.