Olipa hauska päivä savi-olkitalojen ja perinnearkkitehtuurin parissa. Olen nyt päässyt tiiviiseen suhteeseen yhden perheklaanin kanssa, joka yleensä auttaa tässä suunnassa maailmaa. Porukasta suurin osa on tekemisissä arkeologian tai egyptologian kanssa ja näillä molemmilla suunnilla tulee vastaan muinainen asuminen ja perinnerakentaminen. Kun siihen lisätään turismi, onkin paketti aika valmis. Mutta suvun suuri ongelma on se sama kuin kaikilla muillakin, turismin kuihtuminen. Turismiin on pohjautunut monen suvun elinkeino ja nyt tökkii pahasti. Se on yksi syy, miksi Tahririn tapahtumia on vierastettu ja osin vastustettu. Kaikki ovat yksimielisiä siitä, että Muba piti saada pois ja kunnon ihmiset tilalle. Mutta turistipaikkojen ihmiset surevat sitä, että kahinat, mielenosoitukset, kyynelkaasu, ampumiset ja poliisin raakuus karkottaa turistit. Ja niinhän siinä kävikin. Vielä kun useimpien maiden lähetystöt ja viranomaiset varoittivat tulemasta maahan, mielestäni selvästi ylireagoiden, oli turismin lama tosiasia.

Taas lipsahti aiheesta, sori! Vasta täällä ja autettuna pääsin tiedon lähteille. Hauskaa oli oppia, että maailmankuulu arkkitehti on lähtöisin täältä ja tehnyt ensimmäiset ,merkittävät työnsä täällä. (Täytyy tarkistaa väite vielä) Ainakin tämä hanke on alkukaudelta, 1942 aloitettu projekti. Siihen sisältyy useita rakennuksia, tärkeimpänä Qurnan moskeija. Siihen viereen HF rakensi oman ison talonsa, jota paikalliset sanovat palatsiksi. Aukion toista reunaa kattaa talo, joka rakennettiin hänen ystävälleen ja on nyt osittain hänen muistolleen museona. Siellä kyllä asustaa rakentajan pojanpoika, joka taloa esittelee. Hän osaa hyvin turistienglantia ja taitaa selostaa talon historiaa ja rakentamisen menetelmiä. Arkkitehdin ideoita selostetaan kiertokäynnillä laajasti ja on tosi kiinnostavaa että niitä on sovellettu ja voidaan edelleen soveltaa nykyrakentamisessa vaikka Suomessa.

Aukion reunalla on myös rivi kupoleja, jotka arvasin bazaariksi. Nyt se on käyttämätön ja osittain korjattavana. Onneksi käyttävät samoja menetelmiä kuin alunperin. Kupolit on rakennettu savitiilistä ja sain kuvan asiasta ja oppitunnin menetelmästä läheisellä rakennustyömaalla. Siellä vanhempi rättipää-mekkomies esiteltiin arkkitehtina, mutta annettiin ymmärtää ettei ole mikään kouluja käynyt, vaan kokemuksen kautta pätevä. Sanoin olevani ”sielunveli”, paljon tietoa, mutta ei opillista, ei tentittävää. Työmaalla oli kuivumassa satoja äskettäin ”lyötyjä” määrämittaisia savitiiliä. Pihalla oli kasa kuituja ja kyselin mitä he käyttävät. Se oli vehnänolkea silputtuna, mitta vaihteli 5-25mm. Uskon että sama tavara sopisi myös kuivakäymälän katteeksi. Siihen voisi lisätä sahanpurua, jota verstailta löytyy. Voisi olla bisnes jollekulle, jos markkinat joskus syntyisi.

Rakentajat käyttävät vaneri-rimarunkoisia muotteja tehdessään kupoliholveja. Samaa tekniikkaa käytti myös HF. Muotteja on jopa esillä. Jostakinn syystä, joka jäi minulle epäselväksi, he nykyisin tekevät kupolit poltetusta tiilestä. Jotta saven hyvät ominaisuudet pääsevät vaikuttamaan rakennukseen, sen tiilikupoli peitetään 30 cm savella. Ymmärsin, että kova tiili on helpompi rakennusvaiheen materiaalina. Myös kaari-ikkunoiden yläpuolen kaari tehtiin poltetusta suorasta punatiilestä ilman kiilamuotoa. Niissä kai käytetään laastina sementtiä. Sitäkään yksityiskohtaa en hoksannut kysyä. Joku isännistä totesi, että kiilamuoto tunnetaan ja käytetään kiviholvauksessa, ei talonrakennuksessa. Jos oikein muistan, kiilaholvauksen keksivät roomalaiset. Egyptiläinen pyramidiaikainen temppelitekniikka käytti kannattavaa palkkia. Ja nykyrakentaja ihmettelee miten hitossa ne kymmenien tonnien painoiset palkit sinne ylös nostettiin.

Monessa huonetilassa oli noin 4 m seinät ja puolipallokupu päällä. Seinien paksuus oli 60cm ja tehtiin kolmen tiilen kanssa. Katselin muurausta ja heitin vitsinä, että saanko lainata muuraria. Lupa heltisi heti nauraen ja kaikki tiesivät että viisumia ei saisi.

Kesken olevan talohankkeen katolle tulee eräänlainen kesähuone. Kupukatto, mutta ei ovea. Talon läpi pystysuunnassa on 2x2 m kuilu, josta johtaa joka huoneeseen vaakasuuntainen yhteyskuilu. Sitä kautta ilma kiertää sisältä ulos ja lienee kesällä viileä. Talvikäyttö eli viileän ajan sulkemismahdollisuus jäi kysymättä. Olin ihan valmistautumaton, koska en tiennyt näistä mahdollisuuksista tentata osaajia. Seuraavalla kerralla pitää olla paremmin valmistautunut. Jospa saisin mukaani muita ja parempia osaajia?

HF olim kehitellyt ensimmäiseen savitaloonsa useita uusia juttuja. Eräänhuoneen katossa oli aurinkokellona ikkunat joka 4 suuntaan, joka ohjasi toimintaa talossa. Aamuherätys tuli kun aurinko osui nukkujan naamaan. Vuoteet oli osa asunnon rakennetta, savitiilestä holvikaaren alla. Huoneen sänkyjen ohi lattialla virtasi vesi, joka esti hyönteisiä mönkimästä sänkyyn. Saman huoneen nurkat oli pyöristetty, niin että hämähäkki ei voinut vetää verkkoaan nurkkaan. Munamuoto ei oikein tee hyvää tukea hämähäkin verkolle. Se kun tekee verkon aina samaan muotoon ja tarvitsee suurinpiirtein saman peruskuvion. Aika vekkuli ajattelija oli tämä HF. Pitää perehtyä lisää.

Kupukatot, siis putkimaiset pitkät holvit tai oviaukot tehtiin käyttämällä alla vaneripohjaista muottia. Mitenkähän faaraon arkkitehti sen ratkoi?Pitänee tehdä erikseen matkaidea savirakentamisesta kiinnostuneille. Siihen siten voisi liittyä kaikenlaista historiaa tai muuta seikkailua.