Vasikointi

Kirjoitin tämän jutun jo viikko sitten, ennen kuin Paatero päätti jäädä virkaansa ja Räsänen suostui siihen.

Katselin eduskunnan väittelyä, kyselytuntia, jossa käytiin hyvää ja kiinnostavaa keskustelua mm kuumasta poliisin toiminnasta. Edustajat hiostivat Päivi Räsästä ihan aiheellisesti, mutta eukko puolustautui hyvin.

 

Hän kai painostaa poliisiylijohtajan pihalle ja hyvä niin, jos se johtaa avoimempaan meininkiin myös siinä norsunluutornissa. Packalen-persu yritti naruttaa Päiviä kysyen, tietääkö hän edes mitä tietolähdetoiminta tarkoittaa. Sehän on juuri sitä vasikoiden käyttöä. Tv-dekkareista tuttu juttu, jossa etsivä maksaa rähjäiselle vasikalle pikkurahaa.

 

Mutta näissä huumejuttujen tutkinnoissa se raha ei aina välttämättä ole kovin pieni. Kun poliisilla ei ole siihen määrärahaa, mutta sitä tarvitaan välttämättä, ovat Aarnio ja kumppanit kehitelleet hommaan jonkin ratkaisun. Minkä?

 

Keskusrikospoliisia on jo vuosia potuttanut ne hyvät tulokset, jota Aarnion porukka on saanut aikaan, siis useat suuret huumetakavarikot. Niitä ei olisi ollut mahdollista saada aikaan ilman vasikoita, eli hienommin sanottuna tietolähdetoimintaa.

 

Kuten olemme jenkkifilmeistä oppineet, jotta oikeutta ja yleistä hyvää voisi puolustaa tehokkaasti, on välillä käytettävä laittomia keinoja. Senhän ovat sisäistäneet jopa useat jenkkipressat, parhaiten Bush tyhmempi.

 

Aarnio on nyt syytteessä samantyyppisestä toiminnasta, josta joka ilta tulee tv:stä, leffoja jenkkilästä. Hän on kai sitten omaksunut tyylin tehokkaaksi. Tutkinta alkoi siitä, että hän jeesasi alkuun tyttöä, joka halusi aloittaa huorana. Arvaan että diiliin kuului se, että tyttö raportoisi asiakkaiden rikosideoista Aarniolle. Ei huono strategia.

 

Aarnion porukka on kai jättänyt pitämättä rekisteriä ilmiantajista eli vasikoistaan ja se on toki ymmärrettävää. Jos joku riskeeraa terveytensä ja henkensä kertomalla asioita poliisille, ei hän halua tulla mihinkään rekisteriin. Näinä tietovuotojen aikoina ei olisi turvallista sisältyä poliisin vuotajarekisteriin.

 

Päivi Räsänen joutui pahaan saumaan mutta saattaa selvitä kuiville nokkelana muijana, kun hän veti mukaan oikeuskanslerin. Pesi ainakin kätensä. Mutta uhriksi joutuu nyt Paatero, joka ei voi pelastaa Aarniota. Krp on jo vuosia ollut sotajalalla hesan poliisia vastaan ja varsinkin nyt kun saivat huumepoliisin kiinni pykälien rikkomisesta, ovat kai tyytyväisiä.

 

On iso harmi että maan kaksi tehokkainta poliisiyksikköä ovat näin pahasti riidoissa. Ja tämän ongelman kanssa Paatero on paininut eikä ole löytänyt lääkettä. Voi olla niin syvällä tämä kiista, että edes pomoa vaihtamalla se ei ratkea. Pitäisi vaihtaa puolet porukoista ja se taas on vaikeaa, koska silloin vähenisi poliisikokemus. Mutta se olisi välttämätöntä, jos mielii palauttaa poliisityö normaaliuomiin.

 

Tämä dilemma on seurausta siitä vaikeudesta, joka kohtaa huumepoliisin työtä. Kun vastustaja on kansainvälinen huumeliiga, sitä ei voi taltuttaa suomalaisen maalaispoliisin keinoin. Siihen tarvitaan myös vasikoita, joista ei voi pitää julkista rekisteriä.

 

Tässä on taas paikka kertoa aloitteesta, jonka on tehnyt Kööpenhaminan demaripuoli. Ehdottavat huumeiden laillistamista ja niiden jakelua apteekeista. Kannatan ideaa, sillä se vertautuu alkoholiin, jota valtio kontrolloi myymällä sitä vain omissa kaupoissa. Kuten köbisläinen poliitikko sanoi hyvin, että kokeillaan ensin 3 v ja jos systeemi ei pelaa annetaan taas mirjardibisnes takaisin huumemafialle.

 

Totean taas että että itse käytä muita huumeita kuin viinaa.