Pahalta näyttää

Egyptissä ovat ääri-islamistit jo julistamassa sissisotaa armeijaa ja siis koko muuta yhteiskuntaa vastaan. Olen toki median tietojen varassa mutta kaikki kuulemani pelottaa. Egypti parka!!!

Ovat arvioineet että MB on liian maallistunut, vaikka juuri sen vanhoillisuutta ja uskonnollisuutta vastaan on kansa kapinoinut Mursin kaudella. Tämä ”uusi” muslimiryhmä vaatii sharialakia maahan. Ovat kertoneet alkavana kouluttaa taistelijoita ja kerätä aseistusta, joka ei varmaan vaikeaa olekaan, koska naapurimaat ovat aseista turvoksissa. Siis maa uhkaa ajautua samanlaiseen tilanteeseen joka vallitsi suuren osan Mubarakin kaudesta. Ääriporukat tekivät iskuja eri puolilla, vahingoittaen turismia tappamalla heitä mm Luxorin iskussa.

Itse olen kokenut sitä vaihetta, kun ensi kertaa kävin Luxorissa. Silloin ajettiin saattueena Hurghadasta Luxoriin ja se oli karmeimpia bussimatkoja ikinä. Saattueessa oli noin 80 bussia ja letkan edessä, keskivaiheilla ja perässä ajoi poliisiauto konekivääri valmiudessa. Tosin ne olivat juuri aikoja, jolloin sissisota oli päättymässä ja siksi kaameuden aiheuttivatkin lapselliset kuskit, jotka ajoivat kilpaa ohitellen toisiaan typerissä paikoissa ja kovin vaarallisesti.

Silloin ja myös sen saattuevaiheen jälkeen on säännöllisesti sattunut onnettomuuksia busseille ja usein juuri välillä Hga-Lux. Muutama vuosi sitten kuoli parikymmentä saksalaisturistia ja vaan tyhmän bussikuskin takia.

Itse asiassa arvelen, että tämä sotaisa porukka on peruja siitä kaudesta, kun MB oli sotajalalla hallitusta vastaan. Siitä saa vihiä mm. Mahfousin kirjoista ja varsinkin Yacobian talon tarinoista ja olenpa lukenut pitkän lehtiartikkelin, jossa mb-aktiivi ja johtotason mies kerttoi salaisesta sotakoulutuksesta myös sen piirissä. Hänet oli potkittu pois MB:n johdosta erimielisen poliittisen näkemyksen johdosta. Mutta hänelle oli selvinnyt että järjestö vielä pitkälle 2000-luvulla harjoitutti miehiä ja lähetti heitä sotiin joita riehui koko ajan eri muslimimaissa. Saattoi olla pitkän tähtäimen suunnitelma ylläpitää sotilaallista osaamista ja koulutusorganisaatio oman maan tarpeita varten.

Nyt ne tarpeet sitten putkahtivat esiin, kun Mursin ”liian siivo” politiikka ei johtanutkaan islamilaiseen sharia-yhteiskuntaan. Kuitenkin juuri se politiikka johti Mursin kaatumiseen ja siihen että taas armeija katsoi olevansa pakotettu sekaantumaan maan asioihin. Alkuperäisen nuorison vallankumouksen piti johtaa demokraattiseen valtiomuotoon ja nyt nämä ääri-islamistit ilmoittivat vastustavansa demokratiaa! Välivaihe oli tämä Mursin kausi, josta nuoriso sanoi muslimien varastaneen heidän kumouksensa.

Tämän tiedon varassa voikin yhtyä taxi-Mahrusin arvioon, että armeijan valta on sittenkin parempi kuin pitkäpartojen valta. Mutta siinä on taas omat huonot puolensa ja se varmuudella hidastaa kehitystä demokraattiseen suuntaan. Mutta kun kansa ei siitä mitään tiedä ja kaipaa vaan turvallisuutta ja vakautta talouteen, ei sen kyky riitä politiikassa sen pidemmälle.

Kamalinta minun tuttavapiirilleni onkin se, että tämä kaikki suuresti jarruttaa turismia ja he ovat siitä kaikki riippuvaisia. Kuumailmapallon onnettomuus jo oli kova isku sille osalle bisnestä juuri Luxorissa, jonka turistimäärät olivat Muban kaatamisen jälkeen jo romahtaneet. Nyt joutuvat siellä taas pohtimaan uudesta vinkkelistä matkailijoiden turvallisuutta. Minähän jo ehdin antaa näkemyksen siitä, että suojaisivat paremmin Memnonin kolossit, sillä ne olisi kovin helppo tuhota autopommilla ja siinä menisi hyvin tunnettu ja tärkeä kohde. Täytyykin muistuttaa Abdylle asiasta.