paloja , havaintoja

Reissun alkupäivinä, kun kävimme ohi Carterin talon, joka on avattu vasta loppuvuonna 2009, kuulimme Ingeriltä, että nyt ei enää turistin sallita kiivetä kukkulalle joka erottaa Kuninkaiden laakson ja Hapsetsutin muistotemppelin. Oli kuulemma turisti horjahtanut rinteessä ja loukkaantunut. Voi olla tottakin tarina, sillä rinne näyttää jyrkältä ja jos on hämärä yllättänyt, voi sattua lipsahdus kun rinne on irtokiveä, ei hiekkaa.

Hein kuitenkin kertoi viime uudenvuoden yönä käyneensä vaimokkeen ja viinipullon kera maisemaa ihailemassa melko korkealla rinteellä, mutta vasemmalle kuningatarten laaksosta, melko suoraan kävellen Medinet Habun eteläpäästä ylös mäkeen. Ei kai sitä vieläkään vahdita erikseen?

Viime reissun jälkeen on lisätty valaistusta huomattavasti länsirannan vuorille. Iltavalossa kaikki näyttää hienolta ja vuorten muodosta saa hyvän käsityksen yölläkin. Itärannalle useiden hotellien ikkunoista näkyy selvä luonnon muodostama pyramidi, joka on kuninkaiden laakson päätyseinämä vuoren huippuna. Aikajärjestys kuitenkin on sellainen, että ensin kuninkaiden muistolle kasattiin pyramidit maan puoliväliin Cairon seuduille ja vasta paljon myöhemmin ruvettiin faaraot ja muut arvopersoonat hautaamaan tänne laaksoon. Johtuu osittain siitä, että pääkaupungin paikka on vaihdellut ja vainajat on haudattu aina kulloisenkin kaupungin lähelle, luonnollisesti.

Hintalaput eurooppalaisin kirjaimin ovat yleistyneet ruokakaupoissa ja muuallakin. Samoin viivakoodin lukijat ja automaattikassat. On paljon mukavampaa meikäläiseen tapaan tottuneelle. Pankkikortti ei toki käy pikkukauppoihin, mutta se ei ole haitta, sillä pankkiautomaatteja on runsaasti, enemmän kuitenkin turistiväylillä. Kannattaa nostaa alkupäivinä reilummin, sillä joka nostosta menee kiinteä maksu. Sillä taskuvarkaita ei tarvitse pelätä ja useimmissa hotellihuoneissa on turvalokerot.

Ollessani Sharmissa lomalla joku vuosi sitten, tapahtui sellainen kummallisuus, että siivoojien pomot tai muut hallinnon heput, joilla oli pääsy huoneisiin, kävi järjestelmällisesti läpi huoneet, kun turistit olivat poistuneet. He keräsivät pöydille jätetyt juomarahat. Jos ne kerättiin yhteiseen kassaan tasan jaettavaksi, kaikki meni reilusti. Mutta kyllä minulle jäi epäilys, että siivoojat jäivät vähille. Siksi olen ottanut tavaksi panna jotakin tyynyn alle tai muuten siten, että vuodevaatteita vaihtava saa rahaa. Silti on pakko jättää myös pöydälle, muutoin jekku saattaa paljastua. Jokin 50LE viikosta siivoojalle olisi sopiva, vaikka per nuppi jos siltä tuntuu ja työ miellyttää. Maksan mieluusti työstä ja palvelusta jota saan, en vaan siitä että joku on saanut homman vaikkapa ovenvartijana tai respasta.

Kämpän takapihalla on alkanut rakennustyömaa uudelleen. Se on seissyt 2 kerroksen korkuisena viime vuodesta asti (tai kauemminkin) mutta viime päivinä on siellä ollut liikettä ja kolinaa. Jospa näkisin taas rakennusvalua ihan läheltä ja yläviistosta, jotta näkee mitä pojat puuhaa. Kun talo nousee samalle tasalle kuin viereiset, menee eteläpuolen näkymät kokonaan ja valo vähenee. Näkee vain 2 m päässä olevan tiiliseinän ja sen talojen väliin jäävän ilmanvaihtokuilun. Silloin tämän kämpän yksi viehätys vähenee. Talo peittää näkymät ikkunoista keittiöstä, vessasta ja päämakkarista toisen. Onneksi tämä on ylin kerros, joten valoa kyllä riittää.

"Jouluvalot" on taas ripusteltu pääkatujen varsille, on upeita valoja. Tämäkin juttu on puhtaasti turisteille suunnattu, paikalliset eivät joulusta perusta, ei kuulu kultturiin olenkaan. Jouluvalaistus on lisääntynyt kovasti takavuosista. Täkäläiset niin tykkää käikesta kimaltelusta, kullasta, valoista ja koristeita. Taxit on sisältä täynnä kaikenlaista koristetta ja kojelaudan päällä on lähes aina jokin "turkisliina" ja yleensä lootassa liian hienoaja paperipyyhkeitä. Meilläkin takavuosina oli jotansakin muotia käyttää näitä turhia Kleenexejä, mutta siitä lie päästy. Mainonnalla on hirveä voima ja sillä voidaan uskotella mitä vain. Kamalaa, että mainonnan keinoin näihin alhaisen elintason maihin tungetaan ensimmäisenä amerikan huonoimmat tuotteet, cocikset, kleenexit, hampurilaiset, ranskanperunat, snäcksit, sipsit, spraitit, koko perhanan turhuus, viimeisimpänä juotavat jugurtit pienissä pulloissa. Niitä on täälläkin tarjolla joka kioskissa, kamalaa.