Arkista juttua

Savitalon ovesta oli pujahtanut ”pikkulintuja” jotka olivat rähisseet peilille, kuten kotipihalla joskus tipit rähisee peilikuvalleen pölykapselissa. Annukan lintutiede kun sisältää pari määritelmää, isot ja pienet linnut, jäi lajimääritys auki. Tuttu juttu.

Naapurissa on talo edennyt vauhdilla. Seinät ovat siinä korkeudessa johon mies ylettyy muuraamaan ilman telineitä. Mutta se valu ei ole tarvinnut kuivumisaikaa ollenkaan? Siis valut suoraan kuoppaan, punatiiliseinät, OH, MH, K + WC, mittaa noin 80m2. Puutarhallekin jää matalan aidan sisään tilaa reilusti. Mutta jääköhän talo maalattiaiseksi, kun ei ollut valua. Mietin myös miksi ei ollut viemäriputkia ja vesijohtoja näkyvissä. Ettei vain olisi menossa ympäristökatastrofin valmistelu? Veli Mahmoud tuli juuri paikalle ja kävi katsomassa hommia. Abdy selitti aikaisemmin, että naapuri tekee talon tilapäiseksi, mitä on vaikea käsittää meikäläisin taustoin. Jos on tilapäinen asumus, siihen ei ehkä kannata värkätä ollenkaan noita kalliita vehkeitä.

Ehkä näin voi menetellä, jos ei tarkastuta taloaan virallisesti. Mutta olisi asuminen aikamoista kesäleirieloa, vesiä kantaen. Vettä tontille tulee, kun vetivät haaran Sinuhen putkista ja nyt juuri poika kasteli tiiliä ennen muurausta. Lienee niin, että muraus tulee vahvempi, kun tiili ei heti imaise kosteutta laastista eli kuivuu hitaammin näissä rutikuivissa oloissa. Laasti sekoitetaan maassa lapiopelillä kasassa ja nostetaan vanhassa maalipurkissa muurarille.

Ikävä piirre asiassa on se että uusi talo tuntuu nousevan pari tiiltä korkeammaksi kuin väliin jäävä tämän talon muuri. Eli näkyy pikkuisen yläosaa ja ainakin voivat halutessaan katolta kurkkia ihmettä kun ulkolaiset pulikoivat hassussa pikku altaassaan. Ja kurkkijoita eli vekaroita riittää, veikkaan minä.

Eilen kuvasin Hassanin talon 8m3 jätevesisäiliön muurausta. Kaveri ensin rappasi sileäksi seinät ja sitten levitti mustaa ainetta, jonka nimi oli BITU ja puheessa aine on bitumin. Pien (piki) versio. Samaa sukua lienee myös Elastop, väristä päätellen. Sitten pohdimme Hassanin kanssa molempien säiliöiden katon valua. Betonin alle on pakko jättää puutavarat, sillä eihän niitä valun jälkeen poiskaan saa. Siinä puussa on sitten homesienellä kivat kotiolot. Pidin tiukasti kiinni siitä, että isomman, lopulta 750cm syvän sammion kanteen jätetään aukko, josta se voidaan tyhjentää.

Alkuperäinen suunnitelma oli, että säiliöiden välisen putken kautta nesteet lopulta tasaantuvat, kun isompi täyttyy. Mutta sehän tarkoittaa käytännössä sitä, että säiliöiden mustat vedet sekoittuvat eikä laimeampi, ison säiliön tavara ole sitten yhtään puhtaampaa, kuin esisäiliön. Karmeaa on että sen seinät on vaan muurattua tiiltä, ilman rappausta ja bitumia. Sen seinän läpi pääsee kaikki saasta kyllä pohjaveteen, mikä on törkeä teko ja meillä Suomessa tiukasti kiellettyä. Ja näitä säiliöitä on sitten koko seudulla satoja!

Käynti puuseppien verstaalla oli ohjelmassa ja sain ihmetellä sitä kimpilevyn määrää, mitä kalusteihin tuhlataan. IKEAn menetelmät eivät ole ulottuneet tänne asti. Kaappi on todella jykevää kamaa ja paikkaan mihin olisin itse tehnyt kevyen bluffin ja nytkin piirsin ja kerroin miten voisi tehdä, tuli järeä kaappi. Sen olisi voinut ratkaista vain ovella ja hyllyllä, nekin listojen varassa. Tekeillä oli myös mulle ”senkki” parilla laatikolla, jonne saan papereita ja lääkkeitä. Sen ja myöhemmin tulevan vaatekaapin haluan maalattavaksi vanhaa mukailevaksi, parilla sinisen sävyllä, joka väri taas tulee ikkunan pokista ja ovista. Sininen käy hyvin yhteen hiukan punertavan savirappauksen kanssa. Sävy on aika tarkkaan suomalaisen aaltopahvin väri.

Paluureitti oli Hassanin talon kautta ja siellä näin juuri viimeistelyssä olevat jätevesisäiliöt. Siihen naapuriin on taas nousemassa pari kerrosta vuokrattavaa tilaa. Hauska homma oli, että isäntä - työnjohtaja olikin liikkeellä aasin kanssa, mutta siistissä kalabeijassa ja huivi päässä. Hän halusi hövelisti näyttää uuden pikku asunnon, joka valmistuu kuukaudessa. Kiva ratkaisu, avokeittiö-OH, MH, K ja KH, ehkä 70m2. Korkeutta noin kolme metriä. Kysyin vuokraa ja hän heitti avauksena 2000/kk kolmen kk:n sopimuksella, mutta sanoi perään että raha ei ole ongelma eli tinkimisvaraa jäi.

Tulevan talon perustus on järeää laatua. Neljä isoa betonikakkua, 2x2m kuoppaan 110cm betonia ja terästä reilusti. Kuoppien pohjalla, syvyys noin 150cm oli vettä, pohjavesitaso. Mitään laudoitusta ei kaivata, kurat vaan kuoppaan. Hassan hiukan ihmetteli kaverin ratkaisua, että tekee ensin tontin takaosaan kivan talon ja sitten pykää sen eteen toisen joka peittää siitä valtaosan. No sivulle jää tilaa vielä istutuksille ja altaalle, joka on tärkeä turistien kannalta. Paljon on taloja tekeillä ja kaikki on laskettu turismin varaan, joka on ihan lamassa.

KIPI tänään 12.1 oli 11.