Tässä kun on tullut nähdyksi kaikenlaista asumista monessa maassa ja tv näyttää koko ajan lisää köyhien maiden oloja, tulee väkisin miettineeksi mikä todella on tärkeää ihmisen elossa. Johtopäätös on, että meillä asutaan ihan liian hienosti, turhan tasokkaissa asunnoissa. Moni kuitenkin välillä miettii turhan kaman hävittämistä, sillä vähemmälläkin tulee toimeen. Nuoret ja opiskelijat, jotka muuttavat usein, tietävät tämän, samoin reppureissaajat. Kun koko elämän tarpeet on saatava itse kannettua tai korkeintaan poron ahkioon tai kamelin selkään tungettua, ei kerry turhaa roinaa. Eläköön nomadius!

 

Ihailin kiinnostuneena suurta ”pienois”-mallia Reykjavikin museossa, jossa oli esillä viikinkiajan asuminen. Intiaanielämä on kiinnostanut nulikasta asti eikä ollut ”villinlännen” lehmipoikienkaan elämässä paljoa mukavuuksia. Sama tunne tulee Kairon Museossa, jossa on malleja asumisesta 4000-6000v takaa. Paikalliset materiaalit kaikessa, rakennuksissa, työkaluissa, aseissa, astioissa. Ihminen on aina ollut nokkela käyttämään luonnon antimia. Suomessakin se on osattu vuosituhansia, vaan ei enää.

 

Täällä sen näkee vieläkin kaikkialla, kunhan hoksaa. Savitalot, ruohomatot, palmunruotokalusteet, kamelinkarvamatot (aitoudesta en mene takuuseen). Saviastioita on paljon käytössä, vanhaa lasia koristeluissa, luonnonkiveä kaikkialla rakenteissa. Näkö- ja aurinkosuojat tehdään luonnonkuidusta. Risu-Ahmedin touhuissa on vielä käytössä nyöriä, joka punotaan palmun runkokuidusta, siitä verkon näköisestä. Mulla on aarteena nahkainen matto sängyn vieressä, jossa on pieniä lehmännahkaisia paloja ommeltu yhteen, karvapuoli ylöspäin. Kaunis, kestävä ja taitavaa käsityötä. Sanoivat beduiinimatoksi.

 

Savirakentamisen guru, arkkitehtien tuntema esimerkki on egyptiläinen, kuuluisa ja palkittu arkkitehti Hassan Fathy, joka 1947-49 loi savikylän malliksi, jota tavoitteli laajaan käyttöön. Vanhoin menetelmin, jotka vielä hyvin tunnetaan ja osataan, hän rakensi kylän, jossa on kaikki tähän yhteiskuntaan kuuluvat elementit, basaari, moskeija, juhlatalo ja asunnot. Valitettavasti se perinne ei jatkunut. www.fathyheritage.com