Romu-Reiska, egyptologi 17.1

 

Moniammatillisia ovat nämä parhaat miehet. Hänkin pyörittää polkupyöräkorjaamoa ja vuokraa fillareita. (Uusi jalkatuki asennettuna maksoi 25LE eli reilusti alle 3€.) Sen lisäksi hän on töissä Luxorin temppelillä, mutta epäselväksi jäi mitä hän tarkkaan ottaen tekee siellä. Egyptologi kun on varsinainen monitoimi jonka puitteissa voi tehdä monia asioita. Usein heitä tapaa opastuksia hoitamassa, jotkut ovat assareina kaivauksilla jne. Ainakin heiltä sujuu englanti yleensä sujuvasti.

 

Eevan antaman lempinimensä hän ansaitsee siitä, että pihalla on fillarinromuista iso ja sotkuinen varasto sekä sen aidan vieressä kaikenlaista romua. Iltaisin aina polttavat puunoksia, roskia, pahvia ja ikävä kyllä muoveja. Aamulla kun kävin fillariasioissa, paloi ämpärissä risuja ja muoviriekaleita. Kauniisti kysyin, tietääkö hän että savussa on myrkkyjä. Kyllä tiesi, mutta sanoi olkiaan kohauttaen, mutta mitä tehdä. Viittasi yleiseen tapaan ja roskaisuuteen, eli tarkoitti että jotenkin roskista pitää päästä eroon. Jatkoin aiheesta ja sanoin että lasten tulevaisuuden vuoksi pitäisi polttaminen lopettaa. Jopa hänen äitinsä kärsii myrkkysavusta, mutta silti polttamista jatketaan. Nyt hän vaivautuneena lupasi että ainakaan hän ei enää polta muovia.

 

Kertoi tarinan, että joku on rikastunut roskien lajittelulla ja eri jakeiden myynnillä ja on nyt miljonääri, jolla on 500 henkeä töissä Kairon lähellä lajittelukeskuksessaan. Taitaa olla vaan tarina, sillä zappaleenithan sen likaisen työn tekevät eivätkä ansaitse kovinkaan hyvin. Mutta tällainen opettavainen visio saattaa olla hyödyllinen kun pyritään opastamaan kansaa pois roskaamisesta ja siirtymään kierrätykseen.

 

Puhuimme kansanäänestyksestä ja hän totesi että nykylain mukaan pitää vähintään 50,1% äänioikeutetuista käydä antamassa ääni. Hän piti tyhmänä sellaista että MB boikotoi vaaleja, sillä vain äänestämällä ”EI” voi mielipide näkyä, ei kotiin jäämällä. Ehkä mursilaiset toivovat äänien määrän jäävän alle puolen, jolloin vaalit mitätöityvät. Nyt hän yllättäen sanoi vihaavansa politiikkaa ja poliitikkoja, vaikka pari viikkoa sitten ilmoitti harrastavansa. Hän moitti ihmisiä siitä, että kukaan ei ymmärrä politiikkaa, toistaa vain muilta kuulemiaan fraaseja. Niinhän se menee kaikkialla, ja siksi tv:n väittelyillä tässä maassa olisi tarvetta. Mutta kuka katsoo ja ymmärtää? Nyt vielä ei ole vaalituloksia saatu, mutta hän oli varma että ”KYLLÄ” voittaa ja saadaan uusi perustuslaki.

 

Hyvin voimakkaana on kaikissa keskusteluissa tullut selväksi, että Luxorin seudulla ei hyväksytä Mursin politiikkaa ja MB:tä. Mursin vuosi pressana oli monen mielestä katastrofi ja ovat hyvillään että sotilaat, nyt al Sisi johdossa, ottivat vallan. Samaa mieltähän on Putin ja vallankaappauksesta ovat olleet hiljaa länsimaiden johtajat sen jälkeen kun ensin sen periatteessa tuomitsivat. Kaikki ovat hiljaisesti tyytyväisiä, että suuren ja vaikuttavan maan johdossa ei ole äärimuslimeja.

 

Takaisin alkujutusteluun, sillä teelasin äärellä sain infoa ja suullisen kutsun tulla Luxorin temppelille sunnuntaina iltasella, jossa on ”Luxorin Afrikkalaisen Elokuvafestivaalin” avajaiset. Siellä ei nähdä leffoja, mutta on jotakin ohjelmaa, näyttelijöitä ja filmiväkeä esiintymässä. Itse filmit näytetään kai kahdessa paikassa, Karnakin suunnalla olevan kirjaston salissa ja kaupallisessa teatterissa Asemakadun uuden talon 6:ssa kerroksessa. Kuulemma aikataulut ja esitettävät leffat voisi löytää netistä. Siis Luxorissa tapahtuu, vaikka esim suvun Hassan ei asiasta eli festivaalista ollut kuullut. Olisi paljon oppimista tiedottamisen alalla monella toimijalla. Onko meilläpäin kuultu Luxorin festivaalista? Tutki

http://www.luxorafricanfilmfestival.com/