Urheilun arvostuksista

 

Nyt on hauska verrata mistä urheiluihmiset ovat kiinnostuneita koko pallon mitassa. Sochin kisat antavat hyvän vertailupohjan, ainakin Al Jazeeran katsojankunnan kiinnostuksesta.

 

Yleensä urheilukatsaus alkaa fudiksella. Nytkin ensimmäinen juttu oli jonkun joukkueen managerin höpinät. Sitten oli juttu Pakistanin krikettijoukkueesta ja vasta sen jälkeen talvikisat ja niiden mitalisteista. On jännä todeta että kansainväliseen krikettiliittoon ICC:n kuuluu 12 jäsenmaata! Mutta niissä lienee yhteensä pari miljardia asukasta!!! Mutta kun AJ lähettää kuvaa juuri näihin maihin, Pakistaniin, Intiaan, Britteihin, Australiaan jne sille on katsojia.

 

Sochin talvikisoista mainitaan yleensä voittaja kuvan kanssa, jos laji on noita uusia tai sitten alamäkihiihtoja. Maarit Björgen sai kuvansa kai siksi, että on niin moninkaertainen voittaja. Suomen tytön mitalista en ole huomannut mainintaa.

 

Tennistä tuli paljon mm Australian avoimista, ainakin viikon ajalta. Koripalloa näytetään, joskus myös baseballia. Samoin on aina välähdyksiä jos tapaus on ollut arabimaissa ja nythän nuo nostavat kovasti profiiliaan, Abu Dhabi, Qatar ja Dubai. Sinne hiekkamaille on tehty kalliilla halleja, golfkenttiä ja F1 ratakin. Siellähän nämä meikähurjat ajelee ympyrää joka kesä, hirmukuumalla asvaltilla. Onpa siellä ollut näitä tyhmiä venekisoja, joissa tuhlataan kauheat määrät bensaa ja tuotetaan hirveää meteliä.

Meikäläinen ilahtui kun näkyi Mikko Ilosen naama golfkentällä, kun kaveri pääsi uusintaan ja onnistui hyvin.

 

Hirmukallis fudistadion rakennetaan Dohaan, mutta siinä on hyvää ja kiinnostavaa se, että katetun stadikan ilmanvaihtoon on kehitetty uusia juttuja joiden avulla luonnollinen ilmankierto hoitaa paikan viilennystä. Samaten sitä valaistaan auringon voimalla. Nämä kisathan pidetään vasta 2020, joten aikaa vielä on virittää hallin tekniikkaa. Ovat ajoissa liikkeellä, toisin kun venäläiset Sotchissa.

 

FIFA miettikin aikanaan pitkään voidaanko noin kuumaan paikkaan ja kesäksi yleensä viedä kisoja, mutta öljysheikit vakuuttivat hoitavansa hommat. Nyt sitä ihmehallia on rakennettu jo pari vuotta nepalilaisten bangladeshilaisten, intialaisten ja filippiinojen työnä, mutta olosuhteet ovat kurjat duunareille. Viime vuonna kuoli työmaalla 185 nepalilaista ja muut päälle. Työturvallisuus on surkealla tasolla, päivät pitkiä eikä juotavaa saa riittävästi, valittaa porukka. Palkkoja on ollut maksamatta kuukausien ajalta. Eivät pääse edes pois, kun työnantaja on vienyt passit.

 

Toinen surkea juttu on sitten Vladi Putinin ikiomat kisat. Heppu kehtasi kertoa, että hän valitsi paikan, jonne onkin nyt rakennettu poskettoman kalliilla kaikki hallit sun muut suorituspaikat, joille ei sitten jälkeenpäin ole mitään käyttöä. Pieleen meni myös moni muu osa suunnitelmista ja rakennetut kalliit lomaosakkeet eivät mene kaupaksi. Luonnonarvoista ei välitetty vaan ainutlaatuinen, koskematon jokiympäristö tuhottiin moottoritien ja radan alle. Kumpaakaan ei tarvita kun kisat on kisattu. Tuli kalliiksi tämä diktaattorin profiilin nostaminen, maksoi enemmän kuin kaikki aikaisemmat talviolympialaiset yhteensä. Onko kukaan kuullut mitään pääministeristä, mikä sen pojan nimi taas olikaan? Turun puolessa taitavat muistaa...