Nippeleitä leppoisana lauantaina

 

Kävelin sauvojen viemänä rantaa myöten Haudankalliolle ja erityisesti katselin rannan puustoa, etsien lintujen koloja, jotta voin ne helpommin löytää ensi keväänä. Havaitsin vanhojen tervaleppien alkavan olla finaalissa, sillä monessa näkyy kääpiä ja tikan kaivamia koloja. Saisivat kaatuakin, mutta ovat vaarassa kaapeleille ja huonolla tuurilla jopa kävelijöille. Linnut ovat saaneet paljon uusia pesäkoloja.

 

28.6 olivat linnut jo melkoisesti vaienneet, vain peippo helskyttää koko kesän. Jossakin piiskutti vielä tinttipesue emoilta ruokaa kerjäten, muuten oli metsikkö aika hiljainen. Naakkapojat olivat jo poistuneet pesäkolojen läheltä ja siirtyneet ”isojen poikien” parveen museon puistikkoon, jossa laskin niitä olevan noin puolitoista sataa. Meteli parvessa on aika valtava ja kuulemma toinen parvi on Alhonmäessä. Syksyllä varmaan yhtyvät yhdeksi suurparveksi, kun alkaa parinhaku. Naakat ovat pariuskollisia ja siksi valinta on tärkeä.

 

Pohdimme rantakioskilla, millä kantaa voisi rajoittaa ja ainoa laillinen keino on toivoa haukkojen pesintää ja naakkojen verottamista. Ei tällaisia parvia ennen ollut. Nummelassakin on jo vuosia pyörinyt tuhannen naakan parvi. Ovatko haukat vähentyneet siksi, että ollessaan ravintoketjun huipulla, ne keräävät itseensä liikaa ympäristömyrkkyjä, joka heikentää pesintätulosta. Muutoin vaikkapa kanahaukka voisi pitää kantaa kurissa. Mutta nepä eivät pesi näin asutusta lähellä, eikä ole haukkoja paljoa näkynyt.

 

Haudankalliolta katselin kiikarilla juuri nähdäkseni haukan tai kotkan, jota Jari kertoo nähneensä pari kertaa. Ainoa merkittävä havainto oli kymmenkunta venettä jotka päristivät suuremmille selille uistelukisaan. Haukea ja kuhaa ehkä saavat.

 

Taas näin koivunkantosieniä, joita on näkynyt jo parin viikon ajalla. Yllätys oli silti nähdä punikkitatti kuivalla mäellä. Mukana ei ollut mitään missä kantaa, joten se jäi sinne. Ehkä se säilyy kun tulee sadekelit, haen sitten ensi reissulla.

 

Urheilukentällä potkivat puulaakijoukkueet turnaustaan ja kivaa oli kun sää suosi. Jäi epäselväksi oliko paikallisten porukoiden turnee vaiko jotakin vakavampaa. Paikallislehti aikanaan selostaa. Uimarannalla samaten kuin kalliolla oli joitakin auringonottajia, mutta uimaan ei kukaan uskaltautunut, sen verran on vesi vielä kylmää. Minä sentään tein lenkkini shortseissa.

 

Huvitti nähdä, että Gigantti myy nyt korva- ja nenäkarvojen leikkuria, jollaisen ostin Luxorista 3€:lla. Tämä onkin jo vanha malli, sillä Luxorissa oli jo viime talvena uudempi tarjolla. Porukka on nauranut mun leikkurille tietty. Mutta nyt se ehkä otetaan vakavammin, kun jättimarket tarjoaa pelastusta karvan vaivaamille. Leikkuri on ihan kätevä peli.

 

Olen seurannut tätä kirjoittajaa hänen blogissaan.

https://mail.google.com/mail/ca/u/0/#inbox/146bb59bb2c7db5a