12.12.12.12

Hurja sarja. Mitä tapahtuu klo 12? Veikkaan että valtava määrä vihkimisiä eri puolilla kunhan päivä kiertää ja kello juoksee. Ainakin tänne saapunut ”henkinen ryhmä” pitää meditointihetken. Voipi olla että itsekin täytyy hetki istua hiljaa ja mitään touhuamatta.

Egypti on murroksessa, jonka yksi tärkeä tapahtuma on kansanäänestys perustuslaista. Se pidetään muutaman päivän päästä. Sitä edelsi käänne, jossa presidentti Mursi perui päätöksensä diktatuurisesti ottaa kaikki lainsäädäntävalta itselleen. Nyt se on peruttu ja lisäksi Mursi on taas antanut armeijalle luvan pidättää kansalaisia. Ennen vallankumousta se oli paha tapa ja johti siihen, että poliisi ja armeija pidätti väkeä mielivaltaisesti ja piti heitä vangittuna ilman syytteitä tai käsittelyjä. Ne taas pidettiin sotilastuomioistuimissa, joiden käsitys demokratiasta oli aika ohut. Syyttömiä pantiin vankilaan väärin perustein ja ennen vallankumousta niissä virui porukkaa tuhatmäärin. Vieläkään kaikkia ei ole vapautettu.

Oppositio moittii perustuslain luonnosta siitä, että se ei turvaa demokratiaa ja ihmisoikeuksia, sillä sen laatimisessa ei annettu sanasijaa tasapuolisesti kaikille kansanryhmille. Naisten oikeuksista ei ole mainintoja vaan vanhakantainen patriarkaalinen asenne heijastuu laista. Myöskään laki ei turvaa täysin eri uskontokuntien asemaa, vaikka muodollisesti siinä sallitaan uskonnon vapaus. Mutta mitä vapautta on se, että sharia pykälät ovat voimassa myös kritittyjen kohdalla?

Kirjasta”Egypten”

Luin taas muutaman luvun vanhasta kirjasta , jossa hauskasti ja vanhanaikaisesti kirjoittaja Vivi Täckholm kertoo itsestää kolmannessa persoonassa. Kuten että kirjoitaja näki sitä ja teki tätä. Täti oli Paavon kertoman mukaan Kairon yliopiston professorina 40v. opettaen kasvitiedettä, ja se heijastuu tekstistä, joka kertoo laajasti korkeakouluista, opiskelun vaikeudesta, yliopistojen lukuja, jotka nyt ovat niin vanhentuneita, ettei niitä kannata ajatella. Mutta perusteet opiskelun ja opiskelijan kannalta lienevät edelleen saman tapaiset.

Hän nimittäin toteaa että ulkomailla opiskelee suhteettoman vähän väkeä ja palatessaan ulkomailta oppiarvon saanut joutuu kotimaassa törmäämään kaameaan resurssipulaan, joka ei mahdollista ollenkaan saman tasoista opiskelua ja tutkimusta, kuin oli itse saanut ja olisi tarve. Samaa viestiä olenut lukenut ja kuullut, että pääsy ulkomaille on todella vaikeaa ja opiskelun rahoitus onnistuu vain varakkailta. Se taas vääristää tasapuolisuutta ja ehkäisee varattomien mutta lahjakkaiden pääsyä eteenpäin. Niin asia oli meilläkin ennen sotia, mutta nyt on se puoli korjattu, kauan sitten.

Ajattelin kirjoittaa joitakin hajapoimintoja tuosta Vivin kirjasta, joka on jo monilta osiltaan vanhentunut, mutta sisältää hauskoja yksityiskohtia ja paljon faktoja. Se kertoo luonnosta, kaloista, linnuista, museoista ja historian tutkimuksesta, joka on monelle ihan uutta ja minulle ainakin kiinnostavaa.

Opettavainen käynti huonekalukaupassa

Hassan pyysi mukaansa huonekaluostoksille, ilmeisesti saadakseen hitusen länsimaista fiilistä taloonsa. Aloiettiin vanhempien makuuhuoneen kaluista ja se oli aika pitkäveteistä. Kauppias näytti painettuja kuvastoja ja tusinoittain kuvia netistä. Pitkän neuvottelun jälkeen päädyttiin johonkin, joka tyydytti sekä minun että Hassanin makua. Kovin on koristeellista ja tummaa tarjonta. Pikku hiljaa selvisi, että tällä kaupalla on omaa valmistusta ja omia malleja. Laatu on hyvä ja hinta kallis. Sisustukaupan menetelmät ja rutiinit eroavat kovasti eurooppalaisista, vaikka esillä oli myös Ikean ja Quellen luettelot.

Yleensä pyritään molemmin puolin kokonaistoimitukseen, sillä kalusteet toimitetaan pakosti paloina sisään saamisen takia. Mutta ne kasataan ja liimataanpaikalla, viimeistellään ja kiillotetaan siinä. Ja hinta on kokonaistoimitukselle. Ei siis juurikaan ole mahdollista hankkia parempilaatuista sisustusta osina ja eri toimittajilta, vaan kaikki on yhtä palettia könttähinnalla. Siinä kohtaa on kyllä myyjän markkinat! Yritin ehdottaa molemmille, että ostetaan vaan ovet ja liukukiskot mittojen mukaan ja tavllinen puuseppä nikertää kaapin sisukset.

Hassan selitti ja uskoi, että homma on niin vaikea ja hankala, että on vaan tilattava kaikki viimeistelyä myöten samalta. Kauppias kiemurteli kysymyksen kanssa ja yritti syöttää teoriaa, että se tulee kalliimmaksi kuin valmiiksi puleerattu kokonainen kaappi.Sehän on toki täyttä potaskaa, mutta tapa nyt vaan on sellainen. Kaikissa kalusteissa oli paljon erilaisia materiaaleja ja värejä, koristeraitoja. Väreissä kyllä on joustoa, koska kaikki tehdään tilaustyönä. Sarjoja tekevät suuret tehtaat, mutta kun ei sovelleta Ikean rutiineja, ei niitä saa kukaan kasaan ilman ammattilaisen viimeistelyä. Pari hauskaa juttua hymyilytti minua, sillä kaappi on arabiaksi komuutti. Erään firman nimi on Orkedia Furniture. Siis siihenkin on sanaa väännetty hassusti.

Sää ja mää

Ilmat alkaa jyrkästi viiletä, yölämpö saattaa aamupuolella laskea 10 asteen tienoille ja nousee sitten niin että iltapäivällä on hikoilun puolella. Kun lähtee hämärissä liikkeelle, on syytä varata lämmintä mukaan illaksi. Jossakin pelataan jotakin isoa fudisturnausta, koska parina päivänä ovat olleet vastakkain Japani ja Egypti. Kysyin onko virastot kiinni ja vastaus oli että eivät, mutta asioita ei juuri matsien aikaan hoideta. Kaupungilla oli taas paljon putka-autoja ja mustapukuisia poliiseja. Tarkistin ovat armeijaa vai mitä ja vastaus on että ovat Central Securityn poliiseja. Näkyi pojilla olevan mellakkavarustus kopeissa, kypärät ainakin.

Se on varautumista mahdollisiin mellakoihin, kun on enää pari päivää perustuslakiäänestykseen. Taitaa olla turha toimi Luxorissa. Kysyin onko vallankumouksen jälkeen vaihdettu poliisijohtoa ja vastaus oli, että (sisä?)ministeri on vaihdettu kolme kertaa. Taitaa olla aika turha vaihtaa ministeriä, kun vanha kaarti on kuitenkin remmissä hiukan alempana ja panee hanttiin kaikille uudistuksille. On jähmeää tehdä tällä tapaa vallankumousta. Koko pomokerros olisi pitänyt vaihtaa kerralla, mutta mistäs otat uusia?