Politiikkaa

Tuaregi kapinalliset Malin pohjoisosassa ovat panneet tuulemaan. (aseet saatiin Gaddafilta). Hallitus väittää että siellä toimii Al Qaida. Se antaisi jotenkin paremman selityksen asioille ja ehkä ulkomaista tukea. Selitys lienee puppua. Uskon että se on vaan vuosisatoja sorretun kansan kapinaa. Mutta sen vuoksi tai samaan aikaan alueella on puhjennut ruokapula ja suuri pakolaisaalto. Porukka pakenee näitä taisteluita ja muuta pulaa ja YK varoittaa nälänhädästä. Malin naapurimaat pursuavat jo pakolaisleirejä, joita on pystytetty hiekkaan vailla mitään muuta suojaa kuin teltat. Ankea paikka kuvissa. Mutta kun muutakaan maisemaa ei ole satojen kilometrien matkalla, samaa saharaa kaikkialla.

Hiukan etelämpänä Nigeriassa riehuu muslimijengi Boko Haram, joka on räjäytellyt useita autopommeja, osa niistä näitä maailman typerimpiä juttuja, itsemurhapommittajia. Terrori kohdistuu kristittyjä vastaan. Ei ole ihan koraanin mukaista hommaa, mutta kun nuorilla miehillä ei ole mitään tulevaisuutta näkyvissä, se teettää kaikenlaista kamalaa. Siihen sitten sopivasti joku hullu sovittaa jonkin uskonnollisen näkemyksen, villitsee nuorison kaikenlaiseen järjettömyyteen. Islam on siitä vaikea uskonto, että se pitää sisällään tämän järjettömän käsitteen uskonsota eli jihad. Tässä uskonsodassa kuollut pääsee, jutun mukaan suoraan paratiisiin. Siellä näitä urhoja odottaa 77 neitsyttä ihanassa puutarhassa. Tämän olen jostakin lukenut, en koraanista. Jos tällaista potaskaa syötetään nuorelle miehelle, jolla kupeet polttelee nuoruuden paineita, on kai helppoa saada kaveri uskomaan tällaiseen oikotiehen paratiisin iloihin.

Jemenissä pidetään ”vaalit”, joissa on yksi ehdokas. Teatteria tarvitaan kuulemma siksi, että entinen diktaattori, korruptioroisto, pressa saa ikään kuin kunniallisemman poistumisen. Varapressa, tämä ehdokas Mansour Hady on tietysti yhden heimon pomo ja nyt etelärannan heimot panee hanttiin. Karnevaaliin liittyy kuvio, että edelliselle roistolle annetaan syytesuoja rikoksistaan. Ja kavereille kans, niitä vaan sattuu olemaan 600!

Syyrian kansanmurha jatkuu ja ulkomainen maailma on neuvoton. Venäjä ja Kiina estävät voimakkaammat toimet. Punainen Risti nyt yrittää saada jotakin aikaan. Vaikeaa on, sillä voimatoimet johtaisivat helposti homman leimahtamiseen naapurimaihin. Venäjän apulaisulkoministeri juuri varoitti Israelia pommittamasta Irania, jolla on menossa kaikenlaista pikku vehkeilyä ikioman  pommin kehittelyssä. Siinä ei venäläisten mielestä paina mitään muutaman tuhannen rättipään tappaminen Syyriassa. (nyt on kuollut noin 5000 vajaassa vuodessa. Satoja kuolee nyt Homsissa joka viikko).  Nämä asiat kun on keskenään kovasti solmussa. Ulkopuolinen puuttuminen, voiman käyttö Syyriassa, laukaisisi heti reaktion Iranista ja siinä on sitten jo kovat piipussa suurvalloillakin. Pelottavaa.

+ )  Juuri on nimitetty Syyriaan YK:n  erikoislähettilääksi tuttu heppu, Kofi Annan, jolla arvovaltaa riittää. Hänen epätoivoisena tehtävänään on saada vanha hallinto järkiinsä ja häntä tukee koko arabimaailma ja muut järkevät tahot. Hullujen diktaattoreiden ja etuja kahmineiden liepeilijöiden kanssa vaan on vaikeaa neuvotella.
* * * * *
Tv näytti Syyrian telkkarin uutisankkurin, Hani al Malazin, joka on paennut tappouhkauksen vuoksi pois maasta. Hänestä saattaa tulla jonkinlainen keulahahmo kapinalle, koska osaa esiintyä ja puhuu englantia. Jonkinlainen Syyrian heikkikahila. Ans kattoo nyt, mihin poika yltää. Kaikki kapinat tarvitsevat sankarinsa.

++)  tv näytti kuvaa Moskovan mielenosoituksesta Putinia vastaan. Siellä tunnelma kuumenee kun Vladin jengi väärensi edelliset vaalit ja näistä pelätään samaa. Hauska oivallus oli yhdessä kyltissä. Sen taustana on juttu, johon Putin itse antoi aineksia. Kun mielenosoittajilla oli valkoinen nauhanpätkä rinnuksissa merkkinä, sanoi P luulleensa sitä ensin kondomiksi. Se oli huono vitsi joka on jo pahasti potkaissut takaisin. Kyltissä oli käsi joka roikotti kondomia ja teksti "PUT IN TRASH" eli käsi nosti Putinin roskiin. Hieno sanaleikki joka aukeaa vain e-kieltä ymmärtäville, mutta varmaan sekin oli käännetty venäläisille, joilla huumori kukkii.