Onko Putin koulukiusaaja? Vai kiusattu?

 

Kuuntelin Ylen aamulähetystä jossa kerrottiin ensin koulukiusaajista ja kampanjasta hillitä sitä. Toinen juttu kertoi oopperan laajemmille joukoille levittävästä yhdistyksestä. Kun tähän lisää tuoreen uutisen siitä, että V. Putin leuhki itse keksineensä KHL kiekkosarjan, saadaan kiinnostava kimppu ajatuksia.

 

Putinilla on näkyvissä pienen koon aiheuttama kompleksi. Sitä hän on korvannut harjoittelemalla kamppailulajeja, joissa on voinut kurittaa isompiaan. Paidatta ratsastelu ja kalastelu on ollut niin selvää suosion kalastelua, että naurattaa. Tosin siihen on liitetty niin mielikuvituksellisia temppuja, että niitä keksimään on tarvittu mainostoimisto. Tietysti tämä on ammattilaisten työtä ja kyllä Moskovasta PR-miehiä löytyy ja lavastaminen on aina ollut osa venäläistä kulttuuria. Ennen lavastettiin keisarinnalle kulissikyliä ja Berija lavasti oikeudenkäyntejä. Pavlovin koirat ovat osa samaa jatkumoa. Keksihän tiedemies lavastaa uusien turkislaatujen kehittelyksi oman ja vakavan tutkimuksensa kettujen käytöksen muuttumisesta niiden luonteenpiirteitä korostamalla jalostuksessa. Siinä huijattiin kuitenkin eliittiä, päättäjiä. Yleensähän se menee toisinpäin, kuten nyt Putinin hämätessä kansaa.

 

Putin muuntaakin oopperan tapaisia kikkoja koulukiusaajan rooliin. Isot pojat lännessä ovat ihmeessä, kun pikkumies keksii uusia temppuja, joita kukaan ei ole vuosisatoihin käyttänyt valtioiden välisessä politiikassa. Oopperoissa on tavat ja tyylit, samoin kansojen välisissä yhteyksissä on lait ja sopimukset. Nyt on komplekseista kärsivä Vladi kehitellyt uudet kikat molempiin. Aika velikulta (ajattelee Vanja), vaikka tosi ilkeä.