Kunta yllättyi energialaskusta

Ei kenellekään liene yllätys, että fossiiliset polttoaineet ja niiden perässä sähkö jatkaa hintojen nousua. Kunnan pitäisi aktiivisesti toimien irtautua molemmista aina kun se on mahdollista.

Mutta kovin vähän on tehty. Ensimmäinen askel olisi liittyä Motivan energiasopimukseen, jonka tuloksena saataisiin asiantuntija kartoittamaan mahdolliset keinot. Näin olisi pitänyt toimia aina kun uusia kouluja tai muita rakennuksia rakennetaan. Suuria investointeja tehdään ilman että kiinteistön lämmitykseen on kiinnitetty riittävästi huomiota ja jätetty kokonaan käyttämättä mahdollisuudet ottaa ilmaista energiaa auringosta tai maasta.

 

Lähienergialiitto on perustettu

Sen taustalla on voimakas tuki SITRALTA, jonka asiantuntijoilta on peräisin seuraavat sitaatit.

"Kotimaisessa uusiutuvassa energiassa on valtavasti hyödyntämättömiä mahdollisuuksia. Myös kansalaisten oma energiantuotanto auringon, tuulen, maalämmön ja biomassan avulla on helpottumassa Suomessa", sanoo johtaja Jukka Noponen Sitrasta.

"Nykyään energiainvestointipäätökset tehdään yhtiökohtaisten kannattavuuslaskelmien perusteella, vaikka investointien hyödyt ulottuvat paljon yhtiö- ja jopa kuntarajoja laajemmalle alueelle. Voidaankin kysyä, miten kuntapäättäjät painottavat lähialueille siunaantuvia, jopa useiden miljoonien eurojen vuotuisia lisätuloja, kun he muodostavat mielipidettään paikallisen energiayhtiön polttoainekäytöstä kivihiilen ja kotimaisen polttoaineen välillä", sanoo Sitran lähienergiatyöstä vastaava johtava asiantuntija Karoliina Auvinen.

 

Jotain on tehty oikein

Nummelan Aluelämpö Oy tosin on viimeksi tehnyt fiksun ratkaisun ja ottanut hakkeen voiman lähteeksi, mutta kunnan rakennuksissa, vaikkapa uimahallissa tai Nummelan ja kirkonkylän suurissa kouluissa ei energia-asioihin ole paneuduttu. Jos ei kunnan oma henkilöstö niitä osaa, on helppoa hankkia asiantuntemusta, jota nyt on tarjolla myös vihtiläisvoimin. Lohjan kaupunki on liittynyt HINKU-kuntiin eli niihin jotka pyrkivät hiilineutraaliin yhteiskuntaan. Mitä tehdään Vihdissä?

taas Vuodatuksen textieditori sählää tyypit sekaisin