ti 30.11.2010 turistit Leena ja Jukka

Olipa kiva tavata joku, joka on lueskellut tätä blogia, kuulemma alusta asti ja silti halusi tavata, hah! Olivat eilen käyneet Heinin kahvilassa ja tarkistaneet, onko tällaista huru-ukkoa olemassakaan. Sain vinkin Heiniltä ja sitten olikin tapaamisehdotus. Tällit oli kuppilaan, mutta sepäs ei ollutkaan auki. Siitä sitten lähdettiin katsomaan poltettuja autoja. Oli muuten korjattu pois ne autot, joista oli särjetty vain tuulilasi. Lienee sama ilmiö kuin meillä, että korjauskelpoinen auto kannattaa viedä suojaan, sillä nopeasti vammaisesta tehdään romu.

Käveleskeltiin lähikaduilla ja kun ei keksitty kahvilaa, missä saisi myös kaljaa, otettiin kohteeksi ISIS. Sen puutarhassa on kiva istua ja tarjoilu pelaa. Ensin piti Jukan kuitenkin etsiä tarjoilija, joka puolestaan lähti etsimään Stellaa. Saatiinhan sitä sitten ja juttu luisti. Kelattiin tapahtumia, kokemuksiani ja tätä elämää yleensä. Ovat nyt kolmatta kertaa ja pitävät Luxorista, josta aina löytyy uusia puolia, uutta kokemista. L&J ovat omatoimimatkalla, joka kyllä avartaa kovasti, verrattuna pakettisellaiseen. Kun itse järjestää kuljetukset ja retket, saa reissusta ihan eri lailla irti kuin paketista. Kun on vain viikon matkalla, ei jää riittäväst aikaa parin päivän retkeen Assuaniin. Helppo sinne on tehdä päiväretki, autossa joen vartta ylös, siis etelään, katsaus pariin temppeliin, Assuanissa pato ja keskeneräinen obeliski, ehkä museo tai vaihtoehtona arboretum-saari. Iltajunalla takaisin Luxoriin, taksilla hotelliin. Pikaretki ei vain oikein minua tyydyttänyt silloin takavuosina. Nyt tekisin toisin.

Pikku porukka, ehkä 4 henkeä olisi mukavin, pikkubussi ja opas. Mennessä obligatoriset temppelit, Edfu ja Kom Ombo, perillä pikku saitsari, illalla Philaen temppelin uusi valo-ääni-show. http://www.soundandlight.com.eg/Shows/PhilaeHome/Timetable.aspx

Meno saareen on kuulemma se rahastuskikka ja venepaikasta joutuu tinkimään kovasti. Matka on lyhyt ja maksaisin siitä kympin, mutta pyytävät aluksi 50. (PAKin kokemusta) Valoshow on näyttävä, sillä nyt osaavat nämä hommat täälläkin. Olen itse nähnyt vain Cairon Pyramidishown ja Karnakin vastaavan, mutta entisenä alan miehenä voin vakuuttaa, että on vaikuttavat soundit.  Aamulla menisin uuteen, hyvään Nubia-museoon, jossa näkee videoita ja kuvia siitä, miten Abu Simbel ja Philae pelastettiin Nasserjärven alta. Vasta sitten voi oikein ymmärtää taustat ja antaa arvon sille suurelle urakalle. Tosin mehän sen maksoimme YK:n kautta ja länsimaat, ruotsalaiset keulilla, hoitivat homman. Sitten uusi retki päivänvalossa Philaen saareen, siellä eväiden syöntiä ja rauhallista katselua, illalla pois junalla. Ennen lähtöä voi syödä hyvän kala-aterian SOUKin rautatieaseman päässä, kaarisillan lähellä, toisessa kerroksessa. Ravintolan nimeä en muista, mutta isot kalankuvat kertovat paikan. Vasemmalla kun lähestyy asemaa.

No, siinä paljossa jutustelussa ja mun tavassani rönsyillä, kävi sitten niin, että ilmeisin retki, jonka voisi tehdä, (kun ensin tyrkylle tuleva Dendera on käyty) olisi käydä autokyydillä Edfussa. Auto maksaa (tarjous) 200LE ja opas pyytää luokkaa 100-150. Neuvottelemalla ja sitkeydellä pääsee omaan tasoon. Maksaisin hyvästä oppaasta kuitenkin alle 200 päivän keikasta.  Kokemusta on hyvästä, aktiivisesta nuoresta egyptologista Mahmoudista, jonka vakityö on myydä papyrusta West Bankilla. Mutta hänet jos saa oppaaksi, hoituu se kivasti, sillä hän osaa lukea hieroglyfejä ja tuntui innostuneelta työstään. On muutoinkin vireä heppu, otti kantaa myös politiikkaan. Yleensähän porukat eivät seuraa muun yhteiskunnan asioita, eivät tiedä vaaleistakaan mitään eivätkä äänestä. Mahmoudin yhteydet:

Mahmoud - M -Aly, email mahmoudsphinx@yahoo.com ja mobil (002)010 263 8855.

Niin että, L&J, sopikaa reissu, evästä (Heinilta?) mukaan ja aikataulu siten, että laivaturistit ovat poissa klo 11 jälkeen. Kuuma voi olla mutta temppelissä on varjoisaa. Jos M on varattu, toinen mahdollisuus on Saad Seif / Cheops Travel Talvipalatsin kellarissa hoitaa, mutta saattaa maksaa enemmän. Muuten, Mahmoudin kuski oli asiallinen ja ajoi siivosti, auto uusi ja siisti. Varaukseen voi auttaa jos mainitsee, että on Annikan ja Nipen tuttu from Finland..