Juttelin eilen taksikuskin kanssa poliittisesta tilanteessa maassa. Juttu alkoi kun joka bensa-asemalle jonotti kymmeniä autoja. Hän kertoi että jo vikkoja on ollut pulaa dielistä. Aikaisemmin syksyllä oli pulaa bensasta, nyt toisesta öljytuotteesta. Hänen näkökulmansa oli hyvin käytännöllinen ja samalla voimakkaasti asioita yksinkertaistava. Mitä muuta voi odottaakaan ihmisiltä, jotka ovat aina asuneet jonkun anturan alla ja kaikki hyvä tai paha on tullut ylhäältä annettuna. Hän sanoi kiukkuisena, että kaikki asiat olivat paremmin ennen, siis Mubarakin aikaan. Trakistin vielä kaipaako hän Mubaa, mutta hän täsmensi, ei ise ukkoa kaipaa, vaan sen ajan menoa. Kysyin mitä hän tykkää Tantawista, sotilasjuntan vetäjästä. Paska mies, paha mies! Totesin siihen että hänhän oli Muban lähin mies ja roistokaveri.

Seuraava kysymykseni onkin usein, kenestä tulee presidentti kesäkuun vaaleissa. Amr Mussa on hänen kandidaattinsa. Kysymykseen etteikö Amr ole liian vanha, hän sanoi että nuorempia ei vielä kukaan tunne ja häneen voi luottaa.  Samoin vastasi vanhastaan tuttu matkamuistokauppias, jonne pistäydyimme juttelemaan. Hänen kanssaan ihan kurillaan ohjasin kyselemään naisten asemasta yhteiskunnassa. Kovin on vanhanaikaiset asenteet nuorillakin miehillä. Naisen paikka on kotona, hoitaa miestä ja lapsia, ei politiikassa. Tätä miestä ja ketään ei heiluta eikä vakuuta juttu siitä, että meillä on puolet ministereistä naisia ja presidentti päälle. Hänkin selitti että joka miehen takana on nainen ja selitti että Susanna Mubaneukko hoiti valtion asioita taustalla, miehensä kautta. On kuulemme yleinen käsitys ja tieto.

David Frost haastatteli telkassa Egyptin lähettilästä Lontoossa. Mies on keski-ikäinen ja sujuva puhuja. Hän oli optimistinen ja totesi että vallankumous etenee, vaikkakin kompastellen. kehitys ei tule olemaan suoralinjaista vaan mutkaista. Hänen mukaansa islamsitit ovat muutoksen takana, eivätkä vie kehitystä taaksepäin vaikka ovat 70% voimin määräämässä asioista parlamentissa. Mies on Muban valitseman, mutta osaavana diplomaattina ja sanaseppona saanut pitää hommansa ja varmaan menestyy jatkossakin. Ulkoministeriainesta?

Jatkona esiintyi journalsiti, jota ALjaz paljon käyttää arabimaiden asioissa kommentaattorina. Hän on julkaissut kirjan aiheesta ja analysoi arabikevättä laajemmin ja hyvin. Frost kysyi, mitä tulee tapahtumaan ja mikä maa on tärkeä kehityksessä. Vastauksena hän kertoi Tunisialle olevan symbolinen tärkeys ja esimerkki ja ansionsa kehityksessä, mutta Egypti on väkilukunsa ja asemansa vuoksi hyvin tärkeä. Mutta tärkein tulevan kehityksen kannalta on sittenkin Syyria, sillä sen vaikutus heijastuu laajalle. Siellä ratkeaa asiat ja kehitys, sillä IRAN ja ISRAEL kytkeytyvät Syyriaan niin vahvasti, hyvässä ja pahassa. Etu-Aasiassa on niin monta tulehduspistettä, kuten Libanon ja Irak. Ja kaikkialla on vaikutusta myös kurdeilla ja heidän tavoitteillaan omasta maasta. Kurdeja kun asuu kaikissa em. arabimaissa ja Turkissa. Elämme todella kriittisiä aikoja koko maailmanrauhankin kannalta. Ainakin näillä tapahtumilla on merkitystä talouteen, lähinnä öljyn hinnan kautta. Mutta jos Iraniin hyökätään pelätyn ydinaseen tuotannon lamauttamiseksi, on siinä sytykettä paljon suurempaan rähinään. Se vaikuttaa kaikkialle ja Kiinaa on myös kuunneltava.