Illalla, kun olin jo sängyssä, hyrähti aikaisemmin sulkemani läppäri käyntiin. Nousin sulkemaan sitä, otin pois Saunalahden mokkulan. Aamulla kun avasin konetta lukeakseni uutiset, olikin kone käynnissä. Kun liitin mokkulan ja komensin sen avaamaan nettiyhteyden, kone ensin herjasi ”haluatko varmasti sulkea, sillä joku käyttää konettasi ja sulkeminen saattaa vahingoittaa...” Komensin koneen sulki. Kun sitten taas avasin nettiyhteyttä, kertoi kone ”nettiyhteys on avoinna...” eli se oli kai ollut sitten auki koko yön, vaikka olin sen itse katkaissut!? Juuri tarkistin tikun saldon ja se on ennallaan, 16€ ja jostakin syystä se ei vähene ollenkaan vaikka roikun joka päivä netissä tuntikaupalla.

Tämä on jo tosi mones kerta kun konettani on joku muu käyttänyt, sitä vanhempaakin läppäriä pari kertaa. Eli se salakäyttö ei riipu siitä, että mun koneessa on nyt sisäinen modeemi nettiyhteyttä varten, kuten kai kaikissa uusissa läppäreissä.

Olen aiheesta kysellyt mutta kukaan ei tunne ilmiötä? Neuvokaa joku jos tiedätte. Alle kopioin päivän uutisvirrasta jutun, joka sopii aiheeseen. Uutinen kertoi, että maailmalle on levinnyt pöpö, joka luultavimmin on levinnyt Microsoftin avulla.

* * * * *

Hyppösen mukaan kyse on nimenomaan 900 miljoonan Windows-tietokoneen käyttämästä Update-palvelusta, jota on pidetty Microsoftin järjestelmän heikkona kohtana. Kyseessä on tietoturvaihmisten painajainen, hän toteaa.

Nyt näyttää siltä, että se on toteutunut. Eikä sitä tehnyt mikä tahansa haittaohjelma, vaan juuri Flame, Hyppönen kertoo.

Update-palvelua käyttäen Flame pystyy esittäytymään tietokoneen käyttäjälle Microsoftin valtuuttamana päivityksenä.

Paitsi ettei se ole Microsoftin valtuuttama, Hyppönen toteaa.

Hyppösen mukaan vuotoa ei kaikesta huolimatta ole käytetty hyväksi laajalti. Jonkin valtion tekemäksi vakoiluohjelmaksi epäilty Flame on levinnyt tietokoneille lähinnä Lähi-idässä.

* * * *