sekalaisia kokemuksia, juttuja 1.

Ostin neljä kierrelehtiötä, sivuja 100, viivoituksin ja koreat kannet. Hinnat vaihteli 4,75 - 5,75LE. Tiimarissa sama maksaisi varmaan viitisen euroa, meillä paperimaassa. Tänne kaikki paperi tuodaan, yleensä kai Euroopasta.

Tiedustelin naisiani varten räätäliä johon Hein totesi, että hänen liikekumppaninsa Musheran isä on räätäli. Soitin sitten Saadille, onko hänellä tietoa kangaskauppiaista. Kehotti menemään TV-streetille, sieltä löytyy. Soukista myös mutta joutuu kovaan tinkimisruljanssiin. Jospa kaupoissa olisi kiinteät hinnat, tutkitaan. Pitäisi löytää silkkiä.

Saksalaisnainen oli purkanut tuntojaan Heinille ja kysynyt, mitä tapahtuu talolle, jos hänen egyptiläinen miehensä kuolee. Ukko oli vakuuttanut, että talon perii vaimo. Hein oli soittanut juristilleen, joka sanoi heti, että suku perii talon, ei ulkomainen vaimo. Koska "naiminen" on ollut vain sopimus, eikä sitä ole rekisteröity "maistraatissa", se on heikko paperi. Nainen oli mennyt murheiseksi, lienee tullut pahasti jymäytetyksi. Hein totesikin, että jos hän ottaisi maksun kaikesta, mitä hän ihmisille neuvoo, ei hänen tarvitsisi ollenkaa muuta työtä tehdäkään. Ehdotin, että panee kahvilan seinälle kyltin, "kaikenlaista neuvontaa tarjolla". Hän luetteli mitä kaikkea kysytään. Ensimmäiseksi usein lakineuvoja, minäkin olin kysellyt lääkäreistä ja yksityisistä klinikoista, nyt kyselin räätäliä, kangaskauppaa. On kyselty retkineuvoja, ostospaikkoja, ruoan paikallishintatasoa, fillarivuokrausta, asuntojen vuokrausta, minäkin tilaan hänen kauttaa viiniä jne. Siitä en maksa komissiota, sillä valtion kaupassa pullo maksaa 60LE kun hänen kauttaan tukusta saan hintaan 40LE laatikoittain.

Kysyinkin, miten olisi mahdollista, että muslimimies ottaa eurooppalaisnaiselta mittoja vaatteita varten. Ei tiennyt miten se hoituisi, mutta vaikeus jää pois kun räätäli onkin kristitty. Ei mitään dilemmaa. PAK kertoi jutelleensa suomalaisen fysioterapeutin kanssa takavuosina Alexandriassa. Tämä oli kertonut että kun musliminainen tulee hierojalle (joka siis oli nainen) tulee aviomies nurkkaan istumaan ja seuraa toimitusta!!! Koptihieroja-Malaki kanssa tästä ei ollut juttua, mutta enhän ole muslimi, mitä välii!. Ehkei hänellä käy ollenkaan muslimeita, arvaan. Kuitenkin aputytöt, hieroja-harjoittelijat ovat muslimeita. Malak tarjosi "rentoutushierontaa" ja tarkistin mitä se sisältää. On kuulemma vaan hellää sivelyä, ei mitään seksiin viittaavaa. Kysyinkin Malakilta, kysytäänkö paljon intiimihierontaa ja hän myönteli, että aika usein turistit kyselevät sitäkin. Hän ei sellaista tarjoa, mutta tietää että sitäkin saa. Jätin tarkemman kyselyn sikseen, kun ei ole mitenkään kiinnostavaa minulle.

PAKille oli Ruotsissa kertoneet sairaalavisiitillä isännät, että Rinkebyssä maahanmuuttajille suunnattu apupiste oli päättänyt, ettei jatkossa toimita kaikkien toiveiden mukaan synnytyksissä, vaan toimitaan ruotsalaisen tavan mukaan. Arvaisin, että saattaa joskus johtaa siihen, että mamut tulevat entiseen kotimaahan tai johonkin muslimimaahan synnyttämään. Sitä ei voi eikä tarvitsekaan estää. Sen sijaan pitäisi pystyä estämään se, että näihin maihin tuodaan tyttöjä ympärileikattavaksi. Muistaakseni jossakin pohjoismaassa joku pariskunta joutui sellaisesta tuomiolle.

Juttelin englantilaisen egyptologin kanssa ja kerroin kuvanveistäjä Harry Kivijärven kirjasta, jossa tämä esitteli oman ratkaisunsa pyramidien rakentamisen salaisuuksiin. Minuun kirja teki suuren vaikutuksen ja uskon sen ratkaisumalliin. Varsinkin, kun Kivijärvi oli Egyptissä tutkimassa louhoksia ja kertoi, että sieltä on löydetty puuosia, joiden avulla hakattu kivilohkare on voitu siirtää. Brittiegyptologi nauroi piirrokselleni asiasta ja sanoi että näitä selittäjiähän riittää. Lienee tosi vaikea pala purtavaksi, varsinkin kun nämä "tutkijat" lyövät kilvan lyttyyn toistensa selityksiä. Juuri näin jossakin (tv?) uuden selityksen, jonka oli kehitellyt ranskalainen tohtori. Siinä tämä kivien ylös hilaaminen olisikin tehty loivaa ylämäkeä pitkin pyramidin sisällä, ei ulkopuolta kiertäen. Se ei ole ristiriidassa Kivijärven fiksun teorian kanssa. Sillä lohkareitten vetäminen suurella miesjoukolla pitkien käysien varassa ei ole ollut mahdollista, koska vetäjille ei ollut tilaa huipun lähellä. Viimeisetkin lohkot on pitänyt asettaa paikoilleen tilassa, joka on ollut vain muutaman metrin kanttiinsa. Kivijärven kivenpyöritystekniikalla huipun tekeminenkin onnistuisi. On ihan kummallista, ettei teoria ole saanut aikaan polemiikkia alalla. Sitä on vaikea mitätöidä. Hakekaa kirjastosta Kivijärven fiksu teoria.

Keksin juuri tätä kirjoittaessani mahdollisuuden, että kiven ympäri kiinnitetyt puuvanteet on viimeisiä lohkoja paikalleen asetettaessa voitu polttaa ja siten lohkare on pudonnut paikalleen! Ähäkutti, senkin egyptologit, siitäs saitte!

Kadulla huutelee kauppias tarjoustaan, mutta mehän emme sanomaa ymmärrä. Edellisreissulla katsoin, kun kaloja kaupitellut kantoi vasua olallaan ja hihkui tarjoustaan. Vasussa oli noin 40cm pitkiä, lahnan tapaisia fisuja. Eräänä yönä katsoin kelloa, kun kaasukauppias nakutti viestiään. Kello oli lähes yksi!