luxor 34.2009 pikkujuttuja 2

E

Kun olin viime viikolla hoitamassa läppäriäni kuntoon, hämmästyin pari kertaa, että nämä vesselit osaavat sujuvasti käyttää mun suomenkielistä ohjelmaa. Niitä osioita joilla ohjataan toimintoja, siis käytöjärjestelmää yms. Ovat niin tuttuja Microsoftin ohjelmien kanssa, että kieli ei merkitse mitään. Tämä viimeisin virtuoosi oli alan opettaja (oppilaitos jäi epäselväksi) eikä hän edes puhunut englantia kuin irtosanoja.

F

Taas esimerkki egyptiläisten tuoteväärennyksistä. Eivät näköjään pidä sitä isonakaan rikkeenä. Vodkapullon etiketti on kovin tuttu. Sinisellä pohjalla laukkaavat hopeiset porot punaisen kesäyönauringon edessä. Valkoinen, tuttu logo, jossa on yhden kirjaimen muunnos. Tuotteen nimi on FINELAND VODKA. Produkt of Egypt.

G

Hellyin taas kerjäläisen kanssa. Kuljin ensin kylmästi ohi, kun mun ikäiseltä näyttävä laiha täti pyysi rahaa. Oli puettuna kokomustaan tavanomaisesti, kuin nunnat Euroopassa. Sitten ehdin miettiä että hätä täytyy olla todellinen, pysähdyin ja kaivoin taskusta 7 rahaa, siis alle euron. Sillä mummo pärjää usean päivän ja minä kestän almun arvon hyvin Paikallinen vesipiipunpolttaja hymyili hyväksyen.

H

Suklaa sulaa velliksi. Otin viime viikolla kentälle, kun pelasin Penan ja A:n seurassa, suklaapatukan. Kaksi palaa ehdin syödä suklaana mutta loppu meni sulan ruskean imeskelyksi. Hyvää se on niinkin mutta on suuri vaara sotkea vaatteensa pahasti. Selvitin sotkun onneksi.

I

Muoviroskaa on vaikea välttää. Joka puolella kauppiaat tunkevat automaattisesti tavarat muovipussiin. Minua katsotaan oudoksi tyypiksi kun kieltäydyn pussista. Sanotaan että se on ilmainen. Kun kaivan taskusta käytetyn pussin, lienen kovin omituinen täkäläisten mielestä. Keitän juomaveteni, vaikka en pysty arvioimaan onko se yhtään ekologisempi tapa. Mutta tuo muovipullojen hirvaä määrä ottaa päähän. Niitä on ihan kaikkialla roskana.

Jos täällä hallitus olisi fiksu, se kieltäisi ilmaiset muovipussit, niin kuin esim. Keniassa on tehty. Toisen asian se voisi myös määrätä. Se vaikuttaisi välittömästi turistien viihtymiseen. Voitaisiin hyvin määrätä hintalappupakko, niin kuin meillä kotona on. Se vähentäisi kaikenlaista kinastelua, tyrkyttämistä ja tinkimisen tarvetta. Menneekö liian syvälle arabien kauppiassieluun?

J

Viilennystarvetta ei ole kämpässä. En ole käyttänyt ollenkaan ilmalämpölaitetta viilennykseen, vain testannut laitteen ja se toimii, mutta ei ole tarvetta käyttää. Joka huoneen katossa on tuuletin, jota olen hiukan tarvinnut välillä. Viilennyslaite pitää hirveää meteliä. Tuuletin on hyvin hiljainen, mutta sen säädin sirisee.

Joku onneton tunari-turisti tuli toissapäivänä yläkerran asuntoon. Naisia täällä on turistien enemmistö ja askelista päätellen tämäkin. Tunari ei osannut säätää viilennystään, vaan pani sen niin viileälle tasolle, että se rämähti käyntiin noin 10 minuutin välein ja rämisi pari minuuttia kerrallaan. Koko hemmetin yön!

Oli siis säädetty automaattisesti pitämään jokin lämpötaso. Ei se turistikaan varmaan nukkunut sen paremmin kuin minä alapuolellaan. Seuraavana iltana ei toistunut. Ehkä auttoi että valitin Musalle ja Saadille, joka ehkä taustalla korjasi ongelman. Turisti sai neuvot, oletan.