Pihassa on pyörinyt varpusten lisäksi lintupari pesäpaikkaa etsimässä. Kovin hoikka, siro ja pieni korea siivekäs, jonka kuvaa ei löydy Porter-Gottridge Birds of Egypt kirjasta, mutta siinä esitellään lintulaji, josta on kuva,Yellow Wagtail, Motacilla flava. Tämä on siis arvaus, mutta olen aikaisemminkin todennut että kirjan kuvat ovat huonoja tunnistukseen.

Uros: mustalakki ja –takki, kirkas keltainen rinta. Naaras: keltavihreä rinta, harmaa selkä ja pää. Ovat sen verran vilkkaita ja vikkeliä, että pokkarilla oli ihan turha kuvaa yrittää ja siinä lähemmäksi pyrkiessä linnut koko ajan vaihtoivat paikkaa tirskuttaen, etten ehtinyt muita osia kirjata mieleeni. Pyrtöt ovat hyvin kapeat ja lentokuva kuin pääskysellä, kapeat mustat siivet.

Pikku pöllöllä on kai pesintä menossa, koska nyt se taas päästelee lyhyttä kimakkaa kiekaustaan monena iltana. Jospa se touhuaa siten, että pesäpaikan löydyttyä ensin varmistelee reviiriä ja houkuttelee naarasta ja sitten kun pesintä on onnistunut, pitää jöötä reviirillä, koska välissä oli useamman viikon äänetön jakso.

Eilen iltapimeällä kuului ihan uusi lintu, kimeitä ääniä, ellei sitten ole saman pöllön toinen ääniversio.

Sammakoiden kurnutus kuuluu edelleen, nyt on sitä kuultu jo pari viikkoa. Päivi totesi kuoron ihan yllättävän voimalliseksi, että kun ovet avaa, ei voi nukkua.

Pihalla oli ihan pyöreä pikku kivi, halkaisija kai 25mm ja ensin ajattelin sitä sieneksi. Kysyin Abdylta onko maassa syötäviä sieniä ja niitä kuulemma on, joskin vähän. On myös sienten kasvatusta, mutta sienitietous ei liene kovin vahvaa, kun hänkään maaseudun poikana ei siitä juurikaan tiennyt. Niinhän se on aika heikkoa meilläkin, jos ei ole sattunut sieniperheeseen, sillä sienet opppii todella tuntemaan vasta maastossa ja mieluiten opastuksen kera. Golfkentällä olen sieniä nähnyt, mutta vaikuttivat kovin pelottavilta.

Testasin ihan vaan kurillani, kuuluiskos lepakoista mitään, mutta joko tässä ei ole saalisreitti, tai sitten oli vaan aikaista, klo 20. Pimeys kun tulee aikaisin, se sallisi lepakoille pitkän yösyönnin. Toistin testin klo 22 jälkeen, hiljaista oli paitsi mitä kaskaat ja sammokot metelöi.

Savu on Egyn tunnustettu ongelma, jota ei saada pois ilman laajaa yhteistyötä. Savu on haitta terveydelle, luonnolle ja turismille, kaikille. Mutta ennen kuin savun lähde, kasvijätteen poltto saadaan loppumaan, tulee sille jätteelle saada hyötykäyttö. Hyvä ratkaisu on tehdä siitä pellettiä, jota polttaen tehdään sähköä. Tuhkalla on toki lannoitattava vaikutus, mutta kun haitat ovat paljon suuremmat, pitää se voida korvat muulla tavalla. Siihen taas sopii kompostointi. Sille on joitakin käytännön jarruja, kuten kuivuus. Se voidaan toki poistaa muovisilla peitteillä, koska umpisäiliöt ovat maaseudun fellaheille liian kalliita. Mutta kompostoinnilta puuttuu perinteet, ja se on tällaisessa vahvasti vanhoihin tapoihin nojaavassa kulttuurissa ehkä suurin este. Joissakin kulttuureissa on myös ollut suuri este että kaikki ulosteeseen liittyvä on tabu. Ne taas ovat ylivoimaisia esteitä muuttaa asenteita.

Nyt on kuitenkin hiukan valoa tunnelissa, sillä ISIS tuotemerkistään tunnettu jättimäinen SEKEM (http://www.sekem.com) luomutila Niilin suistossa kehittää kompostointia suuressa mitassa. Ehkä sen esimerkki voi muuttaa tilannetta, mutta kovin hitaasti. Googlaa sanoilla organic ja Egypt ja hämmästy laajaa alan tietoutta.