luxor 125.2010 Kelaa huijataan

Cairon reissu oili hiukan epäonninen, mutta olen silti tyytyväinen näkemääni. Matkan hintaa en jaksanut laskea, taksit maksoivat aika paljon, kun en osannut muuten liikkua ja opas oli poissa kuvioista. Hotelli oli turhan kallis ja löysinkin nyt seuraavaa tarvetta varten edullisempia. Mutta saattaa vierähtää aikaa siellä käymiseen, nyt se on nähty. Alexandria lienee vuorossa seuraavaksi. Juttelin italiatar-vuokraemännän kanssa ja hän oli kovin epäileväinen siihen, että voisi löytyä reitti Suomesta tänne muuten kuin lentäen.

Sanoin illalla taxikuskille, joka kuskasi asemalta kämpälle, että ihan kuin kotiin tulisi. Cairossa olin lähes joka paikassa ensi kertaa, liikenne on hirveää, paljon pahempaa kuin Luxorissa. Täällä asiat ja kadut on jo tuttuja, tiedän minne mennä ja mitä se maksaa. Kaiken selvittäminen, hälinä ja 10 tuntia junassa väsytti. Olenkin levännyt ja siivonnut sähköpostia, katsellut nettiä, tv:tä ja loikonut. Egypti on iso maa, etäisyydet pitkiä ja matkat ja maisemat yksitoikkoisia. Olen istunut jo monta kertaa, siis aikaisemmin, peffani puuduksiin eri reissuilla. Matkat Hurghada-Luxor, Luxor-Assuan-Abu Simbel ja aina sama takaisinpäin. Matkojen pituuden ja kuumuuden takia ne alkavat usein aamuyöstä joka lisää rasittavuutta.

Nyt laiskottaa niin, että menen ulos syömään.

Vessa reistaa, vettä ei tule pönttöön, mutta sitä valuu jostakin lattialle. Emäntä toi muovikipon jolla hoitelen huuhtelun siihen asti että saadaan korjaaja paikalle. Talon isäntä on jossakin työreissussa ja luultavasti vain hänellä on tarvittavat suhteet remonttireiskoihin hallussaan.

KELAA huijataan raskaasti! Syön Kelan piikkiin syöpälääkettä, josta itse maksan 3 €, kela loput. Mutta se hinta mitä kela maksaa on ihan posketon, 500 €/kk. Täällä saman koostumuksen lääke maksaa 720 LE, siis alle satasen euroissa. Nimi saattaa olla eri, mutta vaikuttavat aineet samoja. Ostin purkin, kun tohtori oli nähnyt suurta vaivaa ja pillerit oli tuotettu mua varten Euroopasta. Viikon toimitusaika. Kaiken huipuksi nämä ovat samoja kuin olen joskus syönyt, Casodex, valmistaja Astra Zeneca. Kotona apteekki vaihtaa lääkkeen Ratiopharmiksi, mutta hintataso on sama hävytön. Siis Kela suostuu maksamaan yli 5 x hinnan!!! Eikä syynä voi olla esim suuret ostot, koska lääkettä ei ole Egyptissä ollenkaan. Oman lekurini Riston mukaan ei olisi suurta haittaa hoidolle, jos pitäisi 2-3 viikon välin. Nyt se hoitui näin ja taukoa tuli viikko.

Kävin Heinin shopissa syömässä kevyesti, kylmiä, makeita paikallisia perunoita, keitettynä ilman höysteitä. Makarin katseli telkusta poliittista keskustelua Egyptin parlamentissa ja aihe oli miten voidaan turvata antiikkiesineiden paluu Egyptiin, kun niitä lainataan näyttelyihin ulkomaille. Touhu oli vilkkaampaa kuin meidän eduskunnassa, puheet kiihkeämpiä, mutta puitteet hyvin samantapaiset.

Siellä shopissa on valkoinen taulu, johon vieraat ovat eri kielillä kirjoittaneet hyvää uutta vuotta. Toistakymmentä versiota on kertynyt ja viimeisin oli Hawaijin kielen hauska sana Metekelikama. Ei ollut alkuperäinen havaijilainen kirjoittamassa, vaan joku hollantilainen oli oppinut sanan jostakin.