ääniä

Lojuessani sängyllä hitaasti heräten, tulin ajatelleeksi kuinka paljon informaatiota ääniin sisältyy. Mutta ne eivät kertoisi syntymäsokealle ollenkaan samoja asioita kuin minulle.Itse olen nenän polyyppileikkausten vuoksi menettänyt hajuaistini ja sen mukana suuren osan ruokanautinnosta. Kun vammainen jonkin toiminnon menettäessään skarppaa muita toimintoja, lienen minä korvannut ruokanautinnon juomanautinnoilla.

Kuulin jokapäiväisen linnunlaulun, joka aina on taustalla. Sitten kipitti aasi, joko ratsuna tai lavakärryä vetäen. Autontorvia kuuluu joka välissä. Kuormuri, motskari, oven kolahdus, huutoja, kevari, rakennustyömaan koputtelua, lentokone aika matalalla. Taas kuormuri, kaasukauppiaan naputtelu pullon kylkeen. Siinä nakuttelussa on suuria eroja, toiset ovat musikaalisia ja naputtavat rytmillä, toiset vaan paukuttavat. On muuten raivostuttava ääni yömyöhään jos yrität nukkumaan aikaisen aamuherätyksen vuoksi. Olenkin miettinyt, miksi kukaan ei ole ottanut persoonallista tyyliä ja löisi välillä jotakin muuta metallia saadakseen rummutukseensa sävyä ja sävelkorkeuksia, vähän kirkonkellojen tai symbaalien tyyliin. Erottumisen luulisi kannattavan.

Aikakäsitys ja elämän rytmi

Aamupalalla kaipasin jugurttia hedelmäsalaatin päälle. Paita päälle ja kiskalle, vaan eipä ole auki klo 9. *** tajusin vasta myöhemmin, että oli perjantai ja poikkeus *** Mutta on auki yömyöhään, kuten muutkin kaupat. Monta kertaa iltasella, kun yritän nukahtaa, säpsähdän hereille kun jossakin paiskataan kiinni peltinen ovi. Kaikki kaupat ovat julkisivultaan kuin meillä autotallit ja ne suljetaan yöksi tai päivätauoksi vahvalla rulolla ja lukitaan isoilla lukoilla betoniin valettuihin lenkkeihin kiinni.

Eilen illalla turistipoliisin toimisto avautui päivätauon jälkeen klo 21 ja "palveli" varmaan ainakin puoliöille. Taxikuski arveli sen aukeavan myös aamulla, mutta en nyt lähde sitä testaamaan. Se on tullut opittua, että "pari minuuttia" saattaa merkitä tuntia tai jotakin muuta. Taxi sanoo tulevansa 5 minuutissa, mutta on optimisti ja kuluukin 10. Se ei ole ollenkaan paljon, sillä odottamaan on pakko sopeutua. Niinpä täkäläisetkin, turistien kanssa tekemisissä olevat toteavat, että on turistin aika ja egyptiläinen aika ja joskus jotakin sovittaessa kysynkin, kumpaa vastapuoli tarkoittaa. Bussikuskit ja taxit ovat oppineet täsmällisyyden merkityksen, sillä junat, risteilijät ja lentokoneet lähtevät täsmällisesti. Saapuminen perille, junilla ja laivoilla ainakin, onkin jo toinen juttu. Jos johonkin putiikkiin tai ravintolaan sopii egyptiläisen kanssa tapaamisen, on syytä varautua odottamaan.

Ihmettelen sitä, että nukkumaan mennessäni puoliltaöin, kuulen usein pienten lasten ääniä ulkoa. Lapset ovat selvästi äitien kanssa kadulla ta parvekkeella. Myös pikkupoikien fudismatsin hälinää olen kuullut keskiyön tunteina. Tämä saattaa kyllä liittyä näihin juhlakausiin, sillä koululaisten elämään se ei voi sopia. Mutta se kyllä kertoo, että perheissäkin nukkumisen rytmi saattaa vaihdella rajusti. Öiset rukoushetket ovat varmaankin totuttaneet porukat siihen, että kuumina iltapäivinä otetaan pienet tirsat, että taas jaksetaan herätä rukoilemaan aamuyöstä.

Rakennustyömaan rytmiä ihmettelen, mutta senkin täytyy liittyä kuumuuteen. Tätä kirjoittaessani klo 23.10 kuuluu jostakin vasaran pauke ja sahauksen ääni. Läheiseltä pihalta, enkä valojen tms puuttumisen vuoksi pysty päättelemään mistä äänet tulevat, kuuluu työn ääniä yli puolenyön. Tunnistan joka ilta kuuluvan niittauspistoolin paukahduksen. Olisiko verhoilija työssään yömyöhällä? Sillä rakentamisessa tuskin nitojaa käytetään täällä, jossa eristysmuoveja tms ei käytetä. Voihan se ääni olla myös isomman naulapyssyn ääni, koska se on myös kompressorin sihahdus.

Yömyöhällä tai tolkuttoman aikaisin kuulee usein auton torvensoittoa, selvästi kutsuäänenä jollekulle. Sen sitkeästi toistuessa ja häiritessä omaa unta, kyllä karvat nousevat pystyyn. Eräänä yönä heräsin kovaan musiikin soittoon klo 01.30 paikkeilla. Sitä jatkui puolisen tuntia, enkä pystynyt päättelemään kuka tanssimusiikkia kuunteli korttelissa. Olisiko ollut töistä palaava tarjoilija, joka menee töihin vasta illaksi. Mutta eipä onnistuisi länsimaissa, ainakaan meillä, tällainen yömetelöinti.

Rukouskutsuihin alkaa tottua muutamassa viikossa enkä enää yöllä herää ääneen. Johtuuko siitä, että se on ihmisen, eikä koneen tai "metallikalun" tuottamaa.