Käytiin katsomassa ikivanhan rouvan mestoja 

Kaikille tuttu kuvakulma Hapsurouvan kuolintemppelistä. Tämä valtava monumentti näkyy SINUHETALON pihalle, myös iltavalaistuksessaan. Kukin kuningas rakennutti niin komean pytingin muistokseen kuin vain pystyi. Kun rakentaminen oli hidasta ja vaati tietysti suunnitteluakin, se piti aloittaa heti valtaan noustua. Ramses II joka eli muistaakseni 99 vuotiaaksi ehtikin rakennuttaa valtavan määrän temppeleitä, riemukaaria ja yläpäästään teräviä pylväitä koko maan täyteen. Huippuna Abu Simbelin jättitemppelit, jotka sitten YK:n tuella pelastettiin Nasserjärven patoaltaasta hirmuisilla kustannuksilla 60m ylemmäs. Siirron suunnittelivat ruotsalaiset expertit, joiden suunnitelman mukaan valtavat lohkareet sahattiin irti kalliosta ja hiissattiin korkeammalle. Nyt ei turistin silmä saumoja juurikaan huomaa.

Menimme paikalle 16 jälkeen jolloin vallitsee paras valo. Jossakin rinteellä keskellä kuvaa näkyy huonosti uudelleen rakennettu sisäänkäynti hautaan, joka on entistetty puollaisten toimesta. Siellä on ollut töissä myös isäntäsuvun miehiä, oppaamme sukulaisia.

Portaiden yläpäässä nappasin kuvan perheestä joka tuli alaspäin. Kuvaus nauratti vasemmalla olevaa nuorta neitoa ja arvasin että häntä huvitti hunnutetun äitinsä kuvaaminen. Taustalla korkealla mäellä lähes puolivälissä huipulle on menossa kaivaus, jota suorittavat puolalaiset tutkijat. Heitä on täällä jatkuvasti ja heillä on tukikohtana iso talo jonka jenkit aikanaan rakensivat alueelle. Tutkijat yrittävät löytää hautaluolan jonne Hapsuvainaa lopulta laskettiin piiloon haudanryöstäjiltä.

 

Kun kaikkien jumalien suosiota tavoiteltiin, oli syytä käyttää hahmoja myös oman kuoleman ja sen jälkeisen vaelluksen turvana. Ainakin sillä turvattiin kansansuosio, sillä eri jumalat olivat eri porukoiden pyhimyksiä. Kukin kun saattoi palvoa eri jumalia, esim raskautta toivovat uhrasivat Hathorille. Tässä huonokuntoinen haukkajumala HORUS ja sen takana kaiteessa ylöspäin ryömimässä on käärme, joka ei kaiteen päältä juuri erotu.

Kuva kuulemma esittää paikan rakennuttanutta ainoaa naisfaaraota eli Hapsetshutia. Hän joutui aina julkisuudessa esiintymään miehenä. Miesfaaraonkin rituaaliasuun kuului kapea keinoparta joka oli vallan merkki. Tässä se ei näy. Tätä "Hapsu" oli myös tutkijatyyppi joka lähetti 5 kertaa saattueen Puntin maahan hankkimaan rikkauksia, joista hyvin tärkeätä oli suitsukepuu, joita kului juhlamenoissa tonnikaupalla. Puntin maa on Somaliassa ja se osataan nyt paikallistaa aika tarkkaan, vaikka tieoikilpailujen knoppikysymys muuta väittää. Puntland on merkattu karttoihinkin.

Vartijat turvaavat asein turistien turvallisuutta. Enää ei päästetä tapahtumaan vastaavaa, kuin silloin, kun terroristit pääsivät ampumaan kymmeniä turisteja eräässä sivukappelissa, jonka opas osoitti. Kuulemma seinillä näkyy luotien iskemiä. Kuvassa sotilaalla on konepistooli olallaan. Aivan kuvan oikeassa reunassa on Metropolitan Museon aikanaan tutkijoiden tukikohdaksi 1902 rakennettu iso talo, jota nyt asuttavat harvat puollalaistutkijat.

Nurkkaus, jossa restaurointityön tarvitsemia puisia telineitä. Niitä on käytetty kauan, sillä argeologit ja muut asiantuntijat ovat entistäneet näitä tuhatvuotisia muistomerkkejä jo parisataa vuotta. Puu on kallista ja tuodaan kaukaa pohjolasta. Siksi sitä ei tuhlata vaan käytetään uudelleen. Telineessä näkyy vanhoja liitoskohtia.

Hathorin lempeät lehmänkorvaiset hedelmällisyyden ja musiikin jumalattaren kuvia.

Hathorin sivutemppelin ovimiehet kauniin värisissä asuissaan. Otetaan rennosti!

Harmitti kun en sittenkään ottanut kiikaria mukaan, sillä se olisi auttanut hahmottamaan SINUHETALON paikan. Mahmud oppaana yritti kertoa, mutta kun kiintopisteitä on vaikea erottaa en onnistunut tunnistamaan taloa vaikka hän sen näki. Taustalla kolme Thebaa suojaavaa huippua, jotka Waltari mainitsee Sinuhessa. Savitalomme on oikean huipun alla suunnilleen. Savusumu on jatkuva riesa täällä joka ehkäisee kunnon näkymiä.

Katso asiantuntevampi tuore kuvaus retkestä Annukan blogista "koppakuoriainen".