to 24.11 pitkä kävely Eevan kanssa, 9km/5h

Molemmat totesimme että on mukavaa kun on joku jonka kanssa juttelee ja ihmettelee näkemisiä. Otin microbussin Asemalle (mahatta) eli hotellille, joka on mustan turisti-infon vieressä. Siitä lähdimme Soukin jatko-osalle, joka on kansantori. Pitkä katu täynnä torikauppiaita. Kadulla on toki myös kivijalkakauppoja, joissa on kankaita, kenkiä, taloustavaraa. Kadun päässä oikealle, viime vuonna sortuneen talon ohi. Ilman päämäärää kuljeskelimme, kuitenkin suunnaten rautatien yli ja suuntaan, jossa viime talvena kävelin.

Kapealla kadulla oli useampia puuseppiä. Yksi kopti teki puusta koristekuvioita, joita liimataan valmiisiin tuotteisiin, kaappien oviin, verholautoihin jne. Niitä oli hyllyllä valmiina odottaen ostajaa. Lähellä oli puutavaraliike, joka myi suomalaista koivulankkua, MDF-levyä (jonka kaveri väitti tulevan Tunisiasta, mutten usko) sekä vaneria. 8 mm MDF:n oli tehty kaiverruksena kuvioita, joita ilmeisesti käytetään ovien pinnoitukseen. Lähellä oli pressu, jossa luki Keitele Groupp, liekö firmaa enää olemassa? Yli sata vuotta tänne on puutavaraa laivattu. Samalla kadulla juttelin kopti-autoilijan kanssa ja sain vaalikortin, jossa oli ehdokas vaaleissa, koptinainen, joka kuvassa pitää huivia, joka ei heille ole ”pakollinen” kuten muslimeille.* (kts kommentit alla)  Mutta halu olla ärsyttämättä toimii täten.

Istuttiin mehukioskille juomaan appelsiineista puristettu täysmehu, joka maksaa 2LE mukilta. Katseltiin radan ylikulkusiltaa, jota kukaan kävelijä ei näy käyttävän, ilmiselvästi portaiden nousemisen vaivan takia. Sama ilmiö on Hesassa Huopalahdentiellä ja Vuosaaressa. Ylikulkuja ei kannata rakentaa, vaan loivia luiskia tai alikulkuja.

Siinä aika lähellä radan varressa on iso tori, jolta saa kaikkea syötävää, myös kaloja. Ihmettelimme juureksia ja hedelmiä, joista iso osa oli ihan outoja. Opin siellä maniokin. Eteenpäin vaeltaessa satuimme kadulle jossa rakennettiin uutta katukahvilaa. Kiinnostava rakenne, metalliputkirunko, jonka putket oli kiedottu sisalilla tms narulla, kattona tullee olemaan palmunlehvää, seinät ruokoa. Ihan kiva. Vastapäätä oli kipsivalimo, jossa valettiin kattokoristeita yms, oli myös elementti, joka sijoitetaan huoneessa Mekkaa kohti. Loiva kupolintapainen ja mitat luokkaa 120x200cm. Syvyyttä siis valoksella toistakymmentä senttiä. Taitavaa valua mutta haurasta kuljettaa.

Kivasti sattui että tultiin sitten tutuille kulmille, paikkaan jossa oli ennen hollantilaisen pariskunnan cafe ja jonka yläkerrassa Hein asui muutaman viikon kunnes vallankumouksen hälinät pelottivat hänet länsirannalle. Juuri niinä aikoina helmikuun alussa kun Mubarak kaatui. Hiukan aikaisemmin meihin oli takertunut ”opas-tulkki” joita aina ilmaantuu. Tämä Atif oli siististi puettu ja puhui kohtuullista e-kieltä. Kertoi olleensa laivassa baarimikkona ja olleensa 6kk ilman hommia. Nyt alkaa taas risteilyt jokilaivalla ja työt alkaa. Halusi kuulemma verrytellä puhekieltä, joka alkaa ruostua! Hyväksyimme selityksen vaikka hyvin tiesimme että lopuksi tulee rahanpyyntö. Ajauduimme ihan vahingossa Brooke eläintenhoitolaan, jonka on vuosia sitten perustanut brittileski, joka sääli eläinten kohtelua täällä ja perusti rahoillaan säätiön joka edelleen ylläpitää eläinklinikkaa, mutta se on rajattu työjuhdille. Töissä on yksi paikallinen eläinlääkäri. Katsoimme kamalia vammoja joita hevosilla ja aaseilla oli. Lahjoitin lähtiessä 70LE josta sain kuitin.

Jatkoimme toiselle eläinsairaalalle, edelleen kävellen, vaikka tämä "takiainen" ehdotti microbussia. ACE:n laitoksen tiesin myös entuudestaan ja oli ohjelmassa noin periaatteessa käydä näissä paikoissa. Nyt se hoitui osana pitkää kävelyretkeä, etsimättä. Paikat ovat lähekkäin, ero kai 1,5 km. Molemmat sijaitsevat hiukan Luxorin rajasta, ilmeisesti halvemman maan hinnan takia. Tämä Acen paikka on rakennettu brittien lahjoitusvaroin 2009, vaikka pienimuotoista toimintaa on ollut jo 11 vuotta. Paikka on tilava, uusi ja hienon näköinen. Kunhan raha riittää myös toimintaan?

Paikassa on 3 palkattua paikallista eläinlääkäriä ja useita vierailevia, yleensä nuoria naisia Euroopasta. Ilmeisesti tällainen toiminta vetää ihanteellisia nuoria. Saa olla melkein lomalla kauniissa säässä kun kotona Englannissa on kurja sää. Tallipojat ovat lähikylien porukkaa. Meitä opasti nuori brittieläinlääkäri ja kertoi kunkin elikon vammoista. Niitä potilaita ei ollut läheskään niin paljon kuin olisi mahtunut ja tyttö sanoi että hekin ihmettelavät asiaa. Atif sanoi että kun hän on aikaisemmin käynyt, pilttuut ovat olleet täynnä. Normaali määrä on kuulemma 20-25 elikkoa. ACE eroaa Brooksin toiminnasta siinä, että että täällä hoidetaan kaikkia elämiä, myös lemmikkejä Länsimaiset tuovat kissojaan ja koiriaan hoitoon ja joskus myös koirahotelliin, mutta maksavat asiallisesti ja näillä hommilla saadaan lisärahoitusta. Heillä on auto, jolla hätätapauksessa haetaan heppa tai aasi hoitoon. Jopa Hurghadasta asti joskus tulee potilaita. Markkinoida ei tarvitse, sillä sana kiertää hyvin. He tekevät paljon ehkäisevää työtä, mm opastavat elikoiden omistajia oikeaan hoitoon. On win-win tilanne, jos juhtaa hoidetaan hyvin, sillä silloin bisnes toimii ja on tuloja. Juhdilla on usein jalkavammoja, hankautumia ja vammoja jotka voidaan ehkäistä. Heillä käy koululuokkia saamassa valistusta ja siinä käytetään paikan omaa lahja-aasia esimerkkinä. Lapsista aina asennemuutos lähtee ja täällä on paljon vääriä asenteita työjuhtiin ja yleensä eläimiin.

Työjuhdat hoidetaan ilmaiseksi, lemmikit maksusta. Jos elikko on pahoin vammainen eikä sitä voida enää pelastaa, he maksavat omistajalle pikkurahan ja tappavat elikon . Heillä on hienot menetelmät mm siihen kun iso eläin nukutetaan. Siellä oli myös kilpikonnia, jotka oli takavarikoitu eläintorin kauppiaalta. Näitä eläintyttöjä on useita 1-3-6kk:n jaksoissa ja he asuvat täyshoidossa siellä.

Juttelimme Atifin kanssa teemukin äärellä politiikasta. Hän on huolissaan tilanteesta ja sanoo, että sotilasneuvostoa tarvitaan, sillä jos se häipyisi, maa romahtaisi. Kuulemma Mubarakin lähdön jälkeen kurittomuus on lisääntynyt (samaa sanoo Hein) ja pikku rikoksia on enemmän kuin ”vanhaan aikaan”. Jos nyt SCAF vetäytyisi pois ja valta jäisi heikolle hallitukselle, seuraisi kaaos ja mafiat. Voi olla ihan oikea näkemys, sama kuin demareilla. Hän sanoo että ”kaikki” haluavat vaaleja, vastustavat muslimiporukkaa, siis sharia-lakeja, huiveja, pitkiä partoja. (tässä kohtaa totesin että onhan mullakin parta, jolle sitten naurettiin) Muslimivaltaa ei haluta, mutta kenraalijuntta tarvitaan toistaiseksi. Muuten maa ”katoaa”, eli valtio hajoaa anarkiaan.

Matkalla oli pari muslimihautaa, jotka olivat kuin pieniä mausoleumia. Savisenät 3x3 m, kupolikatto, tuuletusreikä ja sana ALLAH savesta muotoiltuna katossa. Sisällä kaksi isoa arkkua liinalla peitettynä, ehkä kivestä? Atif väitti, että vanha, pieni ryppyinen nainen olisi haudatun imaamin äiti ja 100v. vanha. Annoin mummolle vitosen. Hautojen seinillä oli kynttilän kuvia. Kyläalueella kun oltiin, näkyi vesipuhveleita. Kuulemma isokin perhe saa monipuolista syötävää maidosta, joten Atifin äidilläkin on hoidossa puhveli.

Kadulla lojui reilusti metrin pätkä palmunrunkoa. Lähemmäs tultua havaitsin että sen alla oli kanneton iso aukko. Kumpikin on aika paha ansa näillä pimeillä kaduilla valottomille kulkupeleille. Toivottavasti katuvalot palavat!

Matkalla huvittelimme vaalimainosten symbolikuvilla ja arvailimme esim. onko laivan kuvan merkitys kapteeni vai laivanvarustaja. Veikkasin kapteenia ja olin oikeassa kun asiaa kysyttiin.