Kuninkaan punikit

 

Seppo Rustanius oli rustannut hyvin kiinnostavan dokumentin sekavista oloista punakapinan jälkeen, jonka erään kiemurana oli Suomalaisen Legioonan perustaminen ja liittäminen englantilaiseen armeijaan, joka tappeli vaisusti Venäjällä.

 

Koko soppa oli seurausta ensimmäisen maailmansodan kuvioista, jossa Saksaa vastaan oli aluksi suurvallat Ranska, Englanti ja Venäjä, mutta homma meni sekavaksi sitten kun Lenin rustasi kapinan ja sekoitti pakan.

 

En ole aikaisemmin tiennyt, että niitä ”heimosotureita” vastassa, jotka seikkailivat Vienan Karjalan suunnalla olikin osittain punaisia suomalaisia, jotka olivat muodostaneet Karjalaan oman joukko-osastonsa. Sen touhut ja osittain päämäärätkin olivat sekavia ja huonosti johdettuja.

 

Dokkari selvitti kyllä ansiokkaasti historian käänteitä, mutta koko tarina oli niin monipolvinen ja vaiherikas, että ei siitä kertakatsomisella mitään tolkkua saanut. Porukka jakaantui moneen osaan, yksi joukko karkoitettiin Kanadaan, jotkut ajautuivat Puna-armeijaan ja joutuivat myöhemmin, Stalinin uhreiksi.

 

Suurehko ryhmä palasi Skotlannin kautta Suomeen, jossa joutui internoiduksi Pellingin saareen. Osa pääsi brittien painostuksesta vapaaksi, osa tuomittiin vankeuteen mutta armahdettiin ja yksi ryhmä vietiin Tammisaareen. Joukossa pyöri myös lapsia ja naisia, joista yksi onnekas pääsi naimisiin brittiupseerin kanssa.

 

Olipas dokkari, joka jokaisen historiasta kiinnostuneen tulee nähdä. Nyt se on vielä muutaman päivän nähtävissä Yle Areenassa, käy toki katsomassa. Soisi olla kauemmin esillä, niin merkittävä se on. Ovat tehneet suuren työn tämän kummallisen seikkailun tiimoilta ja onnistuneet kaivamaan paljon materiaalia, filmiä ja valokuvia. Tosi ansiokas, mutta sekoittaa kyllä tavallisen kansakoulun historian kirjat.