Jenkkilässä on harvinainen hyönteinen, jonka elonkierto on 17 vuotta! Magicacada (puuttukohan s?) kaskaat parveilevat ja parittelevat pari viikkoa, naaras muniin puihin ja sitten kaskaat kuolevat. Seuraavana vuonna munista kuoriutuu toukat, jotka pudottautuvat maahan ja kaivautuvat sinne tietyn puun juuristoon, elelevät siellä 13 tai 17v ja sitten nousevat, muuttuvat siivekkäiksi ja pariutuvat. Hämmästyttävä kierto hyönteisellä. Lajilla tiedetään olevan alle 10 kantaa, ja jokin niistä ylläpitää 13v kiertoa.

* * *                                      

Kangasalla nousi kaivutöissä esiin vanha öljysäiliö, josta ei kukaan enää tiennyt ja vielä pohjaveden suojelualueella. Kuinkahan monta vastaavaa vielä sattuu, on niitä niin huolettomasti aikanaan käsitelty joka kunnassa. Pohjavesi tuhoutuu vuosisadoiksi ihan pikku lirauksesta öljyä.

* * *

Energia-asiat ovat vaikeita ja niissä eri polttoaineiden laatujen keskinäiset erot haitallisuudessa eli päästöissä on joskus aika pieniä. Maakaasua sanotaan ilmastosyistä 4% paremmaksi kuin kivihiiltä, mutta ero usein häviää käsittelyssä ja siirrossa sattuviin kaasun karkaamisiin. 6% hävikki jo vie edun.

Samantapainen on tilanne luomuruuassa, jossa tuotanto sinänsä on puhtaampaa per tuotantohehtaari, mutta kun verrataan satoa ja  panoksia per tonni, luomu häviää päästöttömyydessä. Vahinko!