ti 23.11.2010 paikallisväriä

Lähin ravintola on 80m päässä, Jewel of the Nile, jonka lie rahoittanut Laura niminen brittinainen ja hänen "apunaan" on mainittu ruoka listassa Mahmoud. Pohdimme ruokaa odotellessamme, että luultavimmin nämä onnistuneesti "reittä myöten rahaan" päätyneet rakastajat ovat saaneet oppaan koulutuksen, koska pitää miehellä olla jotakin sivistystä ja kielitaitoa, että pääsee suhteeseen. Luontevaahan se oppaalle onkin, tuskin taxikuskille tai tarjoilijalle. Lauran kanssa olen vaihtanut muutamia lauseita ohi kulkiessani jo viime reissussa tammikuussa. Hänelle näytin polvirupeni ja kerroin miten se syntyi. Nämä brittinaiset tuntevat kaikki toisensa ja hän mainitsi etunimeltä (ei muistu) Arkwrightin naisen.

Laura säälii kissoja, joita nytkin oli useampi pyrkimässä ravintolaan. Hän syöttää niitä ja saa vastineeksi kurinpidon rotille, joita muuten saattaisi ravintolaan pyrkiä. Kertoi olevansa kissa-ihminen, nytkin on kotona 6 mirriä. Näille katukissoille hän antaa ruokaa ja kymmenkunta kattia saa osan elannostaan ravintolan jämistä. Laura on muutoinkin eläinrakas, sillä ravintolan joka pöydässä oli esite, joka kertoo "working animals" eläinsairaalan ylläpidosta. Aiemmin mainitun lisäksi nämä brittinaiset ovat puuhanneet v2000 kasaan säätiön, joka tukee näitä aika säälimättömästi kohdeltujen elikoiden parempaa kohtelua ja hoitoa. Esitteessä kerrottiin, miten turistin tulee suhtautua näihin vossikoihin ja niiden käyttöön. Voit lahjoittaa tarkoitukseen rahaa, kts www.ace-egypt.org.uk.

Netistä katselin "luxor4u" sivustolta, että täältä olisi tarjolla kahvila, hinta yli 40 000€. Saattaa olla sama omistaja, jonka paikkaa/asuntoa Hein menee vahtimaan, kun omistaja lähtee britteihin. Sivuston kautta löytyy myös ostettavaksi asuntoja ja maata. Ostaisitko reilut 500m2 länsirannalta?

Kokeilin maksa-annosta ja hyvää oli. Maksaa tulee syötyä kotona todella harvoin, joskus ravintolassa sentään. Tässä "Niilinkivessä" saa myös kaljaa ja viiniä, joten joulupöydän ei tarvitse olla ihan mitätön. Viime vuonna heillä oli juhlateltta kadulla Uudenvuoden pippaloita varten. Saapa nähdä tuleeko teltta nyt vuodenvaihteessa. Hein ei onnistunut vuokraamaan täksikään vuodeksi pikku ristelijää kemuja varten. Olisi varmaan ollut tulijoita niihin juhliin, niin paljon täällä asuu vakituisesti eurooppalaisia.

Kävin kurkkaamassa naapurikadulla, jota tällä kohtaa erottaa meidän kadusta pikku puistikko. Siinä kulmilla kaikuu aina iltamyöhään painenitojan tussahtelu. Arvasin oikein, verhoilijahan siellä paukuttaa. Toinen heppu siinä kadulla ja kapealla jalkakäytävällä rakenteli sohville runkoja puusta. Siitä se sahauksen ja vasaroinnin äänet syntyvät. Painavat pojat pitkää päivää, mutta pitävät ilmeisesti reilun paussin päivällä. Olisi ainakin sohvia päiväunille. Tässä oli taas esimerkki, että kaupungin tilaa voi käyttää verstaan jatkeena. Jollekulle siitä varmaan joutuu maksamaan pikku lahjuksen jatkuvasti. Tulee kai kuitenkin edullisemmaksi kuin verstaan laajennus. Täällä kun voi luottaa siihen, ettei sade yllätä, niin voi toimia taivasalla vaikka verhoilija.