Mursi ja kenut ottelussa

Kirjaan 9.7 klo 19.50 tänne huoleni Egyptin suunnasta. Huolestuttavaa on että presidentti Muhammed Mursi on kutsunut koolle parlamentin, jonka kenraalien käskemänä toimiva perustuslakituomioistuin hajotti. Tilanne noin yleisesti vaikeuttaa se, että Mursilla ei ole mitään voimaa takanaan, sillä kenraalijuntta on vanhastaan nimittänyt sisä- ja puolustusministerit, jotka puolestaan komentavat armeijaa, turvallisuusjoukkoja ja poliiseja. Kansa toki on 52% voimalla valinnut Mursin, mutta se on aika voimaton muuta kuin osoittamaan mieltä. Ja sen se tulee varmuudella tekemään.

Viimeistään perjantaina iltarukousten jälkeen tullaan näkemään jättimäinen protesti Tahririlla. Sinne tulevat myös ne, jotka vastustavat sotilasjuntta-SCAFia, vaikka eivät olisikaan Mursin kannattajia. Nyt roistokenraalit ovat varastaneet vallankumouksen ja kansa on raivoissaan. Suomen tv näytti pätkän haastattelua, jossa nuori nainen ihmetteli, eikö lakia pidä noudattaa. Samaa ihmettelevät monet siellä, eri asia onkin sitten se, mitä lakia pitäisi noudattaa. Maassa on erikoinen tilanne: On valittu pressa, mutta ei voimassa perustuslakia eikä parlamenttia. Scaf otti itselleen tosiasiallisen vallan kun se julisti heti vaalien jälkeen, että se pidättää itsellään lainsäädäntö- ja budjettivallan ja lisäksi hyväksyy komitean jäsenet jotka kirjoittavat uutta perustuslakia. Uusi parlamentti valitaan kun uusi perustuslaki on hyväksytty. Omituista kuitenkin on, että ei ole valittua elintä joka sen vahvistaa. Selvää diktatuuria ja sotilasvaltaa on tietenkin se, jos kenraalit itse sitten lain hyväksyvät.

Täältä kaukaa on helpompaa nähdä asioita, varsinkin kun on saatavissa tietoa eri lähteistä, vaikka Suomen media ei ole juuri mitään kertonut. Meikäläisin silmin myös demokratia on tutumpi, kun niitäkin versioita on nähnyt, vaikkapa jenkkien ja Ranskan presidenttivaltaiset ja pohjoismaiset parlamenttivaltaiset mallit. Suomihan on sitä viime vuosina vasta opetellut ja vähentänyt pressan valtaa, ehkä jopa liiaksi. Juuri on opittu, että Kreikan ”demokratia” on johtanut hirmuiseen velkaantumiseen ja korruptioon, kun sen järjestelmä mätäni sisältä päin. Kunnollinen ja reilu verotussysteemi on hyvän hallinnon perusta. Sen lisäksi pitää vielä osata kerätä ne verot valtion kassaan, eikä jättää niitä kierojen mafiosojen taskuun.

Ylen uutisetkin on vihdoin selvittänyt itselleen mistä kaikki Egyptissä johtuu ja selosti nyt että armeija omistaa isoja rakennusliikkeitä, eri alojen tehtaita ja hallitsee turismituloja. Armeijan rahankäyttö on salattua eikä niistä tuloista makseta veroja. Hierarkkisen komentoketjun päässä on tietysti kenraalijuntta, joka jakaa rahat. Että sellainen kansandemokratia siellä.

Kun yhteys blogipalstalle 10.7 on poikki, kirjaa mietteitä tänne ja panen ne esiin jälkikäteen. Mediatiedot kertovat että osa Egyptin parlamentista on koolla, ilmeisesti ainakin Mursin puoluetoverit. Virallisestihan hän on eronnut puolueesta, niin kuin tapa vaatii. Tilanne on siitä erikoinen, että kun MB:n porukoilla on yli puolet paikoista, voi se yksinäänkin tehdä jonkinlaisia päätöksiä. Toteutus onkin jo vaikeampaa, kun valtion koneisto ei tottele eikä pelaa normaalisti.

Lisäys 11.7. Eräs tutkija antoi yhden hyvän lisäsyyn sille, miksi armeija ja kenut takertuvat valtaan – pelko omasta nahasta. Pelkäävät joutuvansa hirteen, mihin hyvin joutaisikin ainakin pääroisto Tantauwi. Samoin tutkija oli kanssani samaa mieltä että jostakin vallanjaosta sovittiin siinä vaiheessa kun pressan nimitystä jarrutettiin päiväkausia. Nyt sitten Mursi on repinyt sopimuksen ja voimainkoitos on alkanut. Cairossa on taas uudelleen perustuslakituomioistuin vahvistanut, että parlamentti on pantu viralta. Ne tuomarit on visusti juntan taskussa, sillä heidät nimitti aikanaan Muba ja ovat siis samassa veneessä. Voivat joskus vielä joutua vastuuseen päätöksistään. Jo tiistai-iltana alkoi taas mielenosoitukset ja ne jatkuvat ja kiihtyvät. Hillari on menossa lauantaina pitämään jöötä kenuille. Sitä ennen ei nähdä sotilaita aukiolla, mutta mitä sen jälkeen?

Lisäys 26.7 Mursi nimitti nuorehkon pääministerin kokoamaan laajapohjaista hallitusta, joka sitten voisi olla tarpeeksi tukeva vastustamaan sotilasjunttaa ja saamaan maan politiikan koneiston toimimaan.