Vakuutusyhtiöt ovat raportoineet Yhdysvaltain senaatille näkemyksistään ilmastonmuutoksen roolista äärimmäisten sääilmiöiden yleistymisessä ja niihin liittyvistä kustannusten noususta. Vakuutusyhtiöt vaativat poliittisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Viime vuonna Yhdysvalloissa tapahtui ennätysmäiset 14 luonnonkatastrofia, joissa vakuutuskorvaukset nousivat kussakin yli miljardiin dollariin.

Kansainvälisten jälleenvakuutusyhtiöiden edustajat, sijoittajat ja ympäristöjärjestöjen edustajat ovat huolissaan sääkatastrofien yleistymisestä aiheutuvista yhä kasvavista kustannuksista sekä uhasta ihmisten terveydelle.

- Vakuutusyhtiöiden näkökulmasta sään ääri-ilmiöiden kasvu on selkeästi nähtävissä. Tämä puolestaan johtaa henkilö- ja omaisuusvahinkoihin, Yhdysvaltain jälleenvakuuttajien liiton johtaja Franklin Nutter sanoi.

Vakuutusyhtiöiden mukaan viime vuonna maksettiin ennätysmäiset, lähes 40 miljardin euron korvaukset myrsky- ja tulvatuhoista.

Jälleenvakuuttaja Swiss Re:n mukaan 1980-luvulla vakuutusyhtiöt maksoivat vuosittain keskimäärin alle kolme miljardia euroa sääilmiöihin liittyviä korvauksia. Viime vuosikymmenellä vuosittainen korvaussumma nousi keskimäärin jo yli 15 miljardiin euroon.

- Meillä on kenties parasta tilastotietoa ilmaston lämpenemisen aiheuttamien vahinkojen lisääntymisestä. Niin kauan kun ilmasto lämpenee, tulevat vahingot lisääntymään. Vaadimme poliitikoilta toimia ilmastonmuutoksen rajoittamiseksi, Swiss Re:n johtaja Mark Way sanoi.

Vakuutusyhtiöiden mukaan he ymmärtävät erittäin hyvin ilmastonmuutoksen vaikutukset, koska heidän toimialaansa on arvioida riskejä. Vakuutusyhtiöt haluavat nyt aktiivisesti auttaa viranomaisia antamalla tietoja omista analyyseistaan.

Vakuutusyhtiöiden mukaan on selvää, että ihmisen aiheuttamat kasvihuonekaasupäästöt ovat suurin syy nykyiseen ilmaston lämpenemiseen. Yhtiöt varoittavat, että vahinkojen kustannukset tulevat lopulta aina vakuutuksenottajien ja veronmaksajien maksettavaksi. Lisäksi yhä useampi menettää henkensä tai loukkaantuu.

Kaappasin tämän jutun Helsingin Energian ylläpitämältä sivulta.

http://www.co2-raportti.fi/index.php?heading=Vakuutusyhti%C3%B6t:-Ilmastonmuutoksen-riskit-ja-kustannukset-kasvavat&page=ilmastouutisia&news_id=3332

Aiheesta jatkaa toinen uutinen samasta paikasta www.co2-raportti.fi

AccuWeather.com -sääpalvelun mukaan viime viikon perjantaina 2.3.2012 Yhdysvaltain alueella liikkui yli 80 tornadoa. Se on enemmän kuin keskimäärin koko maaliskuun aikana.

Tiedemiesten mukaan Yhdysvalloissa epätavallisen aikaan keväällä muodostuneet tornadot tulevat yleistymään jatkossa ilmaston lämpenemisen seurauksena.

. Kevät on aikaistunut muutamalla viikolla. Sen seurauksena tornadokausi voi alkaa jo helmikuussa, kun se aiemmin saattoi alkaa vasta huhtikuussa, ilmastotutkija Kevin Trenberth National Center for Atmospheric Research (NCAR) -tutkimuskeskuksesta sanoi.

Ilmastonmuutoksen vaikutus tornadojen määrään sekä voimakkuuteen on vielä epävarmaa ja avoimia kysymyksiä on paljon. NCAR:in mukaan aiheesta tarvitaan laajat lisätutkimukset. Myös NASA aikoo lisätä hirmumyrskyjen tutkintaa.