Marraskuun 6 päivä satoi useaan otteeseen ja ukkosen jurinääkin kuului. Juuri ennen hämärää tuli Mahmoud tarkistamaan mahdollisia vesivahinkoja. Katselimme seiniä ja muuria, havaitsematta suurempia merkkejä, joitakin pikku valumia. Hän kurkisti katolle joka toki on arka paikka. Edelleen on pilvistä ja kun katselin takaikkunasta pellolle näkyi kaukana sateen yritystä. Pilvistä roikkui sadesumua mutta ei päässyt alas asti vaan sumureuna oheni ennen maata.

Asettelimme portilta kadulle johtavalle alueelle, noin 4m matkalle askelkiviksi aina pari tiiltä rinnan, jotta tuoreen, nyt hiukan kastuneen mullan yli pääsee tuomatta kaikkea jaloissaan sisälle. Portille pysähtyi tuttu puuseppä, jota Mahmud ei tuntenut. Nikkari kertoi juuri vernissanneensa yläkaapin ja halusi vaan kertoa uutisen. Saattaa olla pohjustusta pikku tipille, sillä eihän muutoin tehdä tikusta asiaa. Kaappi saattaa siis tulla huomenna?

Mahmoudin kanssa suunnittelimme pihan päällyksiä ja on ihan ilmeinen ratkaisu, että portista suoraan 3m leveänä tulee vaaleaa pikkukiveä ja siitä taloon päin olevat pikku syvennykset myös. Jos niihin halutaan vihreää, ne pannaan isoon ruukkuun. Pihanpoikki on luontevaa vetää yksi polku, ehkä pienelle mutkalle johtamaan vesipisteelle ja sieltä muurin viertä edelleen altaalle takavasempaan kulmaukseen ovelta katsoen. Tai etuvasempaan portilta katsoen.

Mahmoud kertoi sadeveden mahdollisista tuhoista esimerkin Kairosta vuosien takaa. Siellä oli Citadelin takana kallioilla kylä, jossa kymmeniä taloja. Sateet imeytyivät aikansa hiekkakivikallioon, kunnes kallion rakenne ei kestänyt vaan se halkesi kuin maanjäristyksessä. Kylä vajosi hetkessä railoon ja toistasataa ihmistä kuoli. Täällä he ovat huolissaan Hapsun temppelistä, joka saattaisi kokea saman kohtalon, jos vettä alkaa tulla oikein urakalla. Onko tämä nyt alkavaa ilmaston muutosta?

Egyptologi katselee huolissaan taivaalle ja tenttaa sataako vielä. Minä kun tulen maasta jossa sateet tunnetaan? Pilvi on tumma ja paksu ja kaukaa kuuluu jyrinää. Takaikkunasta katselin kun salama iski maahan ja laskin 33 sekuntia eli jos oikein muistan se tekisi n.10km etäisyyttä. Siellä näyttää satavan rankemmin.

Mahmoud kertoi jo aiemmin että ihmiset hiekan puolella (desert) iloitsevat sateesta, koska siellä talot on tehty kivestä ja luonto tulee vihreäksi, ehkä. Mutta Niilin laaksossa, jossa talot ennen tehtiin ja vieläkin tehdään savitiilistä, ollaan huolissaan. Lyhyt sade tasaisella maalla ei vielä ole katastrofi, mutta pakoissa joissa vesi virtaa mäeltä talojen väliin ihan koskena, on savitalo hetkessä nurin. Sellainen sade tuhosi pari vuotta sitten Assuanissa toistasataa taloa ja tappoi useita ihmisiä talojen sortuessa.

Abdy tuli taas tarmokkaana asentelemaan sähköjuttuja ja myös Annukalle ötökkäverkon kattoon. Nyt saatiin toimimaan LIDLin yövalo tunnistimella ja tilaa muutamaan pistorasiaan kahdelle kojeelle. Myös hän minua hiukan pitempänä, komeampana ja notkeempana asensi eilen ostetut varjostimet, jotka toimivat hyvin ja näyttävät hyviltä. Pientä ristiriitaa toki on talon ja nykyajan vehkeiden kanssa, mutta sitä ei voi välttää.

Sovittelimme myös pikku verhoja joita kaipaan itäsivun ikkunaan, koska aamuisin kun nettiin pääsee parhaiten, paistaa aurinko pahasti silmiin. Menemme katsomaan kaupasta jotakin vanhanaikaista, jota täällä käytetään vielä yleisesti eli messinkitankoa, jossa nupit päissä. Siihen liukuina messinkihelat. Verho sinänsä on yksinkertainen valkoinen puuvilla. Kun ovenkahvat joku muu oli valinnut ja niissä on kullan kimallusta, voi joissakin muissa kamoissa myös olla klitteriä, kunhan se on vanhaa tyyliä.

Olen varmaan unohtanut kertoa että posti toimii normaalisti. Tarja Keravalta lähetti testimielessä siemeniä useampaa laatua, kiitos niistä. Kirje oli osoitettu yhdelle veljistä, joka saattuukin olemaan Kairossa opiskeluajan. Vaikka siinä oli vastaanottajana Nippe c/o Hassan jne olivat kaikki ihan ihmeissään mitä tällainen oli. Soittivat ensin Hassanille ja tämä ei tiennyt asiasta mitään. Tulli oli avannut epäilyttävän lähetyksen, sillä olisihan siellä voinut olla vaikka huumeita. Kuoressa oli Suomen tullipostin lähete, mutta se ei täkäläisiä hämännyt. Suuren ihmettelyn jälkeen sitten kuori mulle kiikutettiin.

Näin voimme todeta, että posti kuitenkin toimii ja siemeniä ei varastettu. Osoitteeksi ainakin länsirannalla riittää kun on tunnetun asukkaan, s.o. isäntäperheen nimi, kun katuosoitetta numeron tarkkuudella ei ole antaa, aina ei edes kadulla ole nimeä. Mutta kaikki ovat varoitelleet lähettämästä mitään arvokasta tai korvaamatonta postissa.

Onneksi alkaa olla sen verran liikennettä edestakas, että jonkun mukana saa postinsa ehkä kulkemaan. Nytkin juuri Paavo soitti olevansa Kairossa ja ylihuomenna täällä Luxorissa. Avustamme häntä vuokraamaan kämpän, ehkä Annukan viime talvisen.

Kun nyt ei ole suoria lentoja eikä turistiryhmiä liiku paljonkaan, olisi toivottavaa että porukat kertoisi tulostaan juuri postimielessä. Vastapalveluksena lupaan avustaa kaikenlaisissa jutuissa, vaan en ”aviomiehen” etsinnässä.