Uusikaupunki on mukana HINKU-projektissa, jossa oli aluksi 5 kuntaa pyrkimässä hiilineutraaliksi. Nyt siihen ryhmään liittyy pian myös Lohja ja luultavasti muitakin kuntia. UKIN mallikas toteutus on julkaistu.

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/yle+suljetun+kierron+ruoantuotanto+alkoi+uudessakaupungissa/a840034?s=u&wtm=tt-19092012

Todella huima juttu, että on saatu käytännön toteutus ketjulle, jossa sen osat hyödyntävät toisen osion jätettä. Suljettu kierto on todella tärkeää ja siihen on päästy puunjalostuksen ja joidenkin muiden teollisuuslaitosten piirissä, mutta nyt tämä on realismia myös ruoan tuotannossa. Sain vierailla Saksassa aikoinaan hiukan saman tapaiseen ratkaisuun tutustumassa. Siellä ei ketju ollut suljettu, mutta järkevä. Vesi lämmitettiin auringolla ja se kiersi lämmittämässä taloja ja paluuvesi antoi lämpöä kalankasvattamolle, jonka lämmön ansiosta kalojen kasvu oli nopeaa. Kalojen ruokinnan ja ulosteiden liete käytettiin sitten puutarhatuotteiden ravinnoksi.

Onhan meilläkin se vanha perinne, jossa ravinteita on osattu kierrättää tiloilla, joissa on ollut viljelyä monimuotoisesti ja pidetty karjaa, joiden lannan ja virtsan ravinteet on voitu käyttää hyödyksi viljelyssä.