Egyptissä hukutaan paskaan

Kyllä minä järkytyin, kun selvisi, että länsirannalla ei ole ollenkaan viemäreitä, mutta on silti vesivessat. Karmea ristiriita. Nyt kaikenlaiset vedet, mustat, harmaat ja kirkkaat johdetaan isoon säiliöön, jollainen rakennetaan aina talon yhteyteen. Mutta se ei ole umpisäiliö, eikä sitä tyhjennetä! Vaan se kaikki jätevesi valuu luontoon, ensin pellonojiin, siitä kastelukanaviin, sitten Niiliin. Osa imeytyy peltoihin ja nesteet tulevat ehkä jotenkuten ravintokiertoon, mutta tanakampi jöötti ei pääse eteenpäin, vaan jää tulevaisuuden haitaksi. Haju, nitraattipitoisuuksien nousu, bakteerit – koko kammottavuus.

Ja tämä maa on niin ”kehittynyt” että se otettiin pois siitä listasta johon Suomi antaa kehitysapua. En ole ehdottamassa palautusta, mutta totean vaan että kehitys on kovin suhteellista ollut.

Pohdimme asiaa Hannun kanssa ja hän lohdutti kauhuani, että annetaan nyt ensin aikaa ”demokratialle” kehittyä tuollaiset 50 v. ja sitten voisi alkaa tapahtua sama kehitys kuin meillä näissä vessa-asioissa. Helsinkiin tuli ensimmäinen vesivessa 1900-luvun alussa. Ensin ne olivat pitkään kiellettyjä. (vrt tätä maata, jossa niitä ei ole osattu kieltää!  Eikä Egypti ole yksin tämän ongelman kanssa). Suomessahan uudet asiat otetaan vastaan siten, että ensin ne kielletään, sitten sallitaan ja sitten siitä tulee pakko. Näin kävi autojen lisäjarruvaloille ja harmi kyllä, myös vesivessoille. Arkkitehti, ekotakkojen muuraustutkija Heikki Hyytiäinen sanoikin kerran, että vesivessa on pirun keksintö. Tosin se on aika vanha, jo muinaiset roomalaiset olivat asialla. Muistelen lukeneeni että sitäkin vanhempia virityksiä olisi ollut jonkun hallitsijan palatsissa. Meillä vanhimpia ratkaisuja lienee ollut Turun ja Olavinlinnoissa, joissa vessauloke tehtiin korkealle ja jätökset leijailivat mihin sattui. On siellä ollut talvella hyvä tuuletus!

Mutta on Euroopassakin vielä paljon tehtävää. Muutama vuosi sitten oli tilanne, että maanosan ”pääkaupungin” paskat ohjattiin käsittelemättä Brysselin halki johtavaan jokeen ja sitä tietä mereen. Tuskin sitä asiaa on ehditty korjaamaan, kun on ollut näitä muita kiireitä.
Olen jo vuosia ollut Huussiseuran jäsen ja seurannut alaa. Ruotsissa kaikki on fiksumpaa ja sinne on jo rakennettu useita kerrostaloja kuivakäymälöiden varaan.
Huussin puutteeseen liittyy monia isoja ongelmia köyhissä ja kaikissa maissa. Kun ei ole hyvää ratkaisua jätöksille, ne joutuvat ennen pitkää puhtaan veden sekaan. Monessa maassa kaivataan ja käytetään lannoitusta ja jätetään käyttämättä kaikki ravinteet jotka paska sisältää.

Vesipula tulee olemaan seuraavan ison konfliktin sytytin, jos ei maapallo ehdi räjähtää sitä ennen pirstoiksi jo näissä öljyn aikaansaamissa sodissa, joista tuorein muhiin parhaillaan Lähi-Idässä. Alla olevasta linkistä pääsee lukemaan tutkimusta, joka kertoo vain yhden, mutta tärkeä alueen tulevasta vesipulasta. Israel on jo kauan yrittänyt neuvotella ostaakseen vettä Niilistä, mutta ei ole onnistunut. Juoma- ja kasteluvettä joudutaan puhdistamaan merivedestä kohta joka puolella. Nyt kun on kehitetty aurinkovoimaa, sen tuotanto ehkä edistyy. Ironista on että kuivuudesta kärsii pahiten se osa maapallosta, jonne aurinko paistaa kovimmin. Ehkä ratkaisu löytyy juuri siitä?

On kivaa lukea tietoja, joita tulee koko ajan ja joka puolelta, missä tutkijat kehittelevät uusia tekniikoita. Ihan muutaman kuukauden aikana on julkisuuteen kerrottu useammasta tekniikasta, jolla aurinkovoimaa saadaan tehokkaammin kerätyksi ja toisaalta useampia akkumateriaaleja on keksitty ja ne yhdessä lupaavat suuria tulevaisuudessa. On vanha toteamus, että jos Esso omistaisi auringon, ne kaikki olisi jo keksitty. Öljyteollisuus on koko ajan ollut kantona kaskessa näille uusille kehittelyille, mutta nyt sielläkin on vihdoin tajuttu, että se öljy loppuu. Meillä se on näkynyt siten, että Fortum halusi luopua koko öljybisneksestä ja se siirrettiin takaisin Neste-Oiliksi, joka olisi kuoleva ala, elleivät kehittelisi uusia ekologisia polttoaineita. Tosin ovat haksahtaneet vähän sivuraiteelle palmuöljyn kanssa. ST1 saattaa vetää pitemmän korren siinä kisassa, kun se tekee polttonestettä kaikenmaailman jätteestä.

Netistä kopsattu Tekniikka&Talous-lehden jutunpätkä.

Huussi onkin hightechiä: kuivakäymälä ratkaisee maailman vesipulan
Maailmassa on yhä 2,6 miljardia ihmistä vailla käymälää. Joka päivä kuolee 5000 lasta huonon sanitaation vuoksi.
Näin muistuttaa käymäläseura Huussi ry 10-vuotispäivänsä kynnyksellä.
Huussi-seuran mukaan ratkaisu on kuivakäymälä oikein rakennettuna ja käytettynä. Kuivakäymälää käyttämällä ravinteet saadaan kiertoon ja kuivien alueiden vesipulaakin kuivakäymälän pitäisi helpottaa.

http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ymparisto/huussi+onkin+hightechia+kuivakaymala+ratkaisee+maailman+vesipulan/a723216

Palestiinalaissyntyinen Mohamed Asheesh on asunut Suomessa yli 15 vuotta ja on Suomen kansalainen. Väitöstutkimuksen aiheen hän keksi jo yli kymmenen vuotta sitten valmistuttuaan vuonna 1992 vesitekniikan diplomi-insinööriksi.
”Aloin silloin kerätä tietoa Lähi-idän vesitilanteesta. Olen siis perehtynyt aiheeseen yli kymmenen vuotta. Nyt voin sanoa, että alan ymmärtää, mistä on kysymys”, hän nauraa.
Valmistumisensa jälkeen Asheesh työskenteli insinöörinä Tampereen kaupungin vesilaitoksella sekä teki jatko-opintoja korkeakoululla. Lisensiaattityön valmistuttua vuonna 1998 sai vesilaitos jäädä ja hän keskittyi päätoimisesti tutkimukseen.
Viime vuoden syksystä saakka Asheesh on työskennellyt vesitekniikan lehtorina Oulun ammattikorkeakoulussa.

http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/lahiidasta+uhkaa+loppua+vesi/a30917

On jännä huomata, että kun alkaa kirjoittaa paskasta, huomaakin yhtäkkiä olevansa energiassa. Se osoittaa hyvin miten nämä kaikki asiat kietoutuvat yhteen. Maailmassa tarvitaan puhdasta vettä, viljelysmaata ja energiaa. Nämä elementit pitäisi saattaa jotenkin tasapainoon, niin voitaisiin pärjätä. Mutta kun siellä sählää aina pääoma, iso ahne kapitalisti, tulos on usein huono. Koska pääoma ei suunnittele niin pitkälle kuin kiinalainen päättäjä, päädytään kohta Kiinan vasalleiksi kaikki. Eikä se ehkä ole ihan huono juttu, jos saavat pikku hiljaa myös ihmisyyden kunnioituksen mukaan järjestelmiinsä. Nyt se ei oikein toimi.

Kiinalaiset yrittävät nyt ostaa viljelysmaata Uusi-Seelannista, mutta huonolla menestyksellä. Siellä ollaan sentään hereillä ja on noussut kova häly kun kiinalaiset kulkevat rahatukon kanssa katselemassa jättimäisiä tiloja, joissa on vielä meijeri lisukkeena. Siellä päin maailmaa kun on jättitiluksia tuhansine lehmineen ja/tai lampaineen. Afrikasta Kiina on jo onnistunut paremmin, kun hallitukset ovat heikkoja ja pressat lahjottavissa. Kyllä kiinalainen senkin osaa, onhan se korruptio niin vanha vitsaus että on varmaan tuttu sielläkin ollut vuosisatoja. Olisikohan keksittykin siellä?