Voimaloita

 

Biovoimalaitos

Länsirannan emäntä on kehittänyt salaa voimalan, jonka teho on hirmuinen, mutta sen tuottamaa kaasua ei vielä osata kerätä talteen. Salaisuus on kaksiosainen mutta vasta niiden yhdistelmä tuottaa maakaasun veroista tuotetta,

Komponentit ovat kaalipata, jossa on mukana sipulia ja perunaa sekä sen katalyytiksi tehokas kickherneistä keitetty keitto. Toimii varmasti ja kaasunkehitys käynnistyy parissa tunnissa ja jatkuu noin 12-14 tuntia. Sivutuotteena kuuluu mahtava pauke.

 

Aurinkovoimala

En muista olenko selostanut syyn solarpower-lämmitys-systeemin pettämiseen. Syy oli liian korkeaksi noussut kesäajan lämpö, joka rikkoi mustan vesisäiliön seinämän, josta kuuma vesi meni sisään. Säiliö on muovia ja kestää toki viileät vedet, mutta kun katolla keräin tuottaa jatkuvasti lähes kiehuvaa vettä, se petti. Kesäaikaan katolla on noin 50-60 astetta lämpöä ja kun se kuumenee pullosysteemissä, se lähes kiehuu. Toki sen tehoa voisi säätää peittämällä osan lämmönkeräimistä, mutta sitä ei hoksattu ensimmäisenä kesänä. Nyt kehittely on pysähtynyt ja Abdy aikoo mennä juttelemaan kokemuksista erään kokeilijan kanssa, joka on rakentanut vastaavan systeemin jossakin muualla, ei Luxorissa. Joten pidämme edelleen hallussa paikallista ennätystä.

 

Tuulivoimala

Öljysheikit ovat rahoittaneet maailman suurimman tuulivoimalan -tuulipuiston- Lontoon lähelle Thamesin suistoon. Sen teho on mahtava ja nyt sitä aiotaan kasvattaa noin kolmasosalla. Kaiken takana on kovin edistyksellinen Masdar Cityyn kehitelty kestävän kehityksen ja uusiutuvan energian keskittymä MIT (kopioitu jenkkilän kuuluisimman yliopiston nimilyhenne) jonne on jo haalittu muita toimijoita. Siemens on sinne rakentanut Lähi-Idän tutkimuskeskuksensa, jonka rakennus vihittiin hiljattain. Sen arkkitehtuurissa on käytetty hyväksi luonnon virtauksia ja saatu talo viilennettyä ilman sähkölaitteita. Muitakin läntisiä firmoja, mm General Electric on saatu paikalle. Niihin on kehitelty halpoja ”kankaisia” suojia aurongon paahdetta vastaan ja tuulia hyödyntämään.