Egyptiläisillä on kova vimma keksiä tuotteille hienoja nimiä. Sama koskee esim. jokiveneitä ja niissä se on ymmärrettävää. Mutta että lattialuutulle ja sen sangolle annetaan nimeksi VENUS, on jo naurettavaa. Muinaisen kreikkalaisen jumalattaren nimi siivouskamoille!

Jos sinulle tarjotaan ostettavaksi pitkänomainen vaalea pesusieni, voit sen huoletta ostaa sillä se on kasvista, eräs kurpitsalaatu. Meren pohjasta myös nostetaan Euroopassa suojelusyistä kiellettyä pesusientä, mutta se on kai se ruskea, pyöreä. Tämä kasvisieni maksaa joitakin kolikoita täälläpäin.

Nyt on vaihdettu seppää, sillä ensimmäinen ei ole saanut alulle pöytien jalkoja. Toivoin että seppä takoisi konetaottuun rautaan hiukan kolhuja jotta se näyttäisi käsityöltä, mutta sille asialle tulee sitten lisähintaa, luonnollisesti. Työ kuitenkin on yleisesti ottaen niin edullista että pikku ylellisyyksiinkin on köyhällä varaa.

Yökylmiä vastaan on nyt saatava lasit. Mitat otettiin ja Abdy sanoi että helppo nakki. Lasi vaan pujotetaan karmiin tehdystä raosta yläpäästä, ei tarvita kittiä eikä listoja. Saattaa avatessa hiukan helistä. Eilen onnistuin hankkimaan blanketin eli huovan ja se oli tarpeen viime yönä. Mitenkähän on Päivin tilanne, kun häneltäkin puuttuu laseja? Ei vastaa puhelimeen etten voinut kysyä.

Moitin eilen Hassanille puuseppiä laiskoiksi, kun meille ei millään saada kaappeja edes alulle. Hän sitten puolusteli yleisellä tasolla ja selitti että kun täällä uuteen talouteen aina teetetään kalusteet, tulee siitä iso keikka verstaalle ja tietysti isoa palvellaan ensin ja pikkuduunit odottavat. Selosti vielä, että usein käy niin, että pariskunnalle painaa häät päälle ja asunto pitää saada kuntoon. Siinä saatetaan sitten maksaa hiukan extraa ja silloin se projekti tehdään ensin. Ei ole sarjatuotanto vielä tuttua täällä, ollaanhan syvällä landella. Uskon että Kairossa hommat hoituu jo eri tavalla, siellä ei voi mitenkään riittää puuseppiä joka talouteen kalusteita väsäämään.

Palloindeksi 14.12 oli 6. Kämppis rymisteli ulos ennen aurinkoa, sillä pohjalaisporukka haluaa nähdä paljon lyhyellä matkallaan. Olivat valinneet kaksi temppelikohdetta, Abydos ja Dendera, samalle päivälle mikä tietää rasittavaa istumista autossa koko päiväksi. Sama toistuu myöhemmin kun ajavat päiväksi Assuaniin ja palaavat illalla. Tulee tosi rankka reissu, joita neuvon väistämään. Tämä maa imee mehut ihmisestä muutenkin, saati kun rasittuu jo reissusta, autossa istumisesta, niin jää helposti saamatta hienoja fiiliksiä, kun vastaanottokyky ei riitä väsyneenä.

Päivi oli saanut laseja ikkunoihin ja oviin, mutta veto tuntuu rakosista. Keskitalven riesa täälläpäin. Illalla oli 10 astetta, aamulla 18, nyt ip jo 26. Vaatii hyvää suunnittelua vaatehuollossa, sillä tuntuu siltä että aina on väärät vetimet päällä. Kävelin sieltä Birkan kylästä Habun kautta, joten lenkkiä tuli noin 8 km, hyvä matka. Sillä aikaa oli Abdy hankkinut lasit ikkunoihin. Pokat pitää irroittaa, että lasit saa paikalleen ja se vaatii vähän puuhaa. Katsotaan nyt, onnistuuko meiltä amatööreiltä.

15.12 palloindeksi 11. Tänään on äänestyspäivä. Maan tulevaisuuden kannalta tärkeä juttu, mutta veikkaan että laki menee islamistien äänillä läpi kevyesti. Eilen kuulin että eräs puolituttu, oppinut mies on sanonut äänestävänsä EI. Jos EI voittaisi, menisi koko homma taas uusiin puihin, mutta lopputulema olisi luultavasti parempi laki ja tasapainoisempi kehitys jatkossa. Pikku kärhämöinti nyt olisi parempi kuin ikuinen riitely. Kinatahan täällä osataan.

Illalla kuulin kahteen otteeseen ammuntaa, kevyet aseet puhuivat. Sama tänä aamuna melko varhain. Kovasti jäin pohtimaan mistä voisi olla kyse, sillä paukaukset kuuluivat eri suunnista. Mitään metakkaa tai huutoa ei kuulunut. Kukaan ei aamulla ollut moksiskaan, joten on pääteltävissä oli että menossa oli häät, siitä paukuttelu. Paikallisilta sitten kuulin että täällä äänestys on vasta viikon päästä. Sama syy kuin vaaleissa, tuomareita ei riitä yhtäaikaa joka paikkaan.

Lueskelin Al-Ahramin englanninkielistä viikkolehteä, joka on pullollaan politiikkaa. Sain hiukan lisävaloa noihin aikaisemmin suoraviivaisina esiintyneisiin tietoihin. Nyt on kovasti mahdollista, että äänestys ei onnistu ollenkaan, koska lain mukaan joka äänestyspaikalla pitää olla tuomari valvojana. Juristien järjestöistä suurin boikotoi hommaa ja muuallakin on tietoja että juristit eivät ilmesty paikoille. On myös ollut esillä toinen yleinen äänetyspäivä, 22.12, mutta se tuskin muuttaa tilannetta.

Puolustusministeri yritti hätäistä liikettä ratkoa konfliktia neuvotteluilla, johon hän kutsui opposition kärkinimet ja juristit, mutta jotkut boikotoivat niitäkin, eikä ratkaisua löytynyt. Mursin lupa armeijalle suorittaa pidätyksiä olikin vain väliaikainen ja voimassa perustuslakiäänestyksen ajan, turvaamaan sen rauhaa. Sillä luvalla Mursi yritti luoda kuvaa, että armeija on hänen tukenaan. Lehti kirjoittaa että hallitus on ripotellut suolaa yhteikunnallisiin haavoihin kaikilla tempuillaan ja ennustaa lisää mielenilmauksia oli äänestyksen tulos mikä tahansa.

Nyt siis ollaan epävarmuudessa ainakin viikko ja äänten laskenta-aika päälle. Tuloksen luulisi selviävän nopsasti, jos on vain juu-ei laskettavana.